Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φωτιά» το πόρισμα ΤτΕ για την Attica Bank

Δεκάδες περιπτώσεις δανειοδοτήσεων με... χαλαρές έως ανύπαρκτες εγγυήσεις, καταγράφει το πόρισμα της ΤτΕ για την Attica Bank. Ενήμερη από τις 3/6/2016 η τράπεζα. Οι προειδοποιήσεις της κεντρικής τράπεζας και οι μεγάλες προκλήσεις για τη νέα διοίκηση.

«Φωτιά» το πόρισμα ΤτΕ για την Attica Bank

Την πλήρη αναδιάρθρωση της τράπεζας και την ευθυγράμμισή της με τους κανόνες του ευρωσυστήματος θα κληθεί να φέρει εις πέρας η νέα διοίκηση της Attica Bank, ενώ παράλληλα το πόρισμα που προέκυψε μετά από πολύμηνο έλεγχο, τον οποίο διενήργησε μεικτό κλιμάκιο του SSM και της Τράπεζας της Ελλάδος, οδεύει προς τη δικαιοσύνη.

Μετά τα τελευταία επεισόδια και την απόρριψη από την ΤτΕ των υποψηφίων (Ρουμελιώτη, Σαπουντζόγλου), τους οποίους πρότεινε για την ηγεσία της Αttica Bank το ΤΣΜΕΔΕ, αύριο στις 12:00 το μεσημέρι θα προταθούν στους μετόχους της τράπεζας για μη εκτελεστικός πρόεδρος ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης και για διευθύνων σύμβουλος -εφόσον συμφωνήσει εντέλει και το ΤΣΜΕΔΕ- ο Θόδωρος Πανταλάκης.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Πανταλάκης αποτελούσε εξ αρχής πρόταση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπευθύνου της οικονομικής πολιτικής Γ. Δραγασάκη, συμφωνούσε ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας, ωστόσο ο βασικός μέτοχος της Αttica Bank, το ΤΣΜΕΔΕ, στήριξε τον Γεράσιμο Σαπουντζόγλου.

Το πόρισμα

Ο έλεγχος του μεικτού κλιμακίου από τον SSM και την ΤτΕ ξεκίνησε την άνοιξη του 2016 και σύμφωνα με πληροφορίες, οι επόπτες έχουν καταγράψει δεκάδες περιπτώσεις δανειοδοτήσεων, κυρίως εταιρείων που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό κλάδο και στα συγγενή με αυτόν επαγγέλματα, που χορηγήθηκαν χωρίς να τηρηθούν τα τραπεζικά κριτήρια και με... χαλαρές έως ανύπαρκτες εγγυήσεις, κυρίως στο κομμάτι της διάθεσης εγγυητικών.

Πολλά από αυτά τα δάνεια έχουν περάσει στο "κόκκινο" καθώς δεν εξυπηρετούνται εδώ και καιρό. Δεν είναι τυχαίο ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Αttica Bank έχουν φθάσει το 60%, από 57% που ήταν το πρώτο τρίμηνο, και ανέρχονται στα 2,2 δισ. ευρώ σε σύνολο χορηγήσεων 3,9 δισ. ευρώ και καταθέσεων 2 δισ. ευρώ. Το 72% των δανείων της τράπεζας είναι επιχειρηματικά, εκ των οποίων το 25,7% έχουν δοθεί στον κατασκευαστικό κλάδο.

Η εποπτική αρχή είχε ζητήσει από τη διοίκηση της Αttica Bank να συμμορφωθεί με τους κανόνες του Credit Risk Management και των σύγχρονων μεθόδων στο μηχανογραφικό της σύστημα, ούτως ώστε να ελέγχει καλύτερα τις δανειοδοτήσεις.

Όπως η ίδια η τράπεζα απαντά σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στις 27/7/16, μία ημέρα μετά την απομάκρυνση του τότε διευθύνοντος συμβούλου Αλέξανδρου Αντωνόπουλου και της απειλής διορισμού επόπτη από την ΤτΕ, η διοίκηση είχε ενημερωθεί για τα αρχικά ευρήματα του ελέγχου. Στις 3 Ιουνίου, λοιπόν, η διοίκηση της Attica παρέλαβε αρχικό σχέδιο των ευρημάτων του επιτόπιου ελέγχου από το μεικτό κλιμάκιο SSM - ΤτΕ για συμμόρφωση στους εξής τομείς:

- εσωτερική διακυβέρνηση
- διαδικασίες που αφορούν τον πιστωτικό κίνδυνο (Credit Risk Management Processes)
- επιχειρηματικό μοντέλο
- αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
- information technology

Η διοίκηση της τράπεζας στις 10 Ιουνίου έδωσε απαντήσεις επί όλων των ευρημάτων αλλά δεν συμμορφώθηκε.

Κεφαλαιακή κατάσταση

Το πρώτο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η νέα διοίκηση είναι η ολοκλήρωση της κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών. Στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που έκανε η τράπεζα τον Δεκέμβριο του 2015 συγκέντρωσε κεφάλαια 681 εκατ. ευρώ, από το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών ύψους 748 εκατ. ευρώ που προέκυψαν από το δυσμενές σενάριο.

Έκτοτε δεν έχουν καλυφθεί, ωστόσο υπάρχει σχέδιο βάσει του οποίου τα 70 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν με ομολογιακό δάνειο από ξένα funds, με αντάλλαγμα την ανάθεση της διαχείρισης κόκκινων δανείων ύψους 1 δισ. ευρω. Οι συζητήσεις είναι προχωρημένες και ο σύμβουλος που έχει προσληφθεί για να αναζητήσει επενδυτές βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την ΤτΕ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές, εν προκειμένω η ΕΚΤ έχει εγείρει μέσω του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού ζήτημα για τις ΔΕΚΟ που τοποθέτησαν κεφάλαια στην αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank καθώς προκύπτει θέμα κρατικής επιχορήγησης.

*Η απάντηση της Τράπεζας Αττικής στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς στις 27/7/16 δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v