Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσακαλώτος: Εχουμε συνηθίσει στην πολεμική ΕΕ-ΔΝΤ για το χρέος

Κάλεσμα σε Ευρώπη να υλοποιήσει τη δέσμευσή της προς την Ελλάδα για ελάφρυνση χρέους και σε Αθήνα να εφαρμόσει μέτρα και μεταρρυθμίσεις από τον αμερικανό ΥΠΟΙΚ. Συνάντησε και Μοσκοβισί - Σόιμπλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τσακαλώτος: Εχουμε συνηθίσει στην πολεμική ΕΕ-ΔΝΤ για το χρέος

Διπλό «μήνυμα» σε Ελλάδα και δανειστές έστειλε ο Τζακ Λιου στη συνομιλία που είχε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε για ακόμη μία φορά προς τους δανειστές πως πρέπει να υλοποιηθεί η δέσμευση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Τόνισε όμως και προς τον Έλληνα ομόλογό του πως πρέπει η Αθήνα να εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και να ολοκληρώσει την επόμενη σειρά των στόχων-ορόσημων.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ αναφέρεται: 

Ο υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιού, συναντήθηκε σήμερα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο στην ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι δύο υπουργοί συζήτησαν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες από την τελευταία τους συνάντηση τον Ιούλιο στην Αθήνα. 

Ο κ. Λιού υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι για την Ελλάδα να συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν ήδη περάσει και να ολοκληρώσει την επόμενη ομάδα προαπαιτούμενων δράσεων για τον Οκτώβριο, συμπεριλαμβανομένης και της υλοποίησης των σχεδίων για τις ιδιωτικοποιήσεις και να προχωρήσουν οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ο κ. Λιού πρόσθεσε ότι η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις είναι επίσης σημαντική, ώστε οι Ευρωπαίοι ηγέτες να αρχίσουν να συζητούν με το ΔΝΤ την χρονική στιγμή και τις λεπτομέρειες μιας σημαντικής ελάφρυνσης χρέους, στην οποία δεσμεύτηκε το Eurogroup το Μάιο.

Ο υπουργός τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να εκπληρώσει τη δέσμευση της να βάλει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμο μονοπάτι μέσω μιας ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους, η οποία θα έπρεπε να συνοδευτεί από αξιόπιστες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τον προϋπολογισμό που είναι κρίσιμες για την μακροπρόθεσμη οικονομική υγεία της Ελλάδας.

Ενθάρρυνε όλα τα μέρη να δουλέψουν σκληρά προς την εύρεση πρακτικών λύσεων ώστε να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι δεσμεύσεις αυτού του φθινοπώρου.

Ο κ. Λιού υπογράμμισε ότι μια άμεση πρόοδος σε φιλικές προς την επιχειρηματικότητα μεταρρυθμίσεις – συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος ιδιωτικοποίησης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών – θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για έναν ενάρετο κύκλο που θα ενισχύσει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Τσακαλώτος: «Έχουμε συνηθίσει» στην πολεμική Ε.Ε.-ΔΝΤ για το χρέος

«Έχουμε συνηθίσει» απάντησε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών σε ερώτηση του ανταποκριτή του Real.gr στην Ουάσινγκτον Θανάση Τσίτσα για το «πως σχολιάζει την πολεμική που αναπτύσσεται μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε. για την τύχη του ελληνικού χρέους και αν τον προβληματίζει αυτό το γεγονός».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε επίσης με τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στις 11:05 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) αναμένεται να συνατηθεί με τον Πιέρ Κάρλο Παντοάν, υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας, ενώ θα έχει απόψε γεύμα με τον Γουόλι Αντεγιέμο, υποδιευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για Οικονομικά Θέματα.

Αύριο θα συναντηθεί με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v