Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαψεύσεις και... θρίλερ για το Washington Group

«Καμία συνάντηση δεν έχει προγραμματισθεί», δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ. Πληροφορίες του MNI ωστόσο αναφέρουν ότι θα γίνει συνάντηση για την Ελλάδα προ της 5ης Δεκεμβρίου, για να συζητηθεί το θέμα του χρέους.

Διαψεύσεις και... θρίλερ για το Washington Group

Ενα μίνι θρίλερ εξελίσσεται γύρω από τη συνάντηση του Washington Group για το ελληνικό χρέος. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έσπευσε δια της εκπροσώπου του Friedrike von Tiesenhausen να διαψεύσει με δηλώσεις της στο Bloomberg ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των πέντε οικονομικά ισχυρότερων χωρών της Ευρωζώνης την προσεχή Παρασκευή.

«Καμία συνάντηση δεν έχει προγραμματισθεί», δήλωσε η Friedrike von Tiesenhausen σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Bloomberg.

Νωρίτερα, η Deutsche Welle είχε επικαλεσθεί πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η συνάντηση απλά  αναβάλλετο.

Σύμφωνα με κάποιες πηγές, η συγκεκριμένη συνάντηση (Παρασκευή, στο Βερολίνο) ματαιώθηκε καθώς έγινε ευρέως γνωστή στον Τύπο και παραμένει άγνωστο πότε θα πραγματοποιηθεί. Οπως μεταδίδει το ΜΝΙ αναμένεται να πραγματοποιηθεί προ της 5ης Δεκεμβρίου, οπότε θα συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα.

Στο αποκαλούμενο Washington Group, συν την Ολλανδία, είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung.

Στο Washington Group συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας και εκπρόσωποι του Eurogroup, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισαν το βράδυ της Τρίτης ότι το Washington Group λειτουργεί εδώ και πολύ καιρό ως μια άτυπη ομάδα. Σύμφωνα με τους ίδιους, στη σύσκεψη, η οποία δεν ήταν έκτακτη, επρόκειτο να συζητηθούν οικονομικά θέματα της Ευρωζώνης και το ελληνικό χρέος.

Κομισιόν: «Ουδέν σχόλιον» για το Washington Group

«Δεν σχολιάζουμε διαρροές προς τον Τύπο», απάντησε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις Οικονομικές Υποθέσεις Ανίκα Μπράιτχαρντ, κληθείσα να σχολιάσει χθεσινό δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, το οποίο ανέφερε ότι την Παρασκευή επρόκειτο να συγκληθεί στο Βερολίνο το λεγόμενο Washington Group, με θέμα τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η ίδια τόνισε πως δεν είναι στις αρμοδιότητες του επιτρόπου Οικονομικών «να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει τέτοιες συναντήσεις».

Επιπλέον, ερωτηθείς εάν ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί είχε προγραμματίσει ταξίδι στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς απάντησε: «Δεν σχολιάζουμε διαρροές, ούτε υποθετικές ερωτήσεις που σχετίζονται με αυτές τις διαρροές».

Σε ό,τι αφορά στην ακριβή ημερομηνία μετάβασης του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα, η κ. Μπράιτχαρντ σημείωσε πως θα ανακοινωθεί την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου.

Τέλος, σύμφωνα με το ΑΠΕ, σχετικά με τις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, πηγές της Επιτροπής υποστηρίζουν ότι «οι επαφές συνεχίζονται σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο», προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της αποστολής στην Αθήνα, έγινε «εξαιρετική δουλειά» και σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v