Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Χρονιά εξαγορών και συγχωνεύσεων το 2017

Τι υποστηρίζουν οι κ.κ. Αλέξανδρος Σαρηγεωργίου, Ερρίκος Μοάτσος και Γιώργος Καραβίας. Οι ραγδαίες εξελίξεις που αναμένονται στο μέτωπο των ασφαλιστικών εταιρειών το 2017 και τα βήματα που απαιτείται να κάνει η Πολιτεία.

Ασφαλιστικές: Χρονιά εξαγορών και συγχωνεύσεων το 2017

Έτος μεγάλων αλλαγών για τον ασφαλιστικό κλάδο θα είναι το 2017 εκτιμά ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Σαρηγεωργίου, για μια σειρά από λόγους όπως η αποτίμηση των θετικών και των αρνητικών επιδράσεων του πλαισίου Solvency II, το μπαράζ των εξαγορών και των συγχωνεύσεων που αναμένεται και η κατάσταση που επικρατεί στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.

Αυτά υποστηρίζει ο κ. Σαρηγεωργίου στο έντυπο του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων δίνοντας το στίγμα των έντονων συγκινήσεων που μας επιφυλάσσει το 2017.

«Η ασφαλιστική αγορά αποτιμά τα θετικά και τα αρνητικά του πρώτου έτους εφαρμογής του Solvency II: Στα πρώτα περιλαμβάνεται η κεφαλαιακή και οργανωτική ενίσχυση των εταιρειών και συνεπώς η αξιοπιστία τους. Στα δεύτερα, η αύξηση του κόστους που πλήττει κυρίως τις μικρότερες εταιρείες. Θεωρώ επίσης ότι το 2017 θα είναι χρονιά εξαγορών και συγχωνεύσεων για την ελληνική ασφαλιστική αγορά, που αναπότρεπτα ακολουθεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Πιστεύω ότι από αυτό το στάδιο ο κλάδος μας θα εξέλθει πιο ισχυρός και πιο ελκυστικός» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ.

Γενικότερα, εκτός από τους εκπροσώπους των ασφαλιστικών εταιρειών, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως παρά τη φετινή «μεταρρύθμιση» του συνταξιοδοτικού μέσα από το «νόμο Κατρούγκαλου», σύντομα το φλέγον αυτό ζήτημα της ανοίξει και πάλι. Ενδεικτικές είναι άλλωστε –πέρα από τα αιτήματα των δανειστών- οι απόψεις επιστημόνων που εκφράστηκαν κατά το πρόσφατο συνέδριο των αναλογιστών.

Εκτός όμως από το συνταξιοδοτικό, πεδίο αλλαγών αναμένεται να έχουμε κατά τα επόμενα χρόνια και στον τομέα της υγείας, με παράγοντες της αγοράς να θεωρούν επιβεβλημένη την σύμπραξη του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα.

Χαρακτηριστική είναι η θέση του διευθύνοντος συμβούλου της AXA Ασφαλιστικής κ. Ερρίκου Μοάτσου, ότι «ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης στην ανάληψη σημαντικά μεγαλύτερου μέρους της δαπάνης προστασίας της υγείας είναι εξαιρετικά σημαντικός», έχοντας προαναφέρει ότι «η δαπάνη για υπηρεσίες υγείας ανέρχεται στο 8% του ΑΕΠ, εκ του οποίου περίπου τα έξι δισ. ευρώ αποτελούν την ιδιωτική δαπάνη για ιατρικές υπηρεσίες. Είναι συνεπώς μεγάλο το ποσό που αναλαμβάνουν σήμερα οι καταναλωτές. Η δε ιδιωτική ασφάλιση απορροφά μόνο το 10% της δαπάνης αυτής, με το υπόλοιπο να αποτελεί έξοδο που πληρώνουν οι καταναλωτές από τον προϋπολογισμό τους, αυτό που ονομάζουμε out of the pocket».

Για αλλαγή πλεύσης που απαιτείται από την Πολιτεία αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΣΕΜΑ κ. Γιώργος Καραβίας, σημειώνοντας: «Το γρανάζι της ιδιωτικής ασφάλισης, αν και σχεδιάσθηκε από τα στελέχη της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μέχρι και σήμερα δεν τοποθετήθηκε από την Πολιτεία στη θέση την οποία έχει ανάγκη η οικονομία.

Οι δυσλειτουργίες προκαλούνται και από τη μερική απουσία των ασφαλιστικών υπηρεσιών στον χώρο των συντάξεων, της υγείας, των μεγάλων εμπορικών και βιομηχανικών κινδύνων, από τη μη υποχρεωτική ασφάλιση των κτισμάτων, όπως και από το γεγονός ότι ο θεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης δεν έχει γίνει βίωμα, δεν έχει περάσει στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη.

Πόσα δισεκατομμύρια ευρώ θα είχαν εξοικονομηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό αν τα Tαμεία μας δεν ήταν ελλειμματικά; Πόσα δισ. θα είχαν κερδίσει τα κρατικά νοσοκομεία εφόσον συνεργάζονταν απευθείας με τις ασφαλιστικές εταιρείες; Πόσα θα εισέπραττε το δημόσιο ταμείο αν ασφαλίζονταν οι ανασφάλιστοι οδηγοί και πόσα θα γλύτωνε αν ήταν ασφαλισμένες όλες οι κατοικίες της χώρας;

Πόσες επενδύσεις θα είχαν σωθεί αν ήταν ασφαλισμένες; Πόσες συναλλαγές θα είχαν ολοκληρωθεί αν ήταν «ντυμένες» με ένα συμβόλαιο ασφάλισης πιστώσεων;

Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε η ιδιωτική ασφάλιση να επιτελέσει τον ρόλο της, συμβάλλοντας στην καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία της οικονομίας μας. Εύχομαι το 2017 να αποτελέσει την αρχή μιας νέας, πολλά υποσχόμενης, πορείας για όλους μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v