Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νηματουργίες: Με το... αριστερό ξεκίνησε το 2008

Mετοχές με ”έκπτωση” που φτάνει ακόμη και στο 74% σε σχέση με τη λογιστική αξία τους είναι οι νηματουργίες της Σοφοκλέους, οι οποίες θα μπορούσαν να υποσχεθούν υψηλότατες αποδόσεις σε περίπτωση που σταθεροποιηθούν, ανακάμψουν και καταφέρουν τελικά να σημειώσουν -μικρή έστω- κερδοφορία. Οι ”αντιδράσεις” των εισηγμένων.

Νηματουργίες: Με το... αριστερό ξεκίνησε το 2008
του Στέφανου Κοτζαμάνη

**Οι αναλυτικοί πίνακες με τις νηματουργίες της Σοφοκλέους και τις αποδόσεις τους δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

Mετοχές με ”έκπτωση” που φτάνει ακόμη και στο 74% σε σχέση με τη λογιστική αξία τους είναι οι νηματουργίες της Σοφοκλέους, οι οποίες θα μπορούσαν να υποσχεθούν υψηλότατες αποδόσεις σε περίπτωση που σταθεροποιηθούν, ανακάμψουν και καταφέρουν τελικά να σημειώσουν -μικρή έστω- κερδοφορία.

Πέρυσι υπήρχαν παράγοντες του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου που διέβλεπαν κάποιο ”φως στο βάθος του τούνελ”, ποντάροντας σε διαφόρων τύπων σενάρια. Παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση στον κλάδο της νηματουργίας παραμένει εξίσου δύσκολη, με τις εταιρείες μάλιστα να είναι περισσότερο ”κουρασμένες” λόγω της μακροχρόνιας καχεξίας...

Μετά τις μεγάλες ζημίες του 2007, το 2008 αναμένεται να είναι ”δίσεκτο”, καθώς όλα δείχνουν ότι επίκειται μία ακόμη έντονα ζημιογόνος χρήση:

* Η ζήτηση για νήμα εξακολουθεί να διατηρείται στα ίδια ή και σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.

* Οι πελάτες των νηματουργιών διαθέτουν υψηλά αποθέματα, καθώς και οι δικές τους πωλήσεις έχουν περιοριστεί.

* Η τιμή του βάμβακος έχει αυξηθεί ελαφρά χωρίς η αύξηση αυτή να έχει περάσει στην τιμή πώλησης του νήματος.

* Προβλήματα υπεραποθεματοποίησης υπάρχουν και στις τουρκικές νηματουργίες, με αποτέλεσμα να οξύνεται ακόμη περισσότερο ο ανταγωνισμός.

* Η σχέση ευρώ - δολαρίου είναι πολύ δυσμενέστερη από μια ανεκτή για τον κλάδο ισοτιμία, που θα ήταν μεταξύ του 1,10 και του 1,20...

* Και όλα αυτά όταν οι τρεις από τις τέσσερις εισηγμένες του κλάδου επιβαρύνονται με σημαντικού ύψους τόκους λόγω των υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες.

Οι αντιδράσεις των εισηγμένων

- Η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου βρίσκεται συγκριτικά στην καλύτερη θέση, όχι μόνο γιατί οι ζημίες της δεν είναι μεγάλες (συνήθως δεν υπερβαίνουν το ύψος των αποσβέσεων), όσο κυρίως γιατί στις 30/9/2007 η εισηγμένη εταιρεία διέθετε καθαρό ταμείο (διαθέσιμα μείον τραπεζικές υποχρεώσεις) ύψους 5,8 εκατ. ευρώ!

Πολιτική της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου είναι η διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της, μέσω της θυγατρικής Πολάρις στον χώρο του ενδύματος.

Το 2008 θα είναι κρίσιμη χρονιά για το εγχείρημα αυτό, καθώς στόχος είναι η θυγατρική να κάνει break even και από το 2009 να περάσει στην κερδοφορία.

Παρά τις γενικότερες δυσκολίες που παρατηρούνται στη λιανική αγορά ένδυσης, η Πολάρις στοχεύει σε βελτίωση επιδόσεων, καθώς μέσα στο 2007 διεύρυνε το δίκτυο των πωλήσεών της και την γκάμα του προϊοντικού χαρτοφυλακίου της.

Από χρηματιστηριακής πλευράς, η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Κλωστοϋφαντουργίας ισούται με το ταμείο της και τα αποθέματά της, χωρίς να υπολογίζονται τα ακίνητα, οι απαιτήσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία της.

- Η Επίλεκτος τα τελευταία χρόνια πήγε ”κόντρα στο ρεύμα” και σε αντίθεση με τις άλλες εταιρείες του κλάδου όχι μόνο δεν περιόρισε τη δυναμικότητά της, αλλά την αύξησε σημαντικά. Με τον τρόπο αυτόν έχει ενισχύσει την προσδοκώμενη απόδοση σε περίπτωση rebound στον κλάδο, αλλά επίσης έχει αυξήσει και το επενδυτικό ρίσκο της.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική διαφοροποίησης των εργασιών της, υπάρχει μια αίτηση για φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 10 MW, η οποία όμως βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και πολλούς μήνες, λόγω της γενικότερης δυσπραγίας που επικρατεί στο θέμα της προώθησης των αιτήσεων τόσο στα αιολικά όσο και στα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι η χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται να έχει προεξοφλήσει τα οφέλη από την επένδυση αυτή, τα οποία -σε περίπτωση θετικής έκβασης της υπόθεσης- θα μπορούσαν να ανέρχονται σε κάποια εκατ. ευρώ (ποσό μικρότερο όμως από το ύψος των περυσινών ζημιών της εισηγμένης).

- Τα σοβαρά προβλήματα της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας είναι γνωστά και απεικονίζονται στον σχετικό πίνακα μέσα από τις μεγάλες ζημίες και τον ιδιαίτερα υψηλό τραπεζικό δανεισμό της. Η εισηγμένη -σε συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες- υλοποιεί πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, μέσα από το οποίο επιδιώκει επάνοδο σε κερδοφόρο αποτέλεσμα από το 2010 και μετά. Ωστόσο, σήμερα υποχρεώνεται σε αρνητικό EBITDA και η τιμή της μετοχής της έχει υποχωρήσει πολύ κάτω από την ονομαστική αξία της, κάτι που ενδεχομένως να δυσχεράνει μια προσπάθεια κεφαλαιακής ενίσχυσης της εισηγμένης (δεν μπορεί να γίνει αύξηση κεφαλαίου κάτω από τα 30 λεπτά).

- Η Βαρβαρέσος προχωρά και αυτή σε μια σειρά κινήσεων αναδιάρθρωσης, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της σε νήματα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και σε μείωση του κόστους παραγωγής. Οι ζημίες του εννεαμήνου διαμορφώθηκαν στα 2 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός στα 25,4 εκατ. ευρώ (μακροπρόθεσμος στο μεγαλύτερο ποσοστό του).

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 518 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 22/02 - 26/02/2008

**Οι αναλυτικοί πίνακες με τις νηματουργίες της Σοφοκλέους και τις αποδόσεις τους δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v