Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσακαλώτος: Συμφωνία με δυσκολίες αλλά και θετικές εκπλήξεις

Τηλεδιάσκεψη που έχει στόχο στο Eurogroup να κλείσουν όλα πλην ίσως ενός θέματος για το SLA. Συμφωνία που θα οδηγεί στο QE βλέπει ο υπουργός Οικονομικών. Η υπεραπόδοση του 2016 οδήγησε σε υποχώρηση το ΔΝΤ.

Τσακαλώτος: Συμφωνία με δυσκολίες αλλά και θετικές εκπλήξεις

Σήμερα ολοκληρώνονται οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια. Αύριο το μεσημέρι θα γίνει τηλεδιάσκεψη των αρμόδιων υπουργών με εκπροσώπους των θεσμών, ώστε στο Eurogroup της Δευτέρας να κλείσουν όλα τα θέματα της τεχνικής συμφωνίας πλην ίσως, ενός (ο ίδιος απέφυγε να διευκρινίσει ποιο είναι, συνεργάτες του ωστόσο παραπέμπουν στα εργασιακά). Tα παραπάνω δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη Βουλή.

Ο κος Τσακαλώτος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τον Απρίλιο θα κλείσει η συνολική συμφωνία, δηλαδή εκτός από το SLA το θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και τα πλεονάσματα. Σε ερώτηση βουλευτών αν αυτή η συμφωνία θα είναι στενάχωρη απάντησε: «θα είναι μια συμφωνία με δυσκολίες και θετικές εκπλήξεις την οποία θα κρίνουμε στο σύνολό της».

Προσέθεσε δε ότι αυτή η συμφωνία θα οδηγήσει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και κυρίως σε βιώσιμη ανάπτυξη, διότι το ζητούμενο είναι να μην έχουμε μια καλή συμφωνία για δυο-τρία χρόνια και μετά ξανά τα ίδια.

Απαντώντας στη Νέα Δημοκρατία είπε ότι μέχρι το Δεκέμβριο του 2016 η αξιωματική αντιπολίτευση καλούσε την κυβέρνηση να κλείσει τη διαπραγμάτευση στη βάση αυτών που ζητούσε το ΔΝΤ, δηλαδή 2% του ΑΕΠ αρνητικά μέτρα χωρίς δηλαδή τα ισόποσα αντίμετρα που η κυβέρνηση κατόρθωσε να εξασφαλίσει στη συνέχεια. Τόνισε μάλιστα ότι χάρη στην υπεραπόδοση του 2016 το ΔΝT δυσκολεύτηκε να επιμείνει στο «μόνο αρνητικά μέτρα».

Στις αντιπολιτευτικές βολές ότι το πρόγραμμα είναι υφεσιακό επανέλαβε ότι ο ίδιος ποτέ δεν είπε ότι θα είναι μια εύκολη συμφωνία αλλά αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί να διασφαλίσει η κυβέρνηση με τους δεδομένους συσχετισμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v