Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις πλάτες 120.000 πολιτών τα έσοδα του κράτους

Από μελέτη της διαΝΕΟσις προκύπτει επίσης ότι το Δημόσιο χάνει ετησίως έως και 16 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω της φοροδιαφυγής, ποσό το οποίο αποτελεί το 32% των συνολικών ετήσιων εσόδων του κράτους.

Στις πλάτες 120.000 πολιτών τα έσοδα του κράτους

Μόλις 120.000 πολίτες πληρώνουν το 29,5% του συνόλου του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που εισπράττει το κράτος, σύμφωνα με έρευνα της διαΝΕΟσις που παρουσιάζει η «Καθημερινή». Πρόκειται για πολίτες με εισοδήματα 42.000 ευρώ και άνω, που αποτελούν μόλις το 1,6% των φορολογούμενων, σύμφωνα με δεδομένα από το 2014.

Από τη μελέτη προκύπτει επίσης ότι το Δημόσιο χάνει ετησίως έως και 16 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω της φοροδιαφυγής, ποσό το οποίο αποτελεί το 32% των συνολικών ετήσιων εσόδων του κράτους. Η αναποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η υπερφορολόγηση, η πολυνομία, οι χιλιάδες νόμοι, αποφάσεις και εγκύκλιοι συνθέτουν τις αιτίες της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι βασικοί παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση και στην εξέλιξη της φοροδιαφυγής θα πρέπει να αναζητηθούν στη φορολογική πολιτική και στο πολιτικό περιβάλλον της χώρας εν γένει. Οπως προκύπτει, οι άγαμοι είναι αυτοί που φαίνεται να φοροδιαφεύγουν λιγότερο σε σύγκριση με τους έγγαμους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v