Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού στοχεύει ο Γ. Πιτσιλής για να μαζέψει φορο-έσοδα

Περιουσιολόγιο και αύξηση φορολογικής συμμόρφωσης βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητας του στρατηγικού σχεδίου της ΑΑΔΕ. Αναζητούνται στελέχη για να κυνηγήσουν τα ληξιπρόθεσμα προς το δημόσιο, που ανέρχονται πλέον σε 92 δισ. ευρώ.

Πού στοχεύει ο Γ. Πιτσιλής για να μαζέψει φορο-έσοδα

Η ενεργοποίηση του περιουσιολογίου αλλά και ο εκσυγχρονισμός των τελωνειακών υπηρεσιών βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, όπως προκύπτει από το πρώτο Στρατηγικό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για την περίοδο 2017-2020.

Την ίδια ώρα, με δύο αποφάσεις του διοικητή Γιώργου Πιτσιλή, αναζητούνται στελέχη για την ενίσχυση της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης, της υπηρεσίας δηλαδή η οποία ασχολείται με το κυνήγι των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και για την κάλυψη της θέσης προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εφαρμογής Άμεσης Φορολογίας.

Το Στρατηγικό Σχέδιο της ΑΑΔΕ δεν κρύβει εκπλήξεις. Περιγράφονται, μεταξύ άλλων, οι κλασικοί στόχοι αύξησης της φορολογικής συμμόρφωσης, καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, διευκόλυνσης του επιχειρείν και του εμπορίου, απλοποίησης των φορολογικών διαδικασιών.

Το Σχέδιο, όπως αναφέρεται, «θα επικαιροποιηθεί το επόμενο διάστημα με την προσθήκη μεσοπρόθεσμων ποσοτικών δεικτών, οι οποίοι θα παρακολουθούνται και θα αναθεωρούνται λαμβάνοντας υπόψη τις εκάστοτε ισχύουσες συνθήκες».

Επί του παρόντος, ξεχωρίζουν οι προθέσεις βελτίωσης των διαδικασιών οικειοθελούς συμμόρφωσης των φορολογουμένων αλλά και η βελτίωση των μεθόδων αναγκαστικής είσπραξης, όπως άλλωστε και οι δράσεις αναγκαστικής είσπραξης.

Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο να έχουν φτάσει τα 92 δισ. ευρώ και μόνο τον Ιανουάριο να σημειώνεται άλμα 1,6 δισ. ευρώ, σε καθεστώς συνθηκών ακραίας υπερφορολόγησης, ο εισπρακτικός μηχανισμός, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους στους οποίους δεσμεύεται, εφαρμόζει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων, έχοντας στην αιχμή του δόρατος κατασχέσεις καταθέσεων αλλά και απαιτήσεις εις χείρας τρίτων.

Οι πλειστηριασμοί, εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων (η Φορολογική Διοίκηση δεν μπορεί με βάση τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων να κάνει πλειστηριασμούς στην εμπορική αξία όπως ισχύει για πλειστηριασμούς ιδιωτών αλλά στα τρία τέταρτα της αντικειμενικής, με μηδενικό αποτέλεσμα ακόμα και εάν δεν απέχουν οι συμβολαιογράφοι), είναι αδύνατο να συμβάλουν δραστικά στην αύξηση των εισπράξεων.

Τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ έως το τέλος Ιανουαρίου 2017 δείχνουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν εφαρμόσει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε 851.816 οφειλέτες, ενώ εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις είναι 1.672.771 φορολογούμενοι.

Μόνο τον Ιανουάριο επιβλήθηκαν 12.764 νέες κατασχέσεις, πράγμα που σημαίνει ότι ο ρυθμός με τον οποίο επιβάλλονται οι κατασχέσεις σε περιουσίες, καταθέσεις και εισοδήματα οφειλετών του Δημοσίου φθάνει, κατά μέσο όρο, τις 500 ανά εργάσιμη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v