Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ζητούνται δεσμεύσεις για την πώληση Νηρέα-Σελόντα

Να δεσμευτούν όλες οι τράπεζες επί της διαδικασίας πώλησης ζήτησε η Πειραιώς. Εντός των προσεχών ημερών οι τυπικές αποφάσεις. Πώληση με συμμετοχή στις μελλοντικές υπεραξίες το πιθανότερο σενάριο. Ποια private equity funds έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις δύο εταιρείες.

Τράπεζες: Ζητούνται δεσμεύσεις για την πώληση Νηρέα-Σελόντα

Η δέσμευση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, που αποτελούν τους μεγαλύτερους μετόχους και πιστωτές των ομίλων Νηρεύς και Σελόντα, ότι θα προχωρήσουν, χωρίς υπαναχωρήσεις, τη διαδικασία πώλησής τους αποτελεί το επόμενο βήμα, το οποίο περιμένει η αγορά.

Πριν από μερικές ημέρες, διενεργήθηκε η πρώτη συνάντηση στελεχών των Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και Εθνικής με αντικείμενο τη διαδικασία πώλησης των Νηρεύς και Σελόντα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Πειραιώς, ως η τράπεζα με τη μεγαλύτερη μετοχική και δανειακή έκθεση, ζήτησε από τις υπόλοιπες τράπεζες να δεσμευτούν όσον αφορά στην πώληση του 82,11% της Σελόντα και του 75,9% της Νηρεύς.

Εφόσον παρασχεθούν οι απαραίτητες δεσμεύσεις, θα δημιουργηθεί, όπως αποκάλυψε η στήλη Εκηβόλος, ένα άτυπο συντονιστικό όργανο, το οποίο θα αναλάβει να «τρέξει» τη διαδικασία, σε συνεργασία με τους συμβούλους πώλησης. Αρμοδιότητά του θα είναι, επίσης, η επίλυση τυχόν διαφορών που θα προκύψουν, μεταξύ των τεσσάρων πωλητών.

Παρά τους αργούς ρυθμούς (σ.σ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε λήψη απόφασης πώλησης μέσα στον περασμένο Μάρτιο), η πληροφόρηση που έχουν οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές κάνει λόγο για άνοιγμα της διαδικασίας πώλησης στα τέλη του επόμενου μήνα. 

Λόγω της πρόσφατης εκπόνησης του master plan Lazard, A&M και PwC διαθέτουν αυξημένο βαθμό ετοιμότητας ώστε να δοθεί στους ενδιαφερόμενους με ταχείς διαδικασίες ο αρχικός φάκελος. Στόχος είναι ως το τέλος του 2017 ή το αργότερο στις αρχές του 2018 Νηρεύς και Σελόντα να έχουν περάσει στα χέρια επενδυτή/ών.

Με δεδομένο ότι δανεισμός των δύο ομίλων παραμένει απαιτητικός, σε σχέση με τα EBITDA του 2016 και ακόμη περισσότερο ως προς τα εκτιμώμενα EBITDA του 2017 (γύρω στα 35 εκατ. ευρώ τα αθροιστικά EBITDA, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών), η αξία των μετοχών, που κατέχουν οι τέσσερις τράπεζες, είναι στην πράξη μηδενική. Δεν είναι τυχαίο ότι η Alpha Bank αποτίμησε στις 30.9 τις συμμετοχές της στις δύο εταιρείες στη συμβολική αξία του ενός (1) ευρώ

Στο τέλος του 2016 Νηρεύς και Σελόντα είχαν καθαρό δανεισμό περίπου 340 εκατ. ευρώ με αθροιστικά EBITDA, προ αποτίμησης βιολογικών αποθεμάτων, 42 εκατ. ευρώ.

Συμμετοχή των τραπεζών σε μελλοντικές υπεραξίες

Πρόθεση των τραπεζών είναι η δομή του διαγωνισμού να είναι τέτοια, που να τις επιτρέψει να λάβουν μέρος ενδεχόμενης μελλοντικής υπεραξίας. Πρόκειται για συνήθη πρακτική ( earn-out) σε αντίστοιχους διαγωνισμούς. Η εισήγηση, δε, των A&M και PwC περιλαμβάνει, στις βέλτιστες λύσεις αποεπένδυσης, δομή πώλησης με διατήρηση δικαιώματος σε μελλοντικές υπεραξίες.

Με τον παραπάνω τρόπο οι τράπεζες θα επιχειρήσουν να διασφαλίσουν, αφενός την απομόχλευση του ισολογισμού τους και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αφετέρου ότι θα λάβουν υπερτίμημα στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι πώλησαν νωρίς ή/και σε κακό timing.

Εφόσον η πρόθεση υλοποιηθεί είναι πιθανόν ότι στο διαγωνισμό θα συμμετάσχει και το private equity KKR, που αποτελεί το μεγαλομέτοχο της Pillarstone. Άλλωστε, η προσφορά της τελευταίας έδειξε την πίστη της για εκτίναξη της συνολικής αξίας των δύο εταιρειών, σε ορίζοντα 4ετίας, χωρίς μάλιστα να μπουν πολλά λεφτά για αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανειακών τους υποχρεώσεων.

Οι επτά ενδιαφερόμενοι παίκτες

Πέραν της KKR υπάρχουν, όπως έγραψε το Euro2day.gr έξι, τουλάχιστον, private equity funds και ένας μεγάλος ανταγωνιστής των Νηρεύς και Σελόντα, που έχουν μέχρι τώρα εκδηλώσει στις τράπεζες ενδιαφέρον για την απόκτηση του ενός ή και των δύο ομίλων ιχθυοκαλλιεργειών.

Η AMERRA Capital Management, μετά την απόκτηση της Ανδρομέδα, θέλει να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στον κλάδο, ενώ διαθέτει το πλεονέκτημα έτοιμου management team ( σ.σ της Ανδρομέδα), που γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του κλάδου και της παραγωγής στην Ελλάδα.   

Η H.I.G Capital, μετά την εξαγορά της Μ. Ι Μαίλλης, ενδιαφέρεται να επενδύσει και στις ιχθυοκαλλιέργειες. Το ισχυρό της ενδιαφέρον πιστοποιείται από τις συχνές επισκέψεις στελεχών της στην Αθήνα και τη διενέργεια συναντήσεων με τράπεζες, αλλά και με παράγοντες του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών.

Άλλος ένας παλιός γνώριμος της αγοράς, η Rhone Capital (σ.σ  S&B, Χρυσός Οδηγός) έχει επίσης εκδηλώσει προκαταρκτικό ενδιαφέρον, ενώ τις δύο περιπτώσεις κοιτάει σοβαρά και η Oaktree. Αρχικό ενδιαφέρον υπάρχει και από τις Fortress και Lone Star.

Ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλωθεί και από ανταγωνιστές, όπως ο τουρκικός όμιλος Kilic, στελέχη του οποίου βρέθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου στην Αθήνα και είχαν συναντήσεις  με στελέχη τραπεζών αλλά και με εκπροσώπους private equity funds για τη σύμπηξη κοινοπρακτικού σχήματος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v