Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη με τον χρόνο για τα έσοδα του ΕΦΚΑ

Πώς εξασφαλίστηκε το θετικό πρόσημο. Η έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν, οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και το στοίχημα των εισφορών Μαΐου. Έρχεται η νέα ρύθμιση οφειλών για ελεύθερους επαγγελματίες. Τι αναφέρει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου για τις συμφωνίες εξυγίανσης.

Μάχη με τον χρόνο για τα έσοδα του ΕΦΚΑ

Με στόχο να διατηρήσει θετικό το πρόσημο στο ισοζύγιο εσόδων - εξόδων κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, που αποτελεί και το εναρκτήριο έτος λειτουργίας του υπερ-ταμείου κύριας ασφάλισης, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας «τρέχει» εν μέσω καύσωνα να διατηρήσει, έστω στα σημερινά επίπεδα, την εισπραξιμότητα των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ήδη η διοίκηση του ΕΦΚΑ προχώρησε στην ανάρτηση των ειδοποιητηρίων Μαΐου, για τις εισφορές 1,4 εκατ. ασφαλισμένων αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, με τον Μάιο να θεωρείται καθοριστικός μήνας για το μέλλον των εισπράξεων, καθώς οι καταβολές συμπίπτουν με την έναρξη του διαστήματος πληρωμών και των φορολογικών υποχρεώσεων.

Τα ειδοποιητήρια αναρτήθηκαν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ταμείου και οι ασφαλισμένοι μπορούν να επισκεφθούν τον ιστότοπο www.efka.gov.gr προκειμένου να πληροφορηθούν αναλυτικά για την εισφορά τους, να αντλήσουν την ταυτότητα πληρωμής ή να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο πληρωμής.


Σύμφωνα με τον διοικητή του υπερ-ταμείου Θανάση Μπακαλέξη, τα στοιχεία του πρώτου 5μήνου του 2017 δείχνουν πως «τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές μισθωτών (εκτός κεντρικής διοίκησης) ανήλθαν σε 2,436 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας υπέρβαση 209 εκατ. ευρώ ή 10,4% σε σχέση με τον αρχικό στόχο.

Από ασφαλιστικές εισφορές μη μισθωτών το ίδιο διάστημα, τα έσοδα ανήλθαν σε 781 εκατ. έναντι στόχου 708 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές εισπράξεις μη μισθωτών ανήλθαν σε 1,070 δισ. ευρώ μαζί με την εισφορά περίθαλψης. Τα έσοδα από εισφορές μισθωτών δημοσίου υπολείπονται κατά 71 εκατ. ευρώ ενώ τα έσοδα από ρύθμιση οφειλών υπερέβησαν τον προϋπολογισθέντα στόχο κατά 37 εκατ. ευρώ, φθάνοντας στα 350 εκατ. ευρώ, ενώ οι αποδόσεις περιουσίας εκτός ΔΕΗ ανήλθαν σε 127 εκατ ευρώ. Αντίθετα, οι δαπάνες για κύριες συντάξεις «είναι κάτω των στόχων κατά περίπου 80 εκατ. ευρώ».

Βέβαια, όπως προκύπτει από την έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν, ο ΕΦΚΑ, εντός του πρώτου τετραμήνου του 2017 κατέβαλε για νέες κύριες συντάξεις μόλις 74 εκατ. ευρώ έναντι συνολικών υποχρεώσεων της τάξης του 1,365 δισ. ευρώ. Γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον πρώην υπουργό Εργασίας και αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ Γιάννη Βρούτση να εκτιμά ότι η κυβέρνηση χρωστά στους συνταξιούχους 3 δισ. ευρώ, καθώς οφείλει 130.000 κύριες συντάξεις, 127.000 επικουρικές και 63.000 εφάπαξ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας πάντως, το ταμείο κατέγραψε πλεόνασμα της τάξης των 91,4 εκατ. ευρώ κατά το διάστημα Ιανουάριος - Μάιος, καθώς τα έσοδά του ανήλθαν σε 15,6 δισ. ευρώ ενώ τα έξοδα περιορίστηκαν στα 14,9 δισ ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον προϋπολογισμό του νέου υπερ-ταμείου κύριας ασφάλισης, όπως αυτός αναθεωρήθηκε, είχε γίνει η εκτίμηση ότι το ίδιο διάστημα θα είχε καταγραφεί έλλειμμα στα επίπεδα των 318 εκατ. ευρώ.

Πλέον, τα «φώτα» πέφτουν στις εισφορές Μαΐου, που θα πρέπει να καταβληθούν έως το τέλος του μήνα, με υψηλόβαθμα στελέχη να φοβούνται τη χρηματοδοτική κόπωση των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και την αναμονή στη νέα ρύθμιση οφειλών, όπως προβλέπεται στο νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Να σημειωθεί μάλιστα ότι σύμφωνα με την ατομική Γνωμοδότηση υπ' αριθμ. 139/2017 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο ΕΦΚΑ θα μπορεί να συνάπτει συμφωνίες εξυγίανσης ως κύριος πιστωτής (ήτοι με ποσοστό άνω του 60%) με οφειλέτη, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός α) έχει βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνο προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ και β) δεν οφείλει προς ιδιώτες (τραπεζικά ιδρύματα, προμηθευτές, εργαζόμενους κ.λπ.).


Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση που δημοσιοποιήθηκε χθες, το ταμείο δεν κωλύεται να συναινεί σε συμφωνίες εξυγιάνσεως με οφειλέτες που έχουν κυρίως δημόσιο χρέος (προς ΔΟΥ, ΕΦΚΑ κ.λπ.), ενώ γι' αυτή την κατηγορία οφειλετών ισχύει ο ν. 4152/2013, ο οποίος προβλέπει τη ρύθμιση βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v