Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι σηματοδοτεί το νέο ομόλογο για οικονομία και τράπεζες

Πώς αξιολόγησαν τη χθεσινή έκδοση γνωστοί τραπεζικοί και οικονομικοί παράγοντες. Τι αλλάζει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και στα οικονομικά των χρηματοπιστωτικών ομίλων.

Τι σηματοδοτεί το νέο ομόλογο για οικονομία και τράπεζες

«Η περιορισμένη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές μπορεί μεν να αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα ενός δρόμου αντοχής που ακολουθεί, ωστόσο αλλάζει ως ένα βαθμό τον τρόπο με τον οποίο οι ξένοι επενδυτές και αναλυτές βλέπουν τη χώρα μας, πράγμα σημαντικό». Αυτό δήλωσε χθες γνωστός παράγοντας της ελληνικής αγοράς, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα το ύψος του yield ή άλλες παραμέτρους της έκδοσης.

«Αν η χθεσινή εξέλιξη συνδυαστεί με μια ευρύτερη κυβερνητική πολιτική που θα πείθει ότι μειώνει το ρίσκο της χώρας και προωθεί την επιχειρηματικότητα, τότε πολλά και αξιοσημείωτα οφέλη μπορούν να προκύψουν για την οικονομία.

Για παράδειγμα, κάποιες αξιόπιστες επιχειρήσεις θα διευκολυνθούν στην άντληση κεφαλαίων μέσα από την έκδοση εταιρικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές θα είναι διατεθειμένοι να τις χρηματοδοτήσουν με χαμηλότερο επιτόκιο.

Επίσης, η σταδιακή αποκλιμάκωση του κινδύνου (country risk) θα βοηθήσει τις εξαγωγικές προσπάθειες των ελληνικών επιχειρήσεων που συχνά καλούνται σήμερα να πείσουν τους πελάτες τους ότι θα μπορέσουν να εκτελέσουν έργα και παραγγελίες, ακόμη και αν "η χώρα κατεβάσει ρολά".

To κυριότερο ωστόσο είναι πως η έξοδος στις αγορές αποτελεί ένα ακόμη σημείο σταδιακής επιστροφής της ελληνικής οικονομίας προς την ομαλότητα, μετά το καλοκαίρι του 2015. Είχαν προηγηθεί η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στα τέλη του 2015, οι δύο θετικές αξιολογήσεις από τους θεσμούς την άνοιξη του 2016 και του 2017, η μερική χαλάρωση των capital controls και η έξοδος από τη λίστα των χωρών με υπερβολικό έλλειμμα.

Επιπλέον, δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι όλα αυτά γίνονται σε ένα πολιτικό περιβάλλον, όπου η κυβέρνηση δείχνει πως επιθυμεί να βάλει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και η αντιπολίτευση διαθέτει φιλελεύθερη ατζέντα» καταλήγει ο ίδιος παράγοντας.

Οικονομικός διευθυντής ελληνικής εισηγμένης εταιρείας με διεθνοποιημένη παρουσία υποστηρίζει πως «πολλές φορές στο κομμάτι της προσέλκυσης των επενδύσεων από το εξωτερικό, ακόμη και ένα μικρό γεγονός μπορεί να σηματοδοτήσει σημαντικές εξελίξεις, αρκεί να αλλάξει την ψυχολογία και τις προσδοκίες.

Έτσι, το γεγονός της χθεσινής εξόδου μπορεί αυτό καθεαυτό να μη συντάραξε κανέναν, ωστόσο αν συσχετιστεί με τη δεύτερη αξιολόγηση, το βελτιωμένο περιεχόμενο κάποιων εκθέσεων και το γεγονός ότι η οικονομία φαίνεται να κινείται φέτος με ανοδικό ΑΕΠ, τότε μπορεί να αποτελέσει την αρχή της δημιουργίας μιας νέας δυναμικής, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στην ίδια κατεύθυνση.

Μια διαφορετική δυναμική, με τη σειρά της, θα σημάνει περισσότερες ταμειακές ροές στη χώρα (διεθνώς, η ρευστότητα είναι μεγάλη), καθώς πλέον το ελληνικό αφήγημα του “recovery story” μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερα ερείσματα μεταξύ των επενδυτών (π.χ. αγορές προβληματικών εταιρειών και κόκκινων δανείων σε υψηλότερες αποτιμήσεις) και των αποταμιευτών (επιστροφή χρημάτων από τα στρώματα και το εξωτερικό στις τράπεζες και στα εταιρικά ομόλογα)».

Τα οφέλη για τις τράπεζες

- Οι ελληνικές τράπεζες αποκτούν πλεονέκτημα για την υλοποίηση των σχεδίων τους, με στόχο την έκδοση ομολογιακών δανείων. Η συμπίεση του κόστους δανεισμού που επιτεύχθηκε στην έκδοση του πενταετούς ομολόγου θα στηρίξει τις τράπεζες να αντλήσουν φθηνότερη ρευστότητα από τις αγορές ομολόγων.

- Η έκδοση του ομολόγου θα εξομαλύνει έτι περαιτέρω την πρόσβαση των τραπεζών στη διατραπεζική αγορά, με αιχμή την άντληση ρευστότητας μέσω repos. Ήδη γίνονταν δεκτά από τον Φεβρουάριο του 2017 τα έντοκα του ελληνικού δημοσίου που είχαν οι τράπεζες στο χαρτοφυλάκιό τους, τάση που εκτιμάται από τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων ότι θα ενισχυθεί, αρχής γενομένης από αύριο.

- Η άντληση φθηνότερης ρευστότητας των τραπεζών από τις αγορές χρήματος και κεφαλαίου θα στηρίξει τον στόχο μείωσης της δανειακής τους έκθεσης στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος. «Το ποσό μειώνεται με ταχείς ρυθμούς τους τελευταίους μήνες. Η έκδοση του ομολόγου θα διευκολύνει την άντληση φθηνότερου δανεισμού για τις τράπεζες και ταυτόχρονη αποπληρωμή του ακριβού (σ.σ. επιτόκιο 1,55%) ELA», τονίζει στο Euro2day.gr τραπεζίτης.

Εφεξής πάντως, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από την πλευρά της κυβέρνησης κυρίως στο μεταρρυθμιστικό έργο, προκειμένου το σημαντικό βήμα που έγινε χθες να έχει συνέχεια.

«Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Τώρα ο επόμενος στόχος είναι να κλείσει η 3η αξιολόγηση σε σύντομο χρόνο και αμέσως μετά να γίνει η επόμενη έκδοση του ελληνικού δημοσίου, έτσι ώστε έως τον Αύγουστο του 2018 που τελειώνει το πρόγραμμα, η Ελλάδα να μετρά τρεις εξόδους στις αγορές», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος μίας εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v