Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κάτι κινείται» στον εξωδικαστικό

Ξεπερνούν τις 5.000 όσοι έχουν ξεκινήσει διαδικασία υποβολής αίτησης, αλλά μόλις 30 οι ολοκληρωμένες αιτήσεις. Γιατί υπάρχουν προσδοκίες για κατακόρυφη άνοδο το Σεπτέμβριο.

«Κάτι κινείται» στον εξωδικαστικό

Εκτίναξη του αριθμού των αιτήσεων για την υπαγωγή των επιχειρήσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό, αναμένει από τις αρχές του Σεπτεμβρίου το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Η εκτίμηση αυτή, βασίζεται τόσο στα υπάρχοντα δεδομένα, όσο στο γεγονός ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου θα έχει υλοποιηθεί μία ακόμη αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, καθιστώντας τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, σαφώς πιο εύκολη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) από την έναρξη εφαρμογής του νόμου στις 3 Αυγούστου, έως και χθες, περισσότεροι από 5.000 οφειλέτες είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής της αίτησης, ενώ οι 600 και πλέον είχαν «περάσει το μισό της διαδρομής». Στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι ολοκληρωμένες αιτήσεις αριθμούν μόλις τις 30 και ήδη έχουν ανατεθεί σε συντονιστές.

Παράλληλα, έχουν απορριφθεί περίπου 700 οφειλέτες που αν και επιθυμούσαν να υπαχθούν στο μηχανισμό, δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, διότι ήταν φυσικά πρόσωπα. Σημειώνεται ότι στο πρώτο βήμα, όπου εισάγεται το ΑΦΜ το σύστημα αναγνωρίζει αυτόματα αν ο οφειλέτης αποτελεί φυσικό πρόσωπο και στην περίπτωση που δεν υπάγεται στο νόμο, δεν του επιτρέπει να συνεχίσει τη διαδικασία.

Παράγοντες του υπουργείου υποστηρίζουν, ότι, αν και ο αριθμός των ολοκληρωμένων αιτήσεων φαντάζει μικρός, κάθε άλλο παρά ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς η πλατφόρμα άνοιξε μέσα στον Αύγουστο και συνεπώς λόγω των διακοπών, η διαδικασία είναι «πιο δύσκολη» για τους οφειλέτες, αφού θα πρέπει να είναι σε συνεχή επαφή με τους λογιστές, τους δικηγόρους τους και όποιον άλλον μπορεί να εμπλέκεται στη διαδικασία.

«Δεδομένης της περιόδου, η εικόνα είναι πολύ ενθαρρυντική» τονίζουν οι ίδιοι παράγοντες, σημειώνοντας ότι οι 5.000 οφειλέτες που συγκεντρώνουν τα δικαιολογητικά τους τον πιο δύσκολο μήνα του έτους, αποτελούν ένδειξη επικείμενης έκρηξης των αιτήσεων από τον επόμενο μήνα.

Κομβικής σημασία η νέα αναβάθμιση

Σ' αυτό θα συμβάλλει και η αναβάθμιση της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων, στην οποία θα περιλαμβάνει και όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με τα χρέη προς το δημόσιο, αλλά και τα πιστωτικά ιδρύματα. Η αναβάθμιση, έχει προγραμματισθεί για τις 3 Σεπτεμβρίου, κάνοντας πολύ πιο εύκολη τη διαδικασία για τους οφειλέτες, καθώς στοιχεία που σήμερα αναρτώνται «χειροκίνητα» από τους οφειλέτες, θα είναι αναρτημένα στο σύστημα, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή για τα χρέη προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Υπενθυμίζουμε ότι η τελευταία μεγάλη αναβάθμιση της πλατφόρμας, έχει προγραμματισθεί για τις αρχές Οκτωβρίου, όπου πλέον η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει πρόσθετα στοιχεία των οφειλετών, π.χ. τραπεζικά εμβάσματα, ομόλογα, μετοχές κ.ο.κ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v