Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νηρεύς-Σελόντα: Στις 15 Γενάρη οι δεσμευτικές προσφορές

Οι καθυστερήσεις στη διαδικασία, το αίτημα έξι επενδυτών για παράταση και γιατί το αποδέχθηκαν οι τράπεζες. Η δομή της συναλλαγής.

Νηρεύς-Σελόντα: Στις 15 Γενάρη οι δεσμευτικές προσφορές

Για τις 15 Ιανουαρίου μετατέθηκε η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του 74,8% της Νηρεύς και του 82,6% της Σελόντα, λόγω των καθυστερήσεων που έχουν σημειωθεί ως τώρα στη διαδικασία.

Ειδικότερα, οι πωλήτριες τράπεζες αποδέχθηκαν το αίτημα έξι ενδιαφερόμενων επενδυτών (σ.σ. από τους οκτώ) να δοθεί παράταση, καθώς εκκρεμούσαν ακόμη σημαντικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα το σχέδιο σύμβασης πώλησης (SPA), το οποίο, με βάση τους όρους του διαγωνισμού, πρέπει να διατεθεί στους επενδυτές, πριν την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, ώστε να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους. Επιπρόσθετα, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των στοιχείων του οικονομικού και νομικού ελέγχου.

Για τους παραπάνω λόγους, οι πωλήτριες τράπεζες δέχθηκαν να υπάρξει παράταση ενός μήνα, που, πρακτικά, αν αφαιρεθεί η περίοδος των εορτών, αντιστοιχεί σε περίπου δύο εβδομάδες. «Αν δεν δινόταν επαρκής χρόνος, υπήρχε ο κίνδυνος κάποιοι να αποχωρήσουν από τη διαδικασία και άλλοι να υποβάλουν χαμηλές δεσμευτικές προσφορές», αναφέρουν τραπεζικά στελέχη.

Η αποδοχή του αιτήματος από τις πωλήτριες τράπεζες πυροδότησε την πρώτη έμμεση αντιπαράθεση μεταξύ ενδιαφερόμενων επενδυτών. Υπήρξαν, δηλαδή, διαρροές από κύκλους επενδυτή, που αποδίδουν την παράταση στην ανάγκη να διευκολυνθούν κάποιοι από τους ανταγωνιστές του, οι οποίοι δεν έχουν συγκεντρώσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση.

Πρόκειται για αιχμές που δεν έχουν καμία βάση, σχολιάζουν στελέχη που εμπλέκονται στη διαδικασία, υπενθυμίζοντας ότι υπήρξαν καθυστερήσεις τόσο στο άνοιγμα του data room και στη διάθεση του process letter, όσο και στην παροχή στοιχείων από πλευράς εταιρειών.

Η δομή της συναλλαγής

Οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν με οδηγό τη συνολική αξία των Νηρεύς και Σελόντα, καθώς ο καθαρός δανεισμός τους παραμένει απαιτητικός, σε σχέση με τα EBITDA τόσο του 2016 όσο και τα εκτιμώμενα EBITDA του 2017 (σ.σ. θα είναι, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, χαμηλότερα από αυτά του 2016).

Δεν είναι τυχαίο ότι η Alpha Bank αποτίμησε στις 30.9 τις συμμετοχές της στις δύο εταιρείες στη συμβολική αξία του ενός (1) ευρώ.

Πρόθεση των τραπεζών είναι η δομή του διαγωνισμού να είναι τέτοια, που να τους επιτρέψει να λάβουν μέρος ενδεχόμενης μελλοντικής υπεραξίας.

Με τον παραπάνω τρόπο θα επιχειρήσουν να διασφαλίσουν, αφενός, την απομόχλευση του ισολογισμού τους και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αφετέρου, ότι θα λάβουν υπερτίμημα στην περίπτωση περαιτέρω σημαντικής βελτίωσης των επιδόσεων των δύο εταιρειών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v