Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προ των πυλών νέες προκλήσεις για την κυβέρνηση

Σε επιφυλακή οι δανειστές για πλειστηριασμούς και απεργίες. Τι διαμηνύουν στην κυβέρνηση για τη γ' αξιολόγηση. Το χρονοδιάγραμμα για την κατάθεση πολυνομοσχεδίου με τις εκκρεμότητες.

Προ των πυλών νέες προκλήσεις για την κυβέρνηση

Τον πρώτο κοινοβουλευτικό κάβο, την αυριανή ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού 2018, η κυβέρνηση αναμένεται να τον περάσει με άνεση. Οι δύο επόμενες δοκιμασίες όμως και ειδικότερα η ψήφιση της διάταξης για τις απεργίες αλλά και οι αλλαγές στο περιβάλλον διενέργειας πλειστηριασμών ενδέχεται να προκαλέσουν δοκιμασίες.

Οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι για να κλείσει εγκαίρως η τρίτη αξιολόγηση στις 22 Ιανουαρίου, θα πρέπει να τηρηθεί το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα, το οποίο προβλέπει κατάθεση ενός πολυνομοσχεδίου με όλες τις νομοθετικές εκκρεμότητες στις 8 Ιανουαρίου και ψήφισή του στις 12 του ίδιου μήνα. Αν νωρίτερα, θα αποφασιστεί να κατατεθούν κάποιες διάσπαρτες διατάξεις στη Βουλή, θα φανεί άμεσα.

Σε πλειστηριασμούς και απεργίες, οι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν σταγόνα νερό στο κρασί τους. Περιμένουν την κατάθεση της τροπολογίας για τις απεργίες (για τη λήψη απόφασης από τα πρωτοβάθμια σωματεία θα απαιτείται το 50% συν μία ψήφοι των οικονομικά τακτοποιημένων μελών), η οποία ενώ έφτασε στη Βουλή, απεσύρθη άρον άρον, αλλά και το νέο πλέγμα παρεμβάσεων για την απρόσκοπτη διενέργεια των πλειστηριασμών.

«Παρακολουθούμε καθημερινά το θέμα των πλειστηριασμών, προς το παρόν δεν ανησυχούμε» αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές συμπληρώνοντας όμως πως θα έπρεπε ήδη να έχει ψηφιστεί η διάταξη για την οποία δεσμεύθηκε το υπουργείο Δικαιοσύνης έναντι των συμβολαιογράφων, ώστε η παρεμπόδιση πλειστηριασμών να διώκεται αυτεπάγγελτα.

Η μη κατάθεση και ψήφισή της οδήγησε την περασμένη εβδομάδα σε διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αλλά οι πλειστηριασμοί στα ειρηνοδικεία περιορίστηκαν μόνο στις περιπτώσεις εκείνες όπου επισπεύδοντες ήταν ιδιώτες. Όσο η σχετική διάταξη δεν αποτελεί νόμο του κράτους, οι συμβολαιογράφοι δύσκολα θα επιστρέψουν στα ειρηνοδικεία για γενικευμένη διενέργεια πλειστηριασμών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα, προσανατολίζεται στην υποκατάσταση των πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία από ηλεκτρονικούς. Πηγές των δανειστών που ερωτήθηκαν σχετικά εμφανίζονται να καλοδέχονται μια τέτοια προοπτική. Αρκεί να δουλέψει άμεσα και σε όλη την Ελλάδα.

Όσο αυτό το σχήμα δεν προχωρά, καιρός για χάσιμο δεν υπάρχει. Σε κάθε περίπτωση, η θέση των δανειστών, η οποία ξεκάθαρα διατυπώθηκε από την έναρξη των διαβουλεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση, δεν έχει αλλάξει: Χωρίς πλειστηριασμούς , η αξιολόγηση δεν κλείνει. Πολύ περισσότερο τώρα, που ορισμένοι παρατηρητές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, το ΔΝΤ να ανοίξει και πάλι τη βεντάλια των απαιτήσεων, ενόψει της διενέργειας των stress tests στις ελληνικές τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v