Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τους πλειστηριασμούς

Πέρασε από τη Βουλή με 146 «ναι» η τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Νομοθετική βελτίωση κατέθεσε νωρίτερα ο Σταύρος Κοντονής. Σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τους πλειστηριασμούς

Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή με 146 ψήφους η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους πλειστηριασμούς, μετά από πολύωρες ζυμώσεις και τροποποιήσεις. Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι δήλωσαν «παρών» ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων.

Απών από την ψηφοφορία ήταν μόνο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης, που είχε ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας.

Λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής κατέθεσε νομοθετική βελτίωση στην επίμαχη τροπολογία. Σύμφωνα με αυτή, δεν θα προκύπτει αυτεπάγγελτη δίωξη κατά όσων απειλούν συμβολαιογράφους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και συγκεκριμένα κατά τη διενέργεια πλειστηριασμών.

Η απάλειψη της «απειλής» ήταν το αποτέλεσμα της πολύωρης σύσκεψης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που προηγήθηκε της ψηφοφορίας.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντασης. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν τη σύγκληση της ΚΟ του κόμματος μετά τις γιορτές με αίτημα την συνολική αντιμετώπιση της προστασίας της πρώτης λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Φίλης ζήτησε να μπει στην τροπολογία με κάποιο τρόπο η προστασία της πρώτης λαϊκής κατοικίας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι επεκτείνεται η αυτεπάγγελτη δίωξη σε όσους δημιουργήσουν προσχώματα στα συμβολαιογραφία διότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν καλύπτει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς οι οποίοι δεν διεξάγοντας σε Ειρηνοδικεία που καλύπτονται από τις υφιστάμενες διατάξεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξήγησε στους βουλευτές ότι αν δεν διασφαλιστεί η διενέργεια των πλειστηριασμών (σ.σ. στο πλαίσιο που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τις τράπεζες για προστασία της πρώτης λαϊκής κατοικίας) θα διαιωνιστεί το θέμα με τα κόκκινα δάνεια και θα υπάρξει πρόβλημα με τις τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v