Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παίρνουν πίσω τις αυξήσεις στην τηλεφωνία

Με παρέμβαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ακυρώνονται οι αυξήσεις στα τιμολόγια σταθερής και κινητής τηλεφωνίας στα συμβόλαια που είναι σε ισχύ. Οι αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο που μπλοκάρουν τις ανατιμήσεις.

Παίρνουν πίσω τις αυξήσεις στην τηλεφωνία

Προς αναστολή των αυξήσεων στα τιμολόγια κινητής και σταθερής τηλεφωνίας που είχαν ανακοινώσει στα μέσα Νοεμβρίου οδεύουν οι τρεις εταιρείες τηλεπικοινωνιών (Cosmote, Vodafone, Wind) καθώς προ ημερών υπήρξε παρέμβαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Ηδη η Cosmote ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως αναστέλλονται στο σύνολό τους οι τιμολογιακές αλλαγές που ανακοινώθηκαν στις 14/11/2017, με τίτλο «Τιμολογιακές αλλαγές σε προγράμματα Συμβολαίου και ΚαρτοΣυμβολαίου COSMOTE, για ιδιώτες & επαγγελματίες».

Οι αυξήσεις στα μηνιαία πάγια κινητής και σταθερής τηλεφωνίας κυμαίνονταν από ένα έως 2,5 ευρώ τον μήνα, ενώ ακόμα πιο σημαντικές ήταν οι αυξήσεις στη χρέωση ανά μονάδα χρόνου που είχαν ανακοινώσει οι Vodafone και Wind. Οι αυξήσεις της τελευταίας σε πάγια και χρονοχρέωση πρόλαβαν να εφαρμοστούν από 14 Νοεμβρίου, αλλά η Vodafone έχει ανακοινώσει πως θα εφαρμοστούν από 20 Μαρτίου και η Cosmote (που τις απέσυρε) από 15 Ιανουαρίου.

Οι αυξήσεις οδεύουν προς αναστολή καθώς υπήρξε στις 19 Δεκεμβρίου επιστολή του απερχόμενου προέδρου της ΕΕΤΤ Δημήτρη Τσαμάκη προς τις διοικήσεις των εταιρειών τηλεπικοινωνιών. Στην επιστολή αναφερόταν πως στις 6 Δεκεμβρίου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 4262/Β/6-12-17) ο νέος Κανονισμός Γενικών Αδειών. Και ο νέος κανονισμός απαγορεύει τις αυξήσεις για όσο διάστημα βρίσκεται σε ισχύ το συμβόλαιο κάθε καταναλωτή, είτε πρόκειται για αυξήσεις στο μηνιαίο πάγιο, είτε αλλαγές π.χ. με μείωση των μηνυμάτων SMS που στέλνει ο πελάτης μέσω του συγκεκριμένου συμβολαίου ή μείωση των δεδομένων για πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Μόνο όταν λήξει το συμβόλαιο, μπορούν οι εταιρείες να προχωρήσουν σε αλλαγές των όρων.

Ο κ. Τσαμάκης επισημαίνει στην επιστολή του πως «η διάταξη του τελευταίου εδαφίου του σημείου (η) της παραγράφου 2.1.15 του Παραρτήματος Β της ανωτέρω Απόφασης: «Ειδικά για τις περιπτώσεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ανεξαρτήτως του εάν υπάρχει επιδότηση συσκευής ή έκπτωση παγίου, δεν δύναται εντός του ορισμένου χρόνου της σύμβασης να πραγματοποιηθεί αύξηση του παγίου ή μείωση οποιασδήποτε υπηρεσίας του πακέτου υπηρεσιών (όπως λεπτά χρόνου ομιλίας, αριθμός SMS/MMS και όγκος δεδομένων), το οποίο περιλαμβάνεται στο πάγιο, τίθεται σε ισχύ άμεσα από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Επισημαίνεται ότι οποιαδήποτε τροποποίηση τιμολογίων πρέπει να συμμορφώνεται με τον Κανονισμό Γενικών Αδειών και δη με το ανωτέρω εδάφιο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v