Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιδιωτικοποιήσεις: Το χρονοδιάγραμμα για τα πωλητήρια του 2018

Διαγωνισμοί μέσα στον Μάρτιο για ΔΕΠΑ, το 30% του «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το 5% του ΟΤΕ περιλαμβάνονται στις δεσμεύσεις της Αθήνας για τη δ' αξιολόγηση. Αυξάνονται σε εννέα τα μέλη του ΔΣ του Υπερταμείου.

Ιδιωτικοποιήσεις: Το χρονοδιάγραμμα για τα πωλητήρια του 2018

Δεκαέξι προαπαιτούμενα για την τέταρτη αξιολόγηση που αφορούν στις ιδιωτικοποιήσεις περιλαμβάνονται στο Compliance Report, την έκθεση συμμόρφωσης, των δανειστών που ανακοινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας.

Μεταξύ αυτών προβλέπεται η προκήρυξη των διαγωνισμών για πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), του 65% της ΔΕΠΑ και του 5% του ΟΤΕ μέσα στον Μάρτιο, αλλά και η προώθηση του διαγωνισμού για το 35% των ΕΛΠΕ ή άλλης διαδικασίας αξιοποίησης του συγκεκριμένου ποσοστού. Για τον Ιούνιο προγραμματίζεται η πώληση του 17% της ΔΕΗ ή άλλης μορφής αξιοποίηση που «οδηγεί σε τουλάχιστον ίδια έσοδα».

Στην έκθεση αναφέρεται πως και το 2017 τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων ήταν χαμηλότερα των προβλεπόμενων (1,4 δισ. έναντι πρόβλεψης για 1,9 δισ. ευρώ), εξαιτίας των καθυστερήσεων στην πώληση του ΟΛΘ και του 5% του ΟΤΕ. Προβλέπεται πως οι καθυστερήσεις θα επηρεάσουν και τα έσοδα του 2018, ενώ εκτιμάται πως στο πρώτο εξάμηνο μπορούν να συγκεντρωθούν ένα δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση πως θα ολοκληρωθεί το σίριαλ του Ελληνικού.

Άλλο ένα δισ. ευρώ προβλέπεται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά σε κάθε περίπτωση, τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις θα υπολείπονται σημαντικά (1 δισ. ευρώ λιγότερα) σε σύγκριση με τις προβλέψεις του προγράμματος τον Ιούλιο του 2017.

Από το Compliance Report μαθαίνουμε επίσης πως στο διοικητικό συμβούλιο του υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ ΑΕ) θα προστεθούν δύο νέα μέλη με «ειδίκευση στις ΔΕΚΟ» μέχρι τον Μάρτιο. Αυτά τα δύο μέλη θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, και στις επιτροπές αξιολόγησης των υποψήφιων στελεχών που θα τοποθετηθούν στα διοικητικά συμβούλια των ΔΕΚΟ που ελέγχει πλέον το υπερταμείο. Σημειώνεται πως το Δ.Σ. του τελευταίου είναι σήμερα επταμελές και με την προσθήκη των δύο νέων μελών θα γίνει εννεαμελές. Οι κρατικές εταιρείες μεταφέρθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο υπερταμείο, αλλά με αναδρομική ισχύ από 1/1/2018 για λογιστικούς κυρίως λόγους.

Επαναλαμβάνεται επίσης πως μέσα στον Ιανουάριο «το αργότερο», πρέπει να επιλεγούν οι εξωτερικοί σύμβουλοι του υπερταμείου που θα ξεψαχνίζουν τους καταλόγους υπουργείων και άλλων φορέων, ώστε να εντοπίσουν αξιόλογα ακίνητα. Στη συνέχεια, τα συγκεκριμένα ακίνητα θα μεταφέρονται στο υπερταμείο. Τα πρώτα ακίνητα πρέπει να έχουν εντοπιστεί μέχρι τον Μάρτιο, με στόχο να μεταφερθούν στο υπερταμείο τον Μάιο.

Μεταξύ των 16 προαπαιτούμενων που αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις για την επόμενη αξιολόγηση περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση του διαγωνισμού του ΔΕΣΦΑ μέχρι τον Ιούνιο, η έκδοση νέας κοινής υπουργικής απόφασης για τα διόδια στην Εγνατία Οδό μέχρι τον Απρίλιο, η άμεση έναρξη κατασκευής του σταθμού διοδίων Ασπροβάλτας στην Εγνατία και η άμεση λειτουργία του σταθμού διοδίων Ωραιοκάστρου που είναι σήμερα υπό κατασκευή. Προβλέπεται πως η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού θα γίνει τον Μάρτιο. Στα προαπαιτούμενα είναι και οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια της ΔΕΠΑ και της Εγνατία Οδός ΑΕ μέχρι τον Απρίλιο. Μέχρι τον Μάιο καλείται η ΕΕΣΥΠ ΑΕ να έχει αξιολογήσει και αλλάξει τα διοικητικά συμβούλια των ΕΛΤΑ και του ΟΑΣΑ (και των θυγατρικών των ΟΣΥ ΑΕ και ΣΤΑΣΥ ΑΕ).

Μία από τις λίγες εκκρεμότητες των ιδιωτικοποιήσεων για την τρίτη αξιολόγηση είναι η πρόσληψη των συμβούλων που θα αναλάβουν τις συζητήσεις για την επέκταση της σύμβασης μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και του Ελληνικού Δημοσίου, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v