Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσακαλώτος: Διαμορφώνουμε δικό μας μεταμνημονιακό σχέδιο

Δεν υπάρχει λόγος να ζητήσουμε προληπτική γραμμή πίστωσης, δηλώνει ο υπουργός. «Χτίζουμε» δικό μας «μαξιλάρι», που θα καλύψει τη χώρα για πάνω από ένα χρόνο. Εμφαση σε μεταρρυθμίσεις, κοινωνικές πολιτικές και ανάπτυξη.

Τσακαλώτος: Διαμορφώνουμε δικό μας μεταμνημονιακό σχέδιο

Η Ελλάδα περιμένει «καθαρή έξοδο» όταν λήξει το πρόγραμμα διάσωσής της τον Αύγουστο και δεν έχει κανένα λόγο να αναζητήσει προληπτική γραμμή πίστωσης, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αντιθέτως, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, η χώρα θα «χτίσει» το δικό της προστατευτικό «μαξιλάρι», το οποίο σε συνδυασμό με τους πόρους της ευρωπαϊκής διάσωσης που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, θα καλύψουν την Ελλάδα «για πολύ περισσότερο από ένα χρόνο», εάν χρειαστεί.

Τους επόμενους μήνες, όπως είπε, η Ελλάδα θα προετοιμάζει το δικό της μεταμνημονιακό σχέδιο, με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, τις κοινωνικές πολιτικές και την ανάπτυξη.

«Αισθανόμαστε πως έχουμε χτίσει αξιοπιστία τα τελευταία τρία χρόνια», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Όπως ανέφερε στο πρακτορείο, τα μεταμνημονιακά προγράμματα επιτήρησης ήταν κάτι κοινό στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ζήτησαν οικονομική βοήθεια. Όμως, το μεταμνημονιακό σχέδιο της Ελλάδας θα είναι πιο «ενεργητικό». Θα δείξει στους πιστωτές και στις αγορές πως η Ελλάδα, και όχι οι Βρυξέλλες, έχει την ιδιοκτησία του δικού της προγράμματος μελλοντικών μεταρρυθμίσεων και αναπτυξιακών στρατηγικών. «Σκεφτόμαστε, μέχρι το Πάσχα, να προετοιμάσουμε το δικό μας σχέδιο… να δείξουμε τόσο στους θεσμούς όσο και στις αγορές πως είναι δικό μας πρόγραμμα, έχει ιδιοκτησία… δεν επιβλήθηκε, δεν είναι θέμα συμβιβασμού», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο υπουργός επισήμανε πως η Ελληνική οικονομία γυρίζει σελίδα και πως η χώρα είναι έτοιμη να σταθεί στα πόδια της σύντομα. «Υπεραποδίδουμε έναντι των δημοσιονομικών μας στόχων, η οικονομία επιστρέφει», είπε. «Για εκείνους που νομίζουν πως χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο, όπως μια προληπτική γραμμή πίστωσης ή οτιδήποτε, απλώς μεταθέτουν το βασικό ζήτημα και δεν βλέπω να υπάρχει λόγος γι’ αυτό», είπε.

Το ΔΝΤ δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα συμμετέχει στο τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, έχοντας επανειλημμένως εκφράσει ανησυχία για την βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας.

«Νομίζω πως η τάση τους και η στρατηγική τους είναι να έχουν μια συμφωνία που θα καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο, προκειμένου να συμμετέχουν (στο πρόγραμμα)», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Σημείωσε επίσης πως θα ξεκινήσουν σύντομα συζητήσεις με τους δανειστές από την ευρωζώνη για ελάφρυνση χρέους κατά τα πρότυπα της γαλλικής πρότασης, για σύνδεση του επιπέδου της αναδιάρθρωσης του χρέους με τις οικονομικές επιδόσεις.

«Αυτό που θα κάνουμε τον επόμενο μήνα είναι να επεξεργαστούμε τις λεπτομέρειες, τον μηχανισμό, πώς θα εφαρμοστεί, πότε θα εφαρμοστεί», είπε, προσθέτοντας πως την υπόθεση θα αναλάβει κάποιου είδους υποεπιτροπή του EuroWorking Group. 

Κατά τον ίδιο, οι λεπτομέρειες για το "μαξιλάρι" ρευστότητας, για τον μηχανισμό ανάπτυξης, καθώς και την εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο, θα δώσουν στους επενδυτές σαφήνεια ως προς την πορεία της Ελλάδας. 

Σε ό,τι αφορά στη νέα έξοδο στις αγορές, ο υπουργός δήλωσε πως σχεδιάζεται νέα έκδοση ομολόγων «πολύ σύντομα».

"Το μόνο ζήτημα που εκκρεμεί είναι η σύνθεση αυτού του μαξιλαριού, πόσο θα προέλθει από τα ίδια κεφάλαια της Ελλάδας και πόσο θα προέλθει από τον ESM, και προσβλέπω σε αυτή τη συζήτηση".

Αναφερόμενος στα «κόκκινα» δάνεια, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως «θα δούμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα των stress tests», προσθέτοντας: «νομίζω πως πολλοί θα ήθελαν να δώσουν στις τράπεζες μια ευκαιρία να δουν όλα αυτά τα κομμάτια του παζλ που προσθέσαμε να λειτουργούν και να διευθετούν το πρόβλημα των NPLs». «Το καλό είναι πως θα έχει τα ίδια κριτήρια σε όλο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, δεν θα αποτελεί εξαίρεση η Ελλάδα».

Ως προς τα επιτεύγματα της κυβέρνησης, είπε πως η εικόνα είναι μικτή, όμως έχουν μπει τα θεμέλια για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη.

«Υπάρχουν πυλώνες και θα είναι στο χέρι της κυβέρνησής μας εάν θα επανεκλεγεί, για να δούμε αν μπορούμε να χτίσουμε πάνω σ’ αυτό», είπε, αναφερόμενος στις εκλογές του 2019. «…η διαφορά μεταξύ ενός ευτυχισμένου τέλους και ενός θλιβερού τέλους εξαρτάται από το πού θα κόψεις το φιλμ, έτσι; Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στο φιλμ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v