Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μειώθηκαν τα φέσια του δημοσίου κατά €600 εκατ.

Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές της γενικής κυβέρνησης μειώθηκαν στα 2,567 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο από 3,140 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο. Συνολικά τα «φέσια» του δημοσίου περιορίστηκαν στα 3,332 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους.

Μειώθηκαν τα φέσια του δημοσίου κατά €600 εκατ.

Σημαντική μείωση της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ σημείωσαν τον Δεκέμβριο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές της γενικής κυβέρνησης μειώθηκαν από τα 3,140 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο σε 2,567 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο ενώ στο ίδιο διάστημα σημειώθηκε μικρή μείωση των εκκρεμών επιστροφών φόρου από τα 776 εκατ. ευρώ σε 765 εκατ. ευρώ. Συνολικά τα «φέσια» του δημοσίου από 3,916 δισ. ευρώ ανήλθαν σε 3,332 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους.

Η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης από το πακέτο των 6,7 δισ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ύψους 5,7 δισ. ευρώ ενσωματώνει 500 εκατ. ευρώ για την εξόλφηση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Η περίοδος αναφοράς, βάση της οποίας θα κριθεί ο ρυθμός μείωσης του στοκ των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου , είναι ανάμεσα στον Ιούλιο ( 5,451 δισ. ευρώ) και τον Δεκέμβριο ( 3,332 δισ. ευρώ) , οπότε η μείωση με βάση τα σημερινά στοιχεία υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, έως το τέλος του τρίτου προγράμματος θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί πλήρως οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου κάτι το οποίο με τα σημερινά δεδομένα σημαίνει πως θα πρέπει να διοχετευτούν στην αγορά περισσότερα από 3 δισ. ευρώ έως τον ερχόμενο Αύγουστο, εφόσον στο μεταξύ δεν δημιουργούνται νέα ληξιπρόθεσμα χρέη. 

* Δείτε αναλυτικά στοιχεία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v