Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Παρά πόδα» οι ανάδοχοι για το 7ετές ομόλογο

Η Αθήνα περιμένει να ηρεμήσουν οι αγορές, αναφέρουν οι ανάδοχοι. Τα σενάρια για σήμερα Πέμπτη και ο παράγοντας που καθορίζει τις εξελίξεις. Η έκδοση του EFSF και η έκκληση για προσοχή. Τι δηλώνουν τραπεζίτες.

«Παρά πόδα» οι ανάδοχοι για το 7ετές ομόλογο

H Ελλάδα αναμένει να ηρεμήσει το κλίμα στις αγορές για να προχωρήσει στην έκδοση επταετούς ομολόγου, σημειώνει το IFR.

Μετά από μια μέρα έντονης μεταβλητότητας στις αγορές, η Ελλάδα συνέχισε και την Τετάρτη να παρακολουθεί τις συνθήκες και να συλλέγει δεδομένα από επίδοξους επενδυτές.

Η εντολή για την έκδοση ανακοινώθηκε επίσημα τη Δευτέρα, με τις Barclays, BNP Paribas, Citigroup, JP Morgan και Nomura να αναφέρουν ότι θα προχωρήσει η έκδοση στο άμεσο μέλλον, αναλόγως και με τις συνθήκες στις αγορές.

«Είμαστε σε αναμονή. Θέλουμε να δούμε τις αγορές να ομαλοποιούνται», ανέφερε Ελληνας αξιωματούχος στο Reuters.

Ενας από τους αναδόχους δήλωσε ότι περίμεναν την Τετάρτη για να διαπιστώσουν αν θα ηρεμήσει το κλίμα στις αγορές και ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το μάρκετινγκ της έκδοσης την Πέμπτη, αναλόγως του τι θα συμβεί και στη Wall Street.

«Η μεταβλητότητα στις αγορές έχει επηρεάσει το αν θα προχωρήσουμε αύριο ή όχι», τόνισε.

«Εδώ και δύο ημέρες επανεπιβεβαιώνουμε προσφορές από τους επενδυτές. Είναι η φυσιολογική διαδικασία», πρόσθεσε.

Το στέλεχος του αναδόχου σημείωσε ότι οι στόχοι για την απόδοση του τίτλου δεν τέθηκαν από τους επίσημους πιστωτές, οι οποίοι απομακρύνονται καθώς η Ελλάδα δείχνει ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της.

Ενας τραπεζίτης δήλωσε ότι η Πέμπτη είναι μια καλή μέρα για την έξοδο στις αγορές. «Το παράθυρο είναι ανοιχτό καθώς δεν αναμένονται και σημαντικές μακροοικονομικές ανακοινώσεις», σημείωσε. «Ο EFSF (σ.σ. ο οποίος είδε προσφορές άνω των 14 δισ. για έκδοση 3 δισ. ευρώ) έδειξε ότι δεν υπάρχει έντονη διάχυση από τις μετοχές στα προϊόντα σταθερού εισοδήματος. Τα χθεσινά deals προχώρησαν και δεν βλέπω γιατί θα μπορούσε να συμβεί κάτι διαφορετικό με την Ελλάδα, εάν η τιμολόγηση είναι ορθή».

Όμως η Ελλάδα δεν χρειάζεται να βιαστεί, ανέφερε δεύτερος ανάδοχος. «Οι Ελληνες έχουν πολύ καλή χρηματοδότηση, έχουν ρευστότητα στα χέρια τους και υπάρχει η προσδοκία ότι η συναλλαγή θα λάβει χώρα πριν την έξοδο από το πρόγραμμα», ανέφερε.

Ετερος τραπεζίτης δήλωνε ότι το πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι να ολοκληρώσει με επιτυχία τη συναλλαγή και όχι να βιαστεί «Θέλει και χρειάζεται τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στις αγορές», τόνισε. «Πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν, θα ήταν να βιαστούν και να προχωρήσουν σε ένα καταστροφικό deal», ανέφερε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v