Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πώς βλέπουν το 2018 έντεκα «μικρομεσαίες» εισηγμένες

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις φετινές επιδόσεις έντεκα εισηγμένων εταιρειών από τη μικρή και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση του ΧΑ. Πώς προδιαγράφεται το εγχώριο και διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

ΧΑ: Πώς βλέπουν το 2018 έντεκα «μικρομεσαίες» εισηγμένες

Την άνοδο των οικονομικών τους επιδόσεων μέσα στη φετινή χρονιά έχουν θέσει ως στόχο δεκάδες εισηγμένες εταιρείες, εκμεταλλευόμενες την όποια ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και κυρίως τις κινήσεις που έκαναν κατά τα χρόνια της κρίσης και έχουν αρχίσει σταδιακά να αποδίδουν καρπούς.

Γενικότερα, το επιχειρηματικό περιβάλλον δείχνει να είναι καλύτερο από πέρυσι, καθώς:

α) Το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2%-2,5%.

β) Η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπεται να «τρέξει» με 2%.

γ) Αποκαθίσταται σταδιακά η ομαλότητα σε κάποιες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εξαγωγές των εισηγμένων εταιρειών.

Σήμερα, το Euro2day.gr αναφέρεται ενδεικτικά στις πρώτες εκτιμήσεις που διαγράφονται για φέτος σε έντεκα εισηγμένες εταιρείες, από τη μικρή και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

MLS: Το 2017 εκτιμάται πως έκλεισε για την εταιρεία με κύκλο εργασιών και κέρδη αρκετά κοντά στα αντίστοιχα μεγέθη του 2016. Μέσα στο πρώτο φετινό εξάμηνο σχεδιάζεται να ξεκινήσουν οι πωλήσεις της βορειοελλαδίτικης εταιρείας στο εξωτερικό, σε χώρες που ήδη έχουν εξεταστεί και προετοιμαστεί κατά την τελευταία διετία. Έτσι, το 2018 αναμένεται να αποτελέσει κομβική χρονιά, μέσα στην οποία θα επιδιωχθεί η αύξηση τόσο του κύκλου εργασιών όσο και της κερδοφορίας.

Ικτίνος Μάρμαρα: Το 2018 αναμένεται να είναι μια εξίσου καλή χρονιά με αυτή του 2017, ενώ παράλληλα θα αρχίσει να επιδρά -ως ένα βαθμό- θετικά στον τζίρο του Ομίλου η νεοαποκτηθείσα μονάδα των Μαρμάρων Λαζαρίδη.

Entersoft: Την επίτευξη διψήφιου ποσοστού ανόδου στον κύκλο εργασιών της αναμένει και φέτος η εταιρεία πληροφορικής Entersoft, συνεχίζοντας έτσι την ταχεία ανάπτυξη των προηγούμενων ετών. Αυξητικά αναμένεται να κινηθούν τόσο οι εγχώριες εργασίες όσο και εκείνες των θυγατρικών του εξωτερικού, ενώ ικανοποιητικά εξελίσσεται και η πορεία της θυγατρικής Retail Link.

Σφακιανάκης: Νέα σημαντική αύξηση κύκλου εργασιών μέσα στο 2018 προβλέπει η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας, η οποία εκτιμά ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για επίτευξη καθαρής κερδοφορίας μέσα στη φετινή χρονιά. Η γενική συνέλευση των μετόχων έχει ήδη ψηφίσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

Επίλεκτος: Ο Όμιλος αναμένεται να κλείσει στις 30/6/2018 δωδεκάμηνο με θετικό EBITDA και βελτιωμένα (αρνητικά όμως) τελικά αποτελέσματα σε σύγκριση με την προηγούμενη οικονομική χρήση. Σ’ αυτό βοήθησαν παράγοντες όπως η βελτιωμένη ρευστότητα και οι περικοπές δαπανών.

REVOIL: Η διοίκηση της εταιρείας έχει θέσει ως φετινό στόχο την αύξηση των πωλούμενων όγκων καυσίμων κατά 5%, μέσα και από την προσθήκη 35 νέων σημείων πώλησης. Υπάρχει η εκτίμηση πως η φετινή ζήτηση στον κλάδο θα είναι υψηλότερη της περυσινής, ενώ η εισηγμένη φέτος δεν θα επωμιστεί τις ζημίες της ναυτιλιακής δραστηριότητας (πουλήθηκε πέρυσι), έχοντας παράλληλα μικρότερο τραπεζικό δανεισμό.

Παπουτσάνης: Η διοίκηση της γνωστής σαπωνοποιίας έχει ως φετινό στόχο ένα διψήφιο ποσοστό αύξησης των πωλήσεών της, ενισχύοντας τις επιδόσεις της σε Ελλάδα και εξωτερικό με υπάρχοντα και νέα προϊόντα.

Κρητών Άρτος: Άνοδο εσόδων κατά περίπου 15% έχει θέσει ως στόχο η κρητική εταιρεία παραγωγής τροφίμων, διευρύνοντας παράλληλα και την γκάμα των προσφερόμενων προϊόντων της.

Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας: Η εισηγμένη διατήρησε το 2017 σε σταθερά περίπου επίπεδα τον κύκλο εργασιών της, ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα βλέπει τη ζήτηση να ανεβαίνει τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας.

Αφοί Κορδέλλου: Η εταιρεία που δραστηριοποιείται στην εμπορία ειδών σιδήρου-χάλυβα κατάφερε πέρυσι να αυξήσει τις πωλήσεις της κατά διψήφιο ποσοστό. Το 2018 έχει ξεκινήσει με τα περιθώρια κέρδους να διατηρούνται σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Ακρίτας: Η διοίκηση της ακριτικής (νομός Έβρου) βιομηχανίας ξύλου δήλωσε πως «οι προοπτικές για το 2018 διαγράφονται ιδιαίτερα θετικές, κάτι που αντικατοπτρίζεται στα άμεσα πλάνα της για αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας εντός του πρώτου εξαμήνου μέσω της υιοθέτησης επιπρόσθετης βάρδιας λειτουργίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v