Εργαζόμαστε ώστε η ανάκαμψη της οικονομίας που ξεκίνησε το 2017 να δυναμώσει αγκαλιάζοντας μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, δήλωσε ο Δ. Παπαδημητρίου κατά την έναρξη του 10ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Οπως τόνισε, υλοποιούμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα μας επιτρέψουν να βγάλουμε τη χώρα από τα Μνημόνια αποκτώντας περισσότερους βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής.
Διαπραγματευόμαστε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας την ελάφρυνση του χρέους που θα δώσει μία πρόσθετη ανάσα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, και,
Τέλος, σε μία περίοδο γεωπολιτικής αναταραχής, περιφερειακών συγκρούσεων και όξυνσης των εθνικιστικών και λαϊκιστικών τάσεων διεθνώς, αγωνιζόμαστε να κλείσουμε τα ανοιχτά εθνικά ζητήματα με τους γείτονές μας με πνεύμα Ευρωπαϊκό, συνεργατικό και εποικοδομητικό για την ειρήνη, την σταθερότητα και την ανάπτυξη όλων των Βαλκανίων.
Δεν είναι εύκολο να τα πετύχουμε όλα αυτά μαζί και άμεσα, όπως δεν είναι εύκολο μία τσακισμένη από την υπερχρέωση, και γονατισμένη από τη συνεχή λιτότητα και την οκταετή ύφεση οικονομία, να ανακάμψει τάχιστα και με δυναμικούς ρυθμούς.
Γιατί το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι αυτό που συμβατικά λέμε «επιστροφή στην κανονικότητα» και σε «γρήγορους ρυθμούς ανάκαμψης». Κι εξηγούμαι αμέσως γιατί συχνά χρησιμοποιούμε την ίδια γλώσσα εννοώντας διαφορετικά πράγματα.
Ασφαλώς είναι καλύτερη μία αύξηση του ΑΕΠ 3% από μία αύξηση 1,6% ή 1,8%. Αρκεί να στηρίζεται σε υγιείς βάσεις ώστε να μην αποτελέσει απλό πυροτέχνημα. Το ζητούμενο δεν είναι να ανακάμψει με κάθε μέσο το ήδη υφιστάμενο παραγωγικό σύστημα, δηλαδή η παλιά κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα και παρασιτική οικονομία που βασιζόταν στην κατανάλωση με δανεικά και στο πελατειακό σύστημα.
Το ζητούμενο είναι να αναπτύξουμε μία νέα ανοιχτή οικονομία βασισμένη στη γνώση και τις δεξιότητες των νέων ανθρώπων της, στις νέες τεχνολογίες και την ψηφιακή της οργάνωση, ικανή να παράγει διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, να δημιουργεί σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και να διαθέτει επιχειρήσεις ενταγμένες σε διεθνείς αλυσίδες αξίας που να αντέχουν στον διεθνή ανταγωνισμό.
Το ζήτημα, λοιπόν, είναι η όποια ανάκαμψη να αφορά την νέα οικονομία και να έρχεται σαν αποτέλεσμα αλλαγής του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας. Τότε μόνον η ανάκαμψη θα συνιστά ανάπτυξη της οικονομίας.
Αλλά για να είναι μακροχρόνια βιώσιμη η ανάπτυξη της νέας αυτής οικονομίας χρειάζεται να είναι και δίκαιη, να αποφύγει τους κοινωνικούς αποκλεισμούς, να μην δημιουργεί δηλαδή και αυξάνει τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, όπως το έκανε η παλιά υπερχρεωμένη και στρεβλή οικονομία των δύο τουλάχιστον τελευταίων δεκαετιών, δήλωσε ο κ. Παπαδημητρίου.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, βρισκόμαστε μόνο στην αρχή της εξόδου από την κρίση και καλούμαστε να σχεδιάσουμε μαζί σας την ανάπτυξη της νέας οικονομίας της Πελοποννήσου, εξειδικεύοντας μία Στρατηγική η οποία στοχεύει στην αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης μέσω πολιτικών τόνωσης της μικρομεσαίας κυρίως επιχειρηματικότητας, της εξωστρέφειας, της καινοτομίας, των επιχειρηματικών συνεργασιών, των συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, της κοινωνικής οικονομίας, του συνεταιριστικού κινήματος, καθώς και της εκπαίδευσης-κατάρτισης των ανέργων για την επαγγελματική τους επανένταξη στην οικονομική δραστηριότητα.
Η στροφή από την κατανάλωση στις επενδύσεις, από τις υπηρεσίες στην πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή, από την παραγωγή μη εμπορεύσιμων αγαθών στα εμπορεύσιμα, από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις σε συστάδες επιχειρήσεων, συνεταιρισμούς και μεγαλύτερα οικονομικά μεγέθη, ικανά να ικανοποιήσουν την εξωτερική ζήτηση. Η νηπιακή ηλικία της νέας οικονομίας είναι ένας βασικός διαρθρωτικός παράγοντας που εξηγεί γιατί η ανάκαμψη της οικονομίας δεν μπορούσε και δεν μπορεί να είναι εκρηκτική όπως ορισμένοι επικριτές ονειρεύονται.
Σκοπός μας είναι η διαμόρφωση της νέας αναπτυξιακής και παραγωγικής στρατηγικής που να απαντά στη βία της φτωχοποίησης, της λιτότητας και της οικονομικής ύφεσης με μια δυναμική αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα της οικονομίας που έχει ήδη ξεκινήσει.
Ενδεικτικά αναφέρω τις εξής αξιοσημείωτες επιδόσεις:
Μόλις πέρασε η πρώτη χρονιά στην Ελλάδα μετά από δέκα περίπου χρόνια που έχουμε ανάπτυξη και για τα τέσσερα τρίμηνα.
Έχουμε σχεδόν μηδενίσει το δημόσιο και εξωτερικό έλλειμμα σαν ποσοστό στο ΑΕΠ, με την Ελλάδα να φιγουράρει στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά με όρους προσαρμογής της οικονομίας.
Έχει καταγραφεί ρεκόρ εξαγωγών που θα πλησιάσει τα 60 δισ. ευρώ.
Επίσης έχουμε ρεκόρ 11ετίας των άμεσων ξένων επενδύσεων της τάξης που αγγιζουν τα 4 δις όπως επίσης ρεκόρ δεκαετίας στην αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής.
Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έχουμε ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας και των λιανικών πωλήσεων, ενώ ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης βρίσκεται σε προ κρίσης επίπεδα με δημιουργία 300.000 καθαρών θέσεων εργασίας τη τελευταία τριετία.
Ακόμη, ο προηγούμενος χρόνος έκλεισε με το spread στα 10ετή κρατικά ομόλογα να φτάνει στα επίπεδα του 2008 και έχουν ήδη γίνει δύο πολύ επιτυχημένες έξοδοι των αγορών.
Όλα αυτά τα επισημαίνω χωρίς να προσπαθώ να ωραιοποιήσω την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία μετά από μια σκληρή εποπτεία 8 ετών.
Όμως, είναι αποτελέσματα μιας επίπονης εργασίας για θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως πχ στον τομέα της ανάπτυξης με:
1. Την εισαγωγή καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων υπέρ κυρίως των ΜμΕ και των Περιφερειών της χώρας.
2. Την απλούστευση της διαδικασίας χορήγησης αδειών μέσω του νόμου 4442/2016 που θα ενσωματώσει μέχρι τον Ιούλιο του 2018 τους περισσότερους οικονομικούς τομείς (εφοδιαστική, τουρισμό, περιβαλλοντικές βιομηχανίες κα).
Ως σήμερα, έχουν εγγραφεί πάνω από 20.000 επιχειρήσεις στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος αδειοδότησης (από 6/2017).
3. Την περαιτέρω αναθεώρηση του νομικού πλαισίου των στρατηγικών επενδύσεων με την επιτάχυνση των διαδικασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την παροχή περαιτέρω επενδυτικών κινήτρων.
4. Την οργάνωση της εξωστρέφειας του Υπουργείου μέσω του Enterprise Greece στη κατεύθυνση της ενεργούς αναζήτησης επενδύσεων.
5. Την θέσπιση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης ιδιωτικών χρεών και την ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει ήδη συμπληρώσει 6 μήνες λειτουργίας με 20.000 ενδιαφερόμενους που έχουν ήδη εκκινήσει τη διαδικασία και 600 που έχουν υποβάλλει οριστικά την αίτηση.
6. Τη διευκόλυνση των οφειλετών με τις 120 δόσεις, αλλά και την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, παράλληλα με αλλαγές που θα γίνουν στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη ώστε να αποτρέπεται η κατάχρηση των διατάξεών του από στρατηγικούς κακοπληρωτές σε βάρος των πραγματικά αδύναμων.
7. Το νομοσχέδιο για την Αναπτυξιακή Τράπεζα που θα καταθέσουμε σύντομα ώστε η ίδρυση της να επιτευχθει μεχρι τον Ιούνιο του 2018.
8. Τη συγκρότηση Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης που θα διαμορφώνει το προφίλ «καλοπληρωτή» ή «κακοπληρωτή» για όλους τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις και το οποίο θα αξιοποιείται σε κάθε επικείμενη σύμβαση για δάνεια, προμήθειες κ.α.
Ένα είδος Λευκού Τειρεσία, δηλαδή, που θα ευνοεί με καλύτερους όρους συμβάσεων τους καλοπληρωτές και του οποίου το νομοσχέδιο θα μπει σύντομα σε διαβούλευση.
9. Τον νέο νόμο για το καθεστώς λειτουργίας των Ανωνύμων Εταιριών που αλλάζει μετά από 100 χρόνια, ενισχύοντας τα δικαιώματα των μικρομετόχων, απλοποιώντας τις διαδικασίες για εκκαθάριση και καλύπτοντας τα νομικά κενά για μεταφορά έδρας εκτός ΕΕ.
Οι μεταρρυθμίσεις στην υγεία
Ανάλογες μεταρρυθμίσεις έχουμε και στον χώρο της Υγείας με την καθολική και ισότιμη υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού, την προτεραιότητα στο ΕΣΥ, την ηθικοποίηση και θεσμική εξυγίανση στο Σύστημα Υγείας και τη στροφή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δήλωσε ο κ. Παπαδημητρίου.
Όπως επίσης στην πρόληψη και στη Δημόσια Υγεία, την ενίσχυση των Τοπικών Μονάδων Υγείας και της επείγουσας νοσοκομειακής φροντίδας.
Στην αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης, τη διαφανή διακυβέρνηση του συστήματος, την κεντρικοποίηση των προμηθειών, την επιστημονική αξιολόγηση και διαπραγμάτευση των τιμών αποζημίωσης των νέων φαρμάκων, και την έμφαση στα δικαιώματα των ασθενών.
Αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις προωθούνται και στον τομέα της Παιδείας όπου αυξήθηκε η χρηματοδότηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ και της Παιδείας συνολικά στο 2,8% του ΑΕΠ.
Συγκροτούμε δομές που θα βοηθούν ΑΕΙ, ΤΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα, να συνδέονται μεταξύ τους και με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, και σταματάμε τη φάμπρικα των υψηλών διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, όπως επί πλέον θεσμοθετούμε 1000 βιβλιοθήκες στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας.
Αυξήσαμε τη χρηματοδότηση για έρευνα στο 1% του ΑΕΠ.
Επίσης στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κυοφορούνται πολλές θεσμικές αλλαγές με κυριότερη την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συνολικά, το 2018, ο Κρατικός Προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση της χρηματοδότησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, περίπου κατά 5%. Ειδικά για τις Περιφέρειες, η αύξηση αναμένεται να ξεπεράσει το 9%, υπογράμμισε.