Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταγγελίες για φωτογραφικές διατάξεις σε διαγωνισμούς δικτύων ύδρευσης

Στο στόχαστρο του εργοληπτικού συνδέσμου ΣΑΤΕ βρίσκονται, μετά τους διαγωνισμούς για τον οδοφωτισμό των δήμων, και οι 71 διαγωνισμοί αναβάθμισης των δικτύων ύδρευσης. Πώς περιορίζεται ο ανταγωνισμός.

Καταγγελίες για φωτογραφικές διατάξεις σε διαγωνισμούς δικτύων ύδρευσης

«Φωτογραφίες» με τις οποίες περιορίζεται ο ανταγωνισμός, αντίστοιχες με αυτές που έχουν εντοπιστεί σε πλήθος διαγωνισμών για την αναβάθμιση των δικτύων οδοφωτισμού των δήμων, εντοπίζονται και σε αρκετούς εκ των 71 διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη σε ολόκληρη την Ελλάδα για την αναβάθμιση των δικτύων ύδρευσης. Πρόκειται για 71 διαγωνισμούς, συνολικού ύψους 88.600.000 ευρώ, που βρίσκονται στο τελικό στάδιο ανάθεσης και αφορούν την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης των δικτύων ύδρευσης ώστε να περιοριστούν οι διαρροές κ.λπ.

Η διοίκηση του εργοληπτικού συνδέσμου ΣΑΤΕ έστειλε προχθές επιστολή προς την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) στην οποία υποστηρίζει, εμμέσως πλην σαφώς, πως σε αρκετούς από τους διαγωνισμούς «παρεισφρήσαν» φωτογραφικοί όροι υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι διαγωνισμοί: «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για την αύξηση της αποδοτικής χρήσης νερού στα δίκτυα ύδρευσης των Δ.Ε. Ναυπάκτου, Χάλκειας και Αντιρρίου του Δήμου Ναυπακτίας», «Κατασκευή Εσωτερικών Δικτύων Αποχέτευσης Παραλιακών Οικισμών Αιγιαλείας», «Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος παρακολούθησης - τηλεελέγχου και ανίχνευσης διαρροών του υπάρχοντος εξωτερικού και εσωτερικού δικτύου υδροδότησης της ΔΕΥΑ Αιγίου».

Για τους συγκεκριμένους διαγωνισμούς, ο ΣΑΤΕ διαμαρτυρήθηκε και τελικώς η συμμετοχή δεν ξεπέρασε τις 3-4 εταιρείες, όπως είχε προειδοποιήσει στις επιστολές του.

Οι νέες καταγγελίες συμπληρώνουν όσα υποστηρίζουν στον ΣΑΤΕ και για τους διαγωνισμούς αναβάθμισης του οδοφωτισμού των δήμων. Στους συγκεκριμένους διαγωνισμούς, όπως είχε γράψει πρόσφατα το Euro2day.gr, δύο αποφάσεις προκαλούν εύλογα ερωτήματα, καθώς με πανομοιότυπα τεύχη δημοπράτησης περιορίζεται ο ανταγωνισμός σε βαθμό προκλητικό.

Η πρώτη απόφαση είναι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο, χωρίς να υπάρξει καμία προσφυγή από διεκδικητή της σύμβασης, δεν ενέκρινε τον διαγωνισμό του δήμου Αλεξανδρούπολης (προϋπολογισμού 3.600.000 ευρώ), επειδή θεώρησε πως περιλαμβάνει πλήθος φωτογραφικών διατάξεων.

Κατά σύμπτωση, λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 31 Ιανουαρίου, η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών είχε κάνει δεκτή προσφυγή ενός υποψηφίου σε διαγωνισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον οδοφωτισμό της Ρόδου (δρόμων που δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα του δήμου), προϋπολογισμού 3.650.000 ευρώ.

Πρόκειται σχεδόν για τις ίδιες φωτογραφικές προβλέψεις!

 

Φώτης Κόλλιας [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v