Μετ' εμποδίων οι αιτήσεις για το «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον»

Αποκαθίσταται σταδιακά η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Πού αποδίδει τις αρρυθμίες το ΥΠΕΝ. Αδύνατη ήταν από το πρωί η πρόσβαση στην ηλεκτρονική διεύθυνση. Νέα ταλαιπωρία για χιλιάδες νοικοκυριά.

Μετ' εμποδίων οι αιτήσεις για το «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον»

Εκτός λειτουργίας βρισκόταν έως τις 10:30 το πρωί η σελίδα και η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον», δεύτερη μέρα της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής των νοικοκυριών με κατοικίες στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας, όπως αυτή προέκυψε μετά τις αποφάσεις της προηγούμενης εβδομάδας για υποβολή αιτήσεων με... δόσεις.

Σταδιακά τα τεχνικά προβλήματα δείχνουν να αποκαταστάθηκαν μετά τις 10:30.

Το υπουργείο Ενέργειας απέδωσε τη μη λειτουργία της πλατφόρμας σε πρόβλημα του δικτύου syzefxis. Σε ανάρτηση που υπάρχει στη διεύθυνση exoikonomisi.ypen.gr γίνονται γνωστά τα εξής: «Λόγω σοβαρού ευρύτερου τηλεπικοινωνιακού προβλήματος από το δίκτυο syzefxis, το σύστημα δεν μπόρεσε να ενεργοποιηθεί την προγραμματισμένη ώρα (08:00). Μετά την αποκατάσταση του προβλήματος στις 10:30, γίνεται έλεγχος του συστήματος και θα είναι διαθέσιμο στις 12:00».

Νωρίτερα, η ηλεκτρονική διεύθυνση exoikonomisi.ypen.gr δεν ήταν καν ορατή στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών που ήθελαν να συμπληρώσουν τις αιτήσεις και να στείλουν τα δικαιολογητικά για τη διεκδίκηση των ενισχύσεων ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών. Η πλατφόρμα και χθες αντιμετώπιζε προβλήματα, κοινώς... σερνόταν, με τους δικαιούχους που επιχειρούσαν να μπουν να έρχονται αντιμέτωποι με το μήνυμα: «Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας παρακαλούμε δοκιμάστε να συνδεθείτε αργότερα».

Επίσης χθες το βράδυ, η σελίδα του «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον» είχε αναρτήσει μήνυμα που ενημέρωνε τους ηλεκτρονικούς επισκέπτες για εργασίες αναβάθμισης της πλατφόρμας.

Πάντως, σήμερα το πρωί η σελίδα δεν ήταν καν προσβάσιμη, ενώ χθες το βράδυ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με ανακοίνωσή του, έκανε λόγο για ομαλή εξέλιξη της υποβολής αιτήσεων. Στο ίδιο δελτίο Τύπου αναφερόταν: «Περίπου 14.500 ενδιαφερόμενοι έχουν ξεκινήσει να καταχωρούν στοιχεία, 6.500 βρίσκονται στο τελικό στάδιο και ήδη περί τις 500 αιτήσεις έχουν ολοκληρωθεί και πρωτοκολληθεί. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα συνεχιστεί κανονικά το πρωί της Τρίτης...». 

Χθες επίσης το μεσημέρι, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ζητούσε από τον υπουργό ΠΕΝ Γιώργο Σταθάκη τη διακοπή του προγράμματος μέχρι να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

ΝΔ: Νέα αποτυχία της κυβέρνησης

«Σε φαρσοκωμωδία εξελίσσεται το “Εξοικονομώ ΙΙ”. Για πολλοστή φορά επιβεβαιώνεται η παροιμιώδης ανικανότητα της Κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, τονίζει ο Κώστας Σκρέκας, με αφορμή την δυσλειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα.

«Ύστερα από τρία χρόνια αναμονής, τρεις αναβολές, την αλλαγή του τρόπου υποβολής των αιτήσεων, τη δημόσια συγγνώμη του Υπουργού αλλά και τις διαβεβαιώσεις ότι όλα τα τεχνικά προβλήματα έχουν, τάχα, επιλυθεί, τελικά σήμερα το πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος “εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ” κατέρρευσε και πάλι.

Η νέα αυτή αποτυχία δεν μας εκπλήσσει, δυστυχώς, καθόλου. Είναι απολύτως αναμενόμενη από μια Κυβέρνηση που είναι ικανή μόνο να εγκαινιάζει τα έργα των προηγούμενων Κυβερνήσεων», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ.

 

Χρήστος Κολώνας x.kolonas@euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v