Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: Η δημοσιονομική υπεραπόδοση φέρνει πιο κοντά την καθαρή έξοδο

Ο οίκος εκτιμά ότι θα υπάρξει κάποια ελάφρυνση χρέους στο τέλος του προγράμματος, η οποία όμως είναι απίθανο να είναι «ουσιαστικού μεγέθους».

Citi: Η δημοσιονομική υπεραπόδοση φέρνει πιο κοντά την καθαρή έξοδο

Η ανάκαμψη επέστρεψε το 2017 στην Ελλάδα, υποστηρίζει η Citi σε σχόλιό της για την οικονομία, αλλά αυτή είναι πιο αδύναμη απ’ όσο προβλεπόταν στο πρόγραμμα, λόγω των σφιχτών συνθηκών σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, την αδύναμη ανταγωνιστικότητα και τη σφιχτή δημοσιονομική πολιτική.

Ο οίκος ωστόσο επισημαίνει ότι η χώρα υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα για «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα. Εκτιμά δε ότι θα υπάρξει κάποια ελάφρυνση χρέους, η οποία όμως είναι απίθανο να είναι «ουσιαστικού μεγέθους».

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, η εκτίμηση της Citi είναι πως η χώρα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% το 2017 (σ.σ. υπάρχουν πληροφορίες ότι έχει υπερβεί το 3%), ενώ για το 2018 εκτιμά ότι θα κινηθεί στο 3,2% του ΑΕΠ και θα υποχωρήσει στο 3% του ΑΕΠ το 2019.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν επιβεβαιωθεί o οίκος, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις, όχι όμως και μεταφορά της μείωσης του αφορολόγητου το 2019, γιατί η συμφωνία προβλέπει ότι η χώρα θα πρέπει να επιβάλει στο τέλος της χρονιάς περικοπές στις συντάξεις ύψους 1% του ΑΕΠ, οι οποίες υπερκαλύπτουν την αστοχία καθώς αυξάνουν ισόποσα το πρωτογενές πλεόνασμα, αν δεν συνοδευτούν από τα αντίμετρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία και δεν αλλάξουν οι υπόλοιπες μεταβλητές.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, η πρόβλεψη είναι για 1,3% του ΑΕΠ το 2017, 1,4% το 2018 και 1,5% το 2019, πολύ κάτω δηλαδή της στόχευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v