Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοιξε η πλατφόρμα των 120 δόσεων για τους επιστήμονες

Προχώρησε η δεύτερη φάση ενεργοποίησης της πλατφόρμας για την ένταξη μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων με χρέη προς τα ταμεία και την εφορία, στη ρύθμιση των έως 120 δόσεων. Αρχές Μαΐου ανοίγει η εφαρμογή και για τους αγρότες.

Ανοιξε η πλατφόρμα των 120 δόσεων για τους επιστήμονες

Ανοιξε σήμερα, για τους αυτοαπασχολούμενους του ΕΤΑΑ (δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, γιατρούς, φαρμακοποιούς), η ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, για χρέη έως 50.000 ευρώ και η οποία αφορά τόσο χρέη προς τα Ταμεία, όσο και προς την Εφορία. Η διαδικασία είναι ήδη διαθέσιμη για τους ελεύθερους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ, με τα στοιχεία να μην είναι πολύ ενθαρρυντικά για την πορεία της ρύθμισης με έως 120 δόσεις, αλλά οι αυτοαπασχολούμενοι του πρ. ΕΤΑΑ όπως και οι αγρότες του πρ. ΟΓΑ είχαν ανεξόφλητες οφειλές εισφορών από το 2016, οι οποίες δεν είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες εξαιτίας των συνεχιζόμενων παρατάσεων.

Πλέον, από τις 28 του περασμένου Φεβρουαρίου έληξε και η τελευταία παράταση του ΕΦΚΑ για τις οφειλές ολόκληρου του έτους 2016 των ασφαλισμένων του τ. ΕΤΑΑ-TAN (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές). Όπως επίσης, και για τις εισφορές του Β' εξαμήνου 2016 των ασφαλισμένων του τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και του τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ (μηχανικοί, εργολήπτες δημόσιων έργων, γιατροί, υγειονομικοί, φαρμακοποιοί). Η προθεσμία έληξε και όσον αφορά τις εισφορές του Β' εξαμήνου 2016 για τους ασφαλισμένους του τ. ΟΓΑ (αγρότες αυτοτελώς απασχολούμενοι και εργοδότες).

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ, οι τελευταίες παρατάσεις είχαν δοθεί προκειμένου οι οφειλέτες να μπορούν να εντάξουν στη ρύθμιση των έως 120 δόσεων, και τις εν λόγω οφειλές.

Από τη στιγμή που έχει παρέλθει η ημερομηνία της τελευταίας παράτασης και προκύπτει πλέον η ορθή απεικόνιση των τελικών οφειλών, αρχίζει εκτός απροόπτου σήμερα η σταδιακή ένταξη και των αυτοαπασχολούμενων όπως και των αγροτών στη ρύθμιση που προσφέρει έως και 120 δόσεις.

Αναλυτικά, η ένταξη θα γίνει σε δύο δόσεις:

1. Σήμερα, 16 Απριλίου, η πλατφόρμα ανοίγει για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες του πρ. ΕΤΑΑ.

2. Αρχές Μαΐου, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα και για τους αγρότες του πρ. ΟΓΑ, για την ορθή απεικόνιση των τελικών οφειλών τους.

Οι ασφαλισμένοι που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση ρύθμισης στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού θα πρέπει να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) (http://www.keyd.gov.gr/np_ocw_aithsh-link/).

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γραμματείας, η συμμετοχή των ελεύθερων επαγγελματιών είναι σημαντική, καθώς περίπου 9.000 (8.966) ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ξεκινήσει να υποβάλλουν αίτηση. Οι εγκρίσεις όμως γίνονται με το… σταγονόμετρο, όπως ήταν αναμενόμενο, καθώς η διαδικασία είναι χρονοβόρα και οι προϋποθέσεις πολύ συγκεκριμένες. Αναλυτικά, 4.863 περιπτώσεις έχουν κριθεί ως επιλέξιμες (δηλαδή πληρούν τα σχετικά κριτήρια) και περίπου το 10% (480) έχουν υποβάλει οριστικά την αίτηση. Από τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, οι 93 αφορούν οφειλές μόνο προς την ΑΑΔΕ, οι 208 μόνο προς το ΚΕΑΟ και οι υπόλοιπες 179 περιπτώσεις οφειλές και προς τους δύο φορείς.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), από το τ. ΕΤΑΑ έχουν οφειλές 3.433 ασφαλισμένοι, οι οποίοι χρωστούν 213 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα από τον πρ. ΟΓΑ έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο τα χρέη 232.105 αυτοαπασχολούμενων αγροτών, οι οποίοι οφείλουν συνολικά στον ΕΦΚΑ αγροτών πάνω από 870 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους, τα μεγαλύτερα προσκόμματα που έχουν παρουσιαστεί για να «περπατήσει» η ρύθμιση των 120 δόσεων εστιάζονται στο γεγονός ότι δεν υπάγονται οι οφειλές του 2017 και άρα μια σημαντική μερίδα οφειλετών πρέπει να καταβάλει τις τρέχουσες, τις δόσεις της ρύθμισης για το 2017 και τις δόσεις για τη νέα ρύθμιση. Παράλληλα, πολλοί είναι αυτοί που διαμαρτύρονται για μεγάλο όγκο δικαιολογητικών που πρέπει να συγκεντρώσει ο ενδιαφερόμενος για να τα υποβάλει ως συνοδευτικά της αίτησής του στην πλατφόρμα.

Ποιοι εντάσσονται

Στη ρύθμιση εντάσσονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά δεν έχουν την πτωχευτική ικανότητα. Επίσης εντάσσονται οι αγρότες - φυσικά πρόσωπα οι οποίοι δεν τηρούν βιβλία και στοιχεία (καθώς απαλλάσσονται από την τήρηση βάσει σχετικής νομοθεσίας), εφόσον δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα, έχουν κάνει έναρξη εργασιών και αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Οι αγρότες που είναι υποχρεωμένοι σε τήρηση βιβλίων και στοιχείων εντάσσονται εάν είναι φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα. Συνεπώς, εφόσον πληρούν και τις λοιπές προϋποθέσεις ένταξης, μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους ύψους έως 50.000 ευρώ προς το Δημόσιο καθώς και έως 50.000 ευρώ προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v