Χουλιαράκης: Με μαξιλάρι 17-18 δισ. βγαίνουμε από το πρόγραμμα

Ποιες είναι οι τρεις προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπ. Οικονομικών. Σίγουρος για το κλείσιμο των προαπαιτούμενων. Ζητά παραμετροποίηση των μέτρων στο χρέος.

Χουλιαράκης: Με μαξιλάρι 17-18 δισ. βγαίνουμε από το πρόγραμμα

Αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης τις επόμενες ημέρες εμφανίστηκε σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, εκτιμώντας ότι ως τις 21 Ιουνίου θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα.

«Η ολοκλήρωση του προγράμματος είναι απαραίτητη αλλά όχι επαρκής συνθήκη για την έξοδο από το πρόγραμμα», είπε ο Γιώργος Χουλιαράκης, σημειώνοντας ότι στη μεταπρογραμματική περίοδο πρέπει να τηρούνται τρεις προϋποθέσεις:

Α) Σταθερή δημοσιονομική πολιτική, με παράλληλη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.

Β) Δημιουργία μηχανισμού ασφαλείας έναντι ενδεχόμενης αναταραχής στις αγορές, δεδομένου ότι υπάρχουν κάποιες ανησυχίες. «Η Ελλάδα δημιουργεί ένα cash buffer για τους επόμενους 20-22 μήνες. Ηδη έχουν τοποθετηθεί 6,5 δισ. ευρώ σε ειδικό λογαριασμό από τον οποίο δεν μπορούν τα κεφάλαια να χρησιμοποιηθούν για κανένα άλλο λόγο παρά για την εξυπηρέτηση του χρέους. Εως το τέλος του προγράμματος εκτιμούμε ότι θα φτάσουν τα 17-18 δισ. ευρώ».

Γ) Ελάφρυνση χρέους. Χωρίς πρόσθετα μέτρα, το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, τονίζοντας ότι πρέπει να παραμετροποιηθούν έγκαιρα τα μέτρα για το επόμενο Eurogroup.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus