Πόσος είναι ο νέος φόρος ΕΝΦΙΑ με βάση τις αντικειμενικές αξίες

Πώς οι νέες αντικειμενικές αξίες που αποφάσισε το Υπουργείο Οικονομικών μεταβάλλουν τα δεδομένα για τον ΕΝΦΙΑ. Το παράδοξο της αύξησης μιας τιμής ζώνης αλλά της διατήρησης αμετάβλητου του ενιαίου φόρου. Αναλυτικοί πίνακες.

Πόσος είναι ο νέος φόρος ΕΝΦΙΑ με βάση τις αντικειμενικές αξίες

Αλλαγές στο “χρηματιστήριο” του ΕΝΦΙΑ έφεραν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Ο υπολογισμός του νέου φόρου είναι διαφορετικός φέτος, αφού άλλαξαν και τα κλιμάκια σε ορισμένους συντελεστές φόρου, σύμφωνα με το money-money.gr.

Το αποτέλεσμα είναι σε ορισμένες περιπτώσεις η τιμή ζώνης να αυξάνεται, αλλά ο ΕΝΦΙΑ να παραμένει ο ίδιος ή, αντιστρόφως, η τιμή ζώνης να παραμένει η ίδια, αλλά να αλλάζει ο ΕΝΦΙΑ.

Παραδείγματος χάριν, σε περιοχές με τιμή ζώνης 1.050 ευρώ, που παραμένει στο ίδιο επίπεδο, συμβαίνει το εξής: ο παλιός ΕΝΦΙΑ υπολογιζόταν με συντελεστή 3,7 ευρώ ανά τ.μ., ενώ τώρα θα υπολογίζεται με μειωμένο συντελεστή 2,9 ευρώ ανά τ.μ. επειδή το κλιμάκιο του συγκεκριμένου συντελεστή ανέβηκε στα 1.050 ευρώ.

Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η τιμή ζώνης ανεβαίνει, αλλά παραμένει στο εύρος του ίδιου συντελεστή και επομένως ο ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει.

Αυτό φαίνεται στους παρακάτω πίνακες, που δείχνουν τις παλιές και τις νέες αντικειμενικές αξίες, καθώς και τον ΕΝΦΙΑ που προκύπτει αντίστοιχα.

Οι πίνακες είναι διαφορετικοί για τις κατώτερες τιμές ζώνης σε κάθε περιοχή και για τις ανώτερες.

Κάθε φορά υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ για ένα διαμέρισμα 80 τ.μ., στον Α’ όροφο, παλαιότητας 15 ετών, με πρόσοψη σε ένα δρόμο.

Δείτε περισσότερες περιοχές εδώ.

ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΩΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ ΖΩΝΗΣ

 

 

ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ ΖΩΝΗΣ

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v