Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παππάς: Στα 4 δισ. ευρώ οι επενδύσεις για νέα δίκτυα οπτικών ινών

«Οι επενδύσεις για την ανάπτυξη των νέων δικτύων οπτικών ινών αποτελούν, μαζί με τους αυτοκινητόδρομους, τις μεγαλύτερες επενδύσεις για τη χώρα μας τα τελευταία έτη», τόνισε ο υπουργός.

Παππάς: Στα 4 δισ. ευρώ οι επενδύσεις για νέα δίκτυα οπτικών ινών

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, παρέστη σήμερα σε εκδήλωση παρουσίασης-εγκαινίων δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home) για την περιοχή του Βύρωνα, όπως παραδίδεται και διατίθεται πλέον εμπορικά από τη Vodafone.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Βύρωνα, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλη Μαγκλάρα, του Δημάρχου της πόλης, Γρηγόρη Κατωπόδη και του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της Vodafone Ελλάδας, Χάρη Μπρουμίδη.

Η παρουσίαση του πρώτου ολοκληρωμένου δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι, που καλύπτει 17.000 νοικοκυριά στην περιοχή, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, «Superfast Broadband», μέσω της οποίας η Πολιτεία επιδοτεί την αναβάθμιση των συνδέσεων ίντερνετ οικιακών χρηστών και επιτηδευματιών σε ίντερνετ υπερυψηλών ταχυτήτων.

Κατά την ομιλία του, ο Υπουργός ΨΗΠΤΕ, Νίκος Παππάς ανέφερε: «Κυβέρνηση, Αυτοδιοίκηση και ιδιωτικός τομέας συνεργάζονται στο πλαίσιο μίας σημαντικής προσπάθειας. Πρόκειται για μια συνεργασία η οποία συμπυκνώνει έναν τρόπο λειτουργίας που θα πρέπει να συνηθίσουμε. Επίσης, η σημερινή παρουσίαση είναι ένα παράδειγμα, κατά το οποίο ο ιδιωτικός τομέας αναζητά ευκαιρίες κερδοφορίας μέσα στο γενικότερο κοινωνικό συμφέρον και όχι εις βάρος της κοινωνίας.

Η δημόσια παρέμβαση κινητοποιεί επενδύσεις, οι οποίες βρίσκονται στην τεχνολογική αιχμή. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καταφέραμε να περάσουμε από τη φάση του σχεδιασμού του προγράμματος στη φάση της εφαρμογής. Οι επενδύσεις για την ανάπτυξη των νέων δικτύων -επενδύσεις που μαζί με τη δημόσια παρέμβαση φτάνουν στα 4 δισ. ευρώ- αποτελούν, μαζί με τους αυτοκινητόδρομους, τις μεγαλύτερες επενδύσεις για τη χώρα μας τα τελευταία έτη. Τέτοιου τύπου επενδύσεις είναι αυτές που βάζουν την Ελλάδα στο κέντρο του παγκόσμιου επενδυτικού χάρτη και στο κέντρο των οικονομικών εξελίξεων. Η Ελλάδα, βγαίνοντας από την κρίση, γίνεται ένας κόμβος μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και εμπορίου και για να συμβεί αυτό χρειάζονται αξιόπιστα δίκτυα».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, σημείωσε: «Οι δράσεις και οι επενδύσεις που παρουσιάζουμε τις τελευταίες ημέρες έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Πρόκειται για επενδύσεις που “στρώνουν” το χαλί για μια μεγάλη αλλαγή στην οικονομία. Οι οπτικές ίνες, μαζί με το 5G, θα αλλάξουν εντελώς τον τρόπο με τον οποίο ζούμε».

Ο Δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης, υπογράμμισε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η πόλη μου, ο Βύρωνας, επιλέχθηκε να είναι η πρώτη πόλη που θα μπορεί να προσφέρει σε τόσο μεγάλο αριθμό νοικοκυριών τη δυνατότητα πρόσβασης στο δίκτυο οπτικών ινών. Η μεγάλη αυτή στρατηγική παρέμβαση είναι αναγκαία για τη χώρα μας σε μια περίοδο που αυτή προσπαθεί να ανοίξει τα φτερά της. Επίσης, η Ελλάδα, με τη συγκεκριμένη επένδυση αποκτά τεχνογνωσία, ενώ θα μπορεί, με τις νέες υποδομές, να είναι ανταγωνιστική σε ένα διεθνές περιβάλλον, που, πλέον, καθορίζεται από τις εξελίξεις στην τεχνολογία».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης, σημείωσε: «Σήμερα εγκαινιάζουμε μία νέα τεχνολογική περίοδο για τις τηλεπικοινωνίες της Ελλάδας, η οποία θα βοηθήσει τη χώρα να κινηθεί ταχύτερα και με στέρεα βήματα προς την υλοποίηση του οράματος μιας κοινωνίας των Gigabit. Χάρη στις νέες τεχνολογίες το μέλλον θα είναι συναρπαστικό και η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να συμμετέχει ισότιμα στην παγκόσμια ψηφιακή οικονομία. Η Vodafone υλοποιεί το μεγαλύτερο κατατεθειμένο πλάνο ανάπτυξης δικτύου FTTH στη χώρα και φέρνει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις τις καλύτερες τεχνολογίες που μπορούν να καλύψουν τόσο τις υφιστάμενες όσο και τις μελλοντικές τους ανάγκες σε ευρυζωνικά δίκτυα. Ο Βύρωνας είναι ο πρώτος δήμος της Ελλάδας που δηλώνει fiber ready».
Σημειώνεται πως η ανάπτυξη των τεχνολογιών του μέλλοντος αποτελεί βασική προτεραιότητα του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ και προς αυτή την κατεύθυνση δρομολογούνται δημόσιες παρεμβάσεις-επενδύσεις, προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό έχουν κινητοποιηθεί και ιδιωτικές επενδύσεις, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, για την επόμενη τετραετία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v