Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ακτινογραφία των αιτήσεων για το «Εξοικονόμηση Κατ Οίκον»

Τα χαμηλόμισθα νοικοκυριά κινητοποιούν 201,6 εκ. ευρώ για την οικοδομή. Ποιες εισοδηματικές τάξεις ζήτησαν επιδότηση. Ποιες περιφέρειες παίρνουν τα περισσότερα κεφάλαια. Τα κερδισμένα επαγγέλματα της οικοδομής.

Η ακτινογραφία των αιτήσεων για το «Εξοικονόμηση Κατ Οίκον»

Κεφάλαια ύψους 201,6 εκατ. ευρώ σε επαγγέλματα της οικοδομής πέφτουν τις προσεχείς εβδομάδες, με την πλειονότητά τους να κινητοποιούνται από χαμηλόμισθα νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα έως και 25.000 ευρώ.

Ο λόγος για το «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ» και για τις 13.502 αιτήσεις που έχουν υπαχθεί από οικογένειες για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει επεξεργαστεί τα στατιστικά στοιχεία από τους προαναφερόμενους φακέλους και μεταξύ άλλων δείχνουν ότι τα χρήματα αυτά πιάνουν τόπο… καθώς τα έχουν ζητήσει οικογένειες που ζούν σε χαμηλής ενεργειακής απόδοσης κτίρια.

Πιο συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα έχουν υπαχθεί 13.502 αιτήσεις, οι οποίες αφορούν σε συνολικό προϋπολογισμό παρεμβάσεων 190,1 εκατ. ευρώ. Το ποσό επιχορήγησης φτάνει 111,5 εκατ. ευρώ ή 58,7% του συνολικού προϋπολογισμού. Τα υπόλοιπα 78.6, εκατ. ευρώ ευρώ θα καλυφθούν από κεφάλαια των ιδιωτών.

Επιπλέον δημόσιοι πόροι θα καλύψουν δαπάνες 11,4 εκατ. ευρώ για σχετικές υπηρεσίες (π.χ. εκπόνηση μελετών, αμοιβή μελετητών για έκδοση Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης κλπ), αυξάνοντας το σύνολο των πόρων που θα εισρεύσουν στην οικονομία τις επόμενες εβδομάδες σε 201,6 εκατ. ευρώ.

Αιτήσεις ανά εισοδηματική κατηγορία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το ΥΠΕΝ, το 71,2% των αιτήσεων που εγκρίθηκαν και υπάγονται στο πρόγραμμα αφορούν νοικοκυριά με ατομικό εισόδημα μέχρι 10.000 ή οικογενειακό μέχρι 20.000 ευρώ. Το 17,1% των αιτήσεων υποβλήθηκε από τη δεύτερη κατηγορία των δικαιούχων δηλαδή από εκείνους με ατομικό εισόδημα από 10.001 έως 15.000 ευρώ ή με οικογενειακό από 20.001 έως 25.000 ευρώ. Άρα εννιά στους 10 ωφελημένους υπάγονται στις χαμηλές εισοδηματικά κατηγορίες.

Πάνω από το 50% των αιτήσεων που εγκρίθηκαν ανήκουν στην χαμηλότερη ενεργειακή κατηγορία και μόλις μία στις επτά βρίσκονται στην υψηλότερη. Γεγονός που δείχνει πως τα χρήματα του «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» θα φέρουν αποτέλεσμα στους στόχους της ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών.

Η πίτα ανά περιφέρεια

Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία που δείχνουν σε ποιες περιφέρειες θα πέσουν τα περισσότερα κεφάλαια του προγράμματος.

Πρώτη περιφέρεια κατατάσσεται η Κεντρική Μακεδονία, όπου το άθροισμα των επιλέξιμων προϋπολογισμών ξεπερνά τα 33,5 εκατ. ευρώ (17,6% του συνόλου των 190 εκατ. ευρώ), εκ των οποίων σχεδόν τα 20 εκατ. ευρώ αφορούν το ποσό της επιχορήγησης. Αν προστεθούν και οι δημόσιοι πόροι που καλύπτουν δαπάνες υπηρεσιών, το σύνολο των κεφαλαίων που θα διοχετευτούν στην αγορά προσεγγίζει τα 35,75 εκατ. ευρώ (17,73% των 201,6 εκατ. ευρώ).

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Αττική με επιλέξιμες παρεμβάσεις 31,25 εκατ. ευρώ (16,45%), εκ των οποίων οι επιδοτήσεις προσεγγίζουν τα 18 εκατ. ευρώ. Υπάρχει πρόσθετη δημόσια δαπάνη για υπηρεσίες άνω των 2 εκατ. ευρώ, οπότε το σύνολο των κεφαλαίων που θα πέσουν στο Λεκανοπέδιο ανέρχεται στα 33,35 εκατ. ευρώ (16,54%).

Το 60,37% του συνολικού προϋπολογισμού αφορά σε περιφέρειες που χαρακτηρίζονται ως λιγότερο αναπτυγμένες και άρα επιδοτούνται περισσότερο από τα κοινοτικά ταμεία (Κ. Μακεδονία, Αν. Μακεδονία και Θράκη, Δ. Ελλάδα, Ηπείρου και Θεσσαλίας).

Τα επαγγέλματα

Αθροιστικά, στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Αττικής, όπου βρίσκονται τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, κατευθύνεται το ένα τρίτο των πόρων, άρα στην υπόλοιπη χώρα κατευθύνονται τα δύο τρίτα.

Πλην όμως το 73% των αιτήσεων αφορά σε διαμερίσματα πολυκατοικιών, άρα οι αιτήσεις και από την υπόλοιπη χώρα σχετίζονται στην πλειοψηφία τους με κατοικίες σε αστικά κέντρα.

Μεταξύ των περίπου 50.000 αιτήσεων που έχουν κατατεθεί, σχεδόν οι μισές παρεμβάσεις που έχουν δηλωθεί αφορούν αντικατάσταση κουφωμάτων. Ακολουθούν με αντίστοιχου μεγέθους μερίδια οι τοποθετήσεις θερμομόνωσης και αναβαθμίσεις συστημάτων ψύξης / θέρμανσης, ενώ το 11,5% αφορά σε παρεμβάσεις στο σύστημα ζεστού νερού προς οικιακή χρήση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v