Καραμούζης: Οι σημαντικές προκλήσεις είναι μπροστά μας

Απαιτείται υπεύθυνη πολιτική μεταρρυθμίσεων τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΤ. Ζήτησε να μην υπάρξει δημοσιονομική «χαλαρότητα». Χαρακτήρισε ηγετική ευρωπαϊκή προσωπικότητα τον Γερμανό τραπεζίτη.

Καραμούζης: Οι σημαντικές προκλήσεις είναι μπροστά μας

Την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα η οποία επιβεβαιώθηκε από την πρόσφατη έξοδο της Ελλάδος από τα προγράμματα οικονομικής στήριξης, μετά από οκτώ χρόνια, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Ν. Καραμούζης κατά την ομιλία του με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Deutsche Bundesbank, Γενς Βάιντμαν.

Ο κ. Καραμούζης τόνισε ακόμη ότι οι σημαντικές προκλήσεις είναι μπροστά μας και απαιτούν υπεύθυνη και συνετή πολιτική μεταρρυθμίσεων, που θα προάγουν την ισχυρή και διατηρήσιμη αναπτυξιακή και επενδυτική ανάκαμψη.

Πρόσθεσε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για τη χώρα μας, η επίσκεψη του κ. Βάιντμαν, ο οποίος αποτελεί ηγετική ευρωπαϊκή προσωπικότητα με σταθερές, ενδιαφέρουσες και τεκμηριωμένες απόψεις.

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΕΤ έχουμε πλέον λόγους να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι καθώς η οικονομία έχει ανακάμψει καθώς κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 1,4% το 2017, ενώ φέτος αναμένεται να τρέξει με ρυθμό 1,9%. Παράλληλα οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αναβαθμίσει την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας  οποία ωστόσο παραμένει κάτω από το επενδυτικό όριο (investment grade). Περαιτέρω οι κεφαλαιακοί έλεγχοι δεν έχουν πλήρως αρθεί ωστόσο έχουν μειωθεί, τόνισε.

Το τέλος των προγραμμάτων δεν πρέπει να επιτρέψει συμβιβασμούς στη μεταρρυθμιστική ατζέντα, την επιστροφή του λαϊκισμού ή τη δημοσιονομική «χαλαρότητα». Κάτι τέτοιο θα ήταν ένα στρατηγικό λάθος, υπογράμμισε ο κ, Καραμούζης.

Τόνισε ότι για να υπάρξει εδραίωση της εμπιστοσύνης από τις αγορές και ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας η χώρα δεν πρέπει να ακυρώσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί. 

Αντίθετα πρέπει να συνεχίσουμε πειστικά την εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας ιδιαίτερα σε τομείς όπως μείωση η της φορολογία και η πάταξη της φοροδιαφυγής, η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης αλλά και του δικαστικού συστήματος, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΕΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v