Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόγραμμα «επιβράβευσης» για εταιρείες που έκαναν προσλήψεις

Προχωρούν τρία προγράμματα για 25.500 ανέργους. Η στήριξη εταιρειών που έκαναν πρόσφατα προσλήψεις. Πώς θα επιχορηγηθούν άνεργοι πτυχιούχοι. Η «δεύτερη ευκαιρία» για πρώην αυτοαπασχολούμενους.

Πρόγραμμα «επιβράβευσης» για εταιρείες που έκαναν προσλήψεις

Τρία νέα προγράμματα για την επιδότηση απασχόλησης 25.500 ανέργων αλλά και ήδη απασχολούμενων σε προγράμματα, αναμένεται να υλοποιήσει το αμέσως επόμενο δίμηνο ο ΟΑΕΔ. Στόχος του Οργανισμού, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, είναι στηρίξουν την απασχόληση παράλληλα με τη μείωση της ανεργίας, κυρίως των νέων σε ηλικία ανέργων, με στοχευμένα προγράμματα, καθώς εμφανή είναι τα σημάδια επιβράδυνσης του ρυθμού μείωσης του ποσοστού ανεργίας.

Το πρώτο έχει ως στόχο την ανάσχεση του λεγόμενου brain drain. Απευθύνεται σε 5.500 άνεργους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, προκειμένου να απασχοληθούν σε υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς οι οποίοι δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα. Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, κάτοχοι πτυχίου τριτοβάθμιας πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης, ηλικίας 22 έως 29 ετών.

Τα κριτήρια κατάταξης των ωφελουμένων είναι τα ακόλουθα:

α) χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τους 24 μήνες,

β) ετήσιο εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό,

γ) μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών,

δ) διδακτορικός τίτλος σπουδών,

ε) εγγραφή στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ και

στ) ιδιότητα του δικαιούχου Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Η επιδότηση εργοδοτών

Το δεύτερο πρόγραμμα απευθύνεται σε επιχειρήσεις και επιδοτεί εργοδότες για τη διατήρηση νέων θέσεων εργασίας, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητάς τους και της απασχόλησης την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Με το πρόγραμμα θα επιχορηγηθούν έως 15.000 θέσεις εξαρτημένης εργασίας πλήρους ή και μερικής απασχόλησης, που δημιουργήθηκαν από 1-6-2017 έως 31-5-2018 σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα. Οι επιχειρήσεις που θα λάβουν επιχορήγηση υποχρεούνται να διατηρήσουν τόσο τις επιχορηγούμενες όσο και τις μη επιχορηγούμενες θέσεις εργασίας για επιπλέον χρονικό διάστημα, ίσο με το αιτούμενο και εγκριθέν διάστημα διάρκειας της επιχορήγησης.

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα, εφόσον πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) έχουν προβεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σε σχέση με τον ανώτατο αριθμό των θέσεων εργασίας που είχαν τον Μάιο του 2017, με την πρόσληψη πρώην ανέργων κατά το χρονικό διάστημα από 1-6-2017 έως 31-5-2018:

i) με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης,

ii) με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου πλήρους απασχόλησης ή/και με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου μερικής απασχόλησης,

β) δεν έχουν προβεί σε μείωση του προϋπάρχοντος προσωπικού που είχαν κατά τον Μάιο του 2017, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για όλη τη διάρκεια του προγράμματος και

γ) θα μετατρέψουν τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου πλήρους απασχόλησης καθώς και τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης ορισμένου ή αορίστου χρόνου, για τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν από 1-6-2017 έως 31-5-2018, σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης, εντός πέντε  ημερολογιακών ημερών από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής.

Οι αυτοαπασχολούμενοι

Το τρίτο πρόγραμμα αφορά την παροχή δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας σε 5.000 άνεργους πρώην αυτοαπασχολούμενους, με στόχο την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι αυτοαπασχολούμενοι που έχουν διακόψει την επιχειρηματική δραστηριότητά τους για ορισμένο χρονικό διάστημα, δεν έχουν μεταβιβάσει την επιχείρηση ή το μερίδιό τους σε συγγενείς και συζύγους, δεν έχουν ασκήσει επαγγελματική δραστηριότητα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, έχουν καταβάλει τη μηνιαία εισφορά στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας, έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις εισφορές τους προς τον ΕΦΚΑ και έχουν την ιδιότητα του ανέργου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v