Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Και η ΔΕΠΑ μέτοχος στο FSRU Αλεξανδρούπολης

Συμφωνία ανάμεσα σε ΔΕΠΑ και GASTRADE για τη συμμετοχή της δημόσιας επιχείρησης στη μετοχική σύνθεση της κοινοπραξίας που τρέχει το έργο του πλωτού σταθμού επαναεριοποίησης LNG υπεγράφη το μεσημέρι. Διαπραγματεύσεις με αμερικανικό κολοσσό για πολυετή σύμβαση.

Και η ΔΕΠΑ μέτοχος στο FSRU Αλεξανδρούπολης

Μέτοχος στο FSRU της Αλεξανδρούπολης μπαίνει η ΔΕΠΑ καθώς το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη υπεγράφη η σχετική συμφωνία ανάμεσα στη δημόσια επιχείρηση και την Gastrade (συμφερόντων Κοπελούζου).

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του Southeast Europe Energy Forum, το οποίο διοργανώνεται από το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και την Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία, οι δύο πλευρές υπέγραψαν τη σχετική σύμβαση, o διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Δημήτρης Τζώρτζης και ο πρόεδρος της GASTRADE Ιωάννης Αράπογλου. Η συμφωνία υπογράφηκε παρόντος και του πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ.

Ο πλωτός σταθμός επαναεριοποίησης LNG της Αλεξανδρούπολης είναι ένα σημαντικό έργο το οποίο αναμένεται να διασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη διεύρυνση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου και στην ενεργειακή ασφάλεια.

Τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ χαιρέτησε με δηλώσεις του ο κ. Αράπογλου. Ο κ. Τζώρτζης σημείωσε από την πλευρά του ότι «χρειάστηκε χρόνος για να ολοκληρωθεί η συμφωνία η οποία υπεγράφη. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε από εδώ και πέρα».

Διαπραγματεύσεις για πολυετή σύμβαση με αμερικανική εταιρία

Σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με την νούμερο 1 αμερικανική εταιρεία εξαγωγών φυσικού αερίου για την οριστικοίηση συμφωνίας, βρίσκεται η ΔΕΠΑ, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Τζώρτζης.

Από το βήμα του συνεδρίου του Southeast Europe Energy Forum, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, ο κ. Τζώρτζης, υπογράμμισε πως "συνεργαζόμαστε εδώ και πολλούς μήνες με την πρώτη εταιρεία εξαγωγής φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ (τη Cheniere, όπως διευκρίνισε, αργότερα σε δηλώσεις του). Αυτή η συνεργασία είναι μοναδική γιατί αφορά σε έναν "εικονικό" αγωγό μέσω του Ατλαντικού. Η Cheniere θα έχει τοπικά κέντρα, οριστικοποιούμε αυτή τη σύμβαση και θα έχουμε σύντομα νέα”.

"Δουλεύουμε για ένα καινούριο συμβόλαιο, για ένα νέο προμηθευτή, Αμερικανό "παίκτη", δουλεύουμε πάρα πολλούς μήνες, τελειώσαμε, είναι ένας νέος τύπος συμβολαίου για εμάς" σημείωσε, αργότερα σε διευκρινιστικές του δηλώσεις ο κ. Τζώρτζης. Υπογράμμισε δε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι, εξετάζεται από τις δύο πλευρές η σύναψη ενός μακροχρόνιου, εικοσαετούς συμβολαίου.

Σύμφωνα με τον κ. Τζώρτζη, στόχος της ΔΕΠΑ είναι η αξιοποίηση του νέου προμηθευτή και για δική της δραστηριοποίηση στο "πεδίο" του trading.

Η συμφωνία προβλέπει, εξάλλου, "ένα spot cargo υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα έρθει το 2018. Βρίσκουμε αυτή τη στιγμή το σημείο που θα το εντάξουμε στο χαρτοφυλάκιό μας”.

Το φόρουμ διοργανώνουν το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ) και με στρατηγικό εταίρο το Atlantic Council.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v