Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Plan B για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med

«Ανησυχία» στην πενταμερή συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Ισραήλ, ΗΠΑ, Βουλγαρίας και Σερβίας για τη στάση της Ιταλίας γύρω από το θέμα του αγωγού. Τι συζητήθηκε στη Θεσσαλονίκη αναφορικά με την εναλλακτική όδευση του East Med.

Plan B για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med

Plan B για την τελική όδευση προς την Ε.Ε. του εμβληματικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med φέρονται να εξέτασαν οι πέντε υπουργοί Ενέργειας που συναντήθηκαν στο περιθώριο της 83ης ΔΕΘ.

Οι υπουργοί Γιώργος Σταθάκης, της Βουλγαρίας Τεμενούτσκα Πέτκοβα, του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς, της Σερβίας Αλεξάνταρ Άντιτς αλλά και ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Μαρκ Μενέζες συζήτησαν την περασμένη Παρασκευή θέματα ενεργειακής ασφάλειας και εφοδιασμού της περιοχής των Βαλκανίων.

Στην πενταμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Γιώργου Σταθάκη, ένα από τα κύρια θέματα που αναδείχθηκαν είναι ο προβληματισμός για τη στάση της Ιταλίας απέναντι στο φαραωνικό έργο των 5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο αγωγός των 1.900 χλμ. έχει ως στόχο τη μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου μέσω Ελλάδας στην Ιταλία.

Όπως αναφέρουν πηγές, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων των πέντε φάνηκε ο προβληματισμός από τη στάση της ιταλικής κυβέρνησης απέναντι στα έργα των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου. Στις αρχές του Ιουνίου, επίσημα ο υπουργός Περιβάλλοντος της γειτονικής χώρας είχε κάνει δηλώσεις περί επανεξέτασης του αγωγού TAP, αν και βέβαια ενάμιση μήνα μετά υπήρξε αναδίπλωση από αυτή τη θέση.

Εντούτοις,  προβληματισμούς φέρεται να έχουν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, θέτοντας στη συζήτηση της Θεσσαλονίκης και την ανάγκη της διερεύνησης εναλλακτικών οδεύσεων του αγωγού East Med. Άλλωστε, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η παρουσία του Σέρβου υπουργού Ενέργειας είχε αυτόν τον σκοπό. Η βαλκανική χώρα έχει άμεση ανάγκη για εναλλακτικές ποσότητες φυσικού αερίου. Κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλεξάνταρ Άντιτς σημείωσε στη διάρκεια των συζητήσεων, λαμβάνοντας υπόσχεση από τον Μενέζες για προμήθεια της Σερβίας με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Το «κλειδί» για την αλλαγή διαδρομής φέρεται να κρατά η Βουλγαρία καθώς σε ενδεχόμενη αλλαγή της όδευσης ο αγωγός, που είναι σχεδιασμένος να διασχίσει τη Δυτική Ελλάδα για να περάσει στην Ιταλία, θα αλλάξει κατεύθυνση προς τη γειτονική χώρα.

Πάντως, ο κ. Σταθάκης προέτρεψε τους παριστάμενους υπουργούς σε νέα συνάντηση με τη συμμετοχή και των υπουργών ομολόγων του της Ρουμανίας και της Κύπρου. Η πρόσκληση προς το Βουκουρέστι φανερώνει και το ενδεχόμενο ο East Med να συνεχίσει και προς αυτή τη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v