Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέντε προτάσεις ΣΕΒ για τη βιομηχανική αναγέννηση

«Ανάκαμψη της βιομηχανίας συνεπάγεται μείωση της ανεργίας με ποιοτικές θέσεις απασχόλησης, καλύτερους μισθούς και μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή», τονίζει ο Θ. Φέσσας. Συνάντηση με τον Στέργιο Πιτσιόρλα.

Πέντε προτάσεις ΣΕΒ για τη βιομηχανική αναγέννηση

Συνάντηση της Διοίκησης του ΣΕΒ με τον Αναπλ. Υπουργό Βιομηχανίας κ. Στέργιο Πιτσιόρλα πραγματοποιήθηκε σήμερα, (Τρίτη, 11/9/2018), στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

O Πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, παρουσίασε το σχέδιο βιομηχανικής αναγέννησης που έχει επεξεργαστεί ο Σύνδεσμος μαζί με την Ελληνική Παραγωγή και 27 κλαδικούς και περιφερειακούς βιομηχανικούς φορείς της χώρας, με στόχο την αύξηση του μεριδίου της μεταποίησης στο 12% του ΑΕΠ έως το 2020.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συνδέσμου, αφού συζητήθηκαν οι θετικές επιδόσεις της εγχώριας βιομηχανίας και μεταποίησης που στηρίζουν την πρόσφατη ανάκαμψη του ΑΕΠ, ο ΣΕΒ ζήτησε από τον Υπουργό να δοθεί προτεραιότητα, έως το τέλος του 2018, στις ακόλουθες, πέντε ενέργειες άμεσης υλοποίησης και απόδοσης, με στόχο την περαιτέρω αύξηση των βιομηχανικών επενδύσεων:

1. Εξυγίανση άτυπων παραγωγικών συγκεντρώσεων (π.χ. Οινόφυτα, Ασπρόπυργος)

2. Νέο πλαίσιο στρατηγικών επενδύσεων (fast track) στη μεταποίηση και ισχυρά κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις και τεχνολογική καινοτομία όπως: επιταχυνόμενες αποσβέσεις, υπερ-αποσβέσεις, υπερ-εκπτώσεις R&D, κίνητρα θέσεων εργασίας, κίνητρα για εξαγορές κα συγχωνεύσεις (M&As), συμψηφισμός ζημιών - κερδών, κ.τλ.

3. Δι-υπουργικός συντονισμός για τη μείωση του κόστους ενέργειας.

4. Απλοποίηση της αδειοδότησης μέσω: α) της κατάργησης της κατηγοριοποίησης βάσει όχλησης και ευθυγράμμισης αυτής με την περιβαλλοντική νομοθεσία, β) της μετάπτωσης στο καθεστώς «γνωστοποίησης λειτουργίας» και των δραστηριοτήτων κατηγορίας Α2 και γ) κατάργησης της απαγόρευσης εγκατάστασης επιχειρήσεων μέσης όχλησης στην Αττική.

5. Προκήρυξη προγραμμάτων ΕΣΠΑ ειδικά για τη μεταποίηση, αλλά και έκτακτα προγράμματα για την ανασυγκρότηση βιομηχανικών περιοχών που έχουν πληγεί από την κρίση.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Φέσσας, δήλωσε: «Οι παραγωγικές επενδύσεις δείχνουν σαφή ανάκαμψη, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων βελτιώνονται συνεχώς και οι μεταποιητικές δραστηριότητες οδηγούν την οικονομική ανάκαμψη. Παρά τα ενθαρρυντικά αυτά μηνύματα, η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης (περίπου 9% του ΑΕΠ έναντι 15% του μέσου ευρωπαϊκού όρου). Παρουσιάσαμε στον Υπουργό προτάσεις άμεσης υλοποίησης και απόδοσης που μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ανάκαμψη της βιομηχανίας συνεπάγεται μείωση της ανεργίας με ποιοτικές θέσεις απασχόλησης, καλύτερους μισθούς και μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή. Η βιομηχανική αναγέννηση είναι δική μας ευθύνη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v