Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο τουρισμός στηρίζει και την οικοδομή

Οι περιοχές στις οποίες καταγράφεται μεγάλη άνοδος του τουρισμού δείχνουν και τον μεγαλύτερο δυναμισμό στις νέες κατασκευές, με βάση τα στοιχεία για τις οικοδομικές άδειες στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Αντίθετα, πτωτικά κινείται η Αττική.

Ο τουρισμός στηρίζει και την οικοδομή

Ο τουρισμός και οι σημαντικές επενδύσεις για την κατασκευή νέων ή την αναβάθμιση υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων στηρίζει την οικοδομική δραστηριότητα όπως δείχνουν τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Οι περιοχές στις οποίες καταγράφεται μεγάλη ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας, που κατά τα άλλα εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ χαμηλότερα σε σχέση με το 2007, είναι το Νότιο Αιγαίο (αύξηση 117% με βάση την επιφάνεια) και το Ιόνιο (αύξηση 35%). Μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται επίσης σε Στερεά Ελλάδα (35,7%) και Πελοπόννησο (22,2%, πάντα με βάση την επιφάνεια).

Αντίθετα αρνητικό πρόσημο, με βάση την επιφάνεια των νέων οικοδομικών αδειών, είδαν η Αττική, η Δυτική Μακεδονία και η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη.

Για να πάρετε μια ιδέα για τη βουτιά της οικοδομής στη χώρα μας, το 2007 είχαν εκδοθεί νέες οικοδομικές άδειες για συνολική επιφάνεια περί τα 18 εκατ. τετραγωνικά μέτρα, ενώ στο διάστημα Ιούλιος 2017-Ιούνιος 2018, οι νέες άδειες αφορούσαν την κατασκευή μόλις 2,9 εκατ. τ.μ.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2018, η Συνολική Οικοδομική Δραστηριότητα εμφανίζει, στο σύνολο της χώρας, αύξηση κατά 7,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 17,3% στην επιφάνεια και κατά 15,5% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του έτους 2017.

Αντίστοιχα, η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας αύξηση κατά 7,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 15,5% στην επιφάνεια και κατά 13,2% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2017.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v