Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κρίσιμοι «άγνωστοι x» στη διαπραγμάτευση για τις συντάξεις

Αυξάνουν οι πιθανότητες κατάθεσης προσχεδίου προϋπολογισμού με τις περικοπές στις συντάξεις και εν συνεχεία διαφοροποίησης. Η διαπραγμάτευση σε όλα τα μέτωπα και πώς ανακατεύουν την τράπουλα οι εκλογές στη Βαυαρία. Συνεδριάζει το EwG.

Οι κρίσιμοι «άγνωστοι x» στη διαπραγμάτευση για τις συντάξεις

Στις επίσημες τοποθετήσεις, το «pacta sunt servanta» (οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται) επαναλαμβάνεται σχεδόν μονότονα από όλους τους εκπροσώπους των θεσμών, όταν η ερώτηση αφορά την περικοπή ή μη των συντάξεων από τον Ιανουάριο.

Στο παρασκήνιο, η Κομισιόν έχει δώσει σήματα «ευέλικτης» προσέγγισης του ζητήματος, αλλά το μεγάλο ερώτημα παραμένει τι θα αποφασίσει το Eurogroup στις 3 Δεκέμβρη. Στο τέλος εκείνης της συνεδρίασης του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, είτε θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση 600 εκατ. ευρώ (ANFAs-SMPs) στην Αθήνα, είτε θα ανάψει κόκκινο σε πολλά επίπεδα.

Κυβερνητικές πηγές δίνουν μικρές πιθανότητες, πλέον, να κατατεθεί το προσχέδιο Προϋπολογισμού (την 1η Οκτωβρίου) χωρίς τις περικοπές σε συντάξεις. Κι αυτό όχι μόνο επειδή οι συζητήσεις με τους θεσμούς δείχνουν χρονοβόρες αλλά και εξαιτίας μίας «λεπτομέρειας» που ακούγεται έντονα τις τελευταίες ώρες: στις 14 Οκτωβρίου διεξάγονται οι εκλογές στο κρατίδιο της Βαυαρίας.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, το τελευταίο που θα ήθελε το Βερολίνο είναι να ξαναβγεί στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης η Ελλάδα. Με τους «σκληρούς», δηλαδή, να μιλούν για επαλήθευση των φόβων τους ότι δεν πρόλαβε να λήξει το δανειακό πρόγραμμα και η ελληνική κυβέρνηση «ακυρώνει ψηφισμένους νόμους» (και δη, για τις συντάξεις), δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της κ.λπ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο κυβερνητικό μικροσκόπιο έχουν μπει και Συνταγματικά ζητήματα που αφορούν τη σύνταξη/κατάθεση του προσχεδίου Προϋπολογισμού, έτσι ώστε να βρεθεί τρόπος να μη συμπεριληφθούν οι περικοπές στο προσχέδιο της 1ης Οκτωβρίου.

Ζήτησαν συμπληρωματικά στοιχεία

Η κυβέρνηση επιδιώκει να ξεκαθαρίσει το τοπίο των συντάξεων το συντομότερο δυνατό και αυτό αναμένεται να φανεί στη σημερινή συνεδρίαση του EwG. Κατά τις πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών, με την Κομισιόν να έχει τον πρώτο λόγο στην ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία, έχουν ζητήσει συμπληρωματικά στοιχεία και πλήρη τεκμηρίωση των προβλέψεων για τα πρωτογενή πλεονάσματα 2018-19 (κυρίως) αλλά και τη μέγιστη δυνατή ανάλυση των εκτιμήσεων περί βιωσιμότητας του ασφαλιστικού.

Με λίγα λόγια, έναν πλήρη φάκελο στη βάση του οποίου, λογικά, «κανένας σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης» δεν θα μπορεί να υποστηρίξει την ανάγκη «να κοπούν ντε και καλά οι συντάξεις», όπως σημείωνε προ ημερών και κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άλλωστε, σε χθεσινή του συνέντευξη, επικαλέστηκε τη λογική. Αφού σημείωσε πως η μείωση των συντάξεων δεν συνιστά διαρθρωτικό μέτρο -σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού- και επιπρόσθετα υπάρχει ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθεί «ένα μέρος των αντιμέτρων» χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις, πρόσθεσε (στο newpost.gr) «τα επιχειρήματά μας είναι λογικά. Τα έχουμε θέσει στους θεσμούς και θα τα θέσουμε στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Πιστεύουμε ότι η λογική θα επικρατήσει».

Πολιτική η απόφαση

Η απάντηση του υπουργού έρχεται να επισφραγίσει την εκτίμηση ότι τελικά η απόφαση για τις συντάξεις θα είναι ξεκάθαρα πολιτική.

Πολιτικοί παρατηρητές σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι οποίοι αναγνωρίζουν τον κίνδυνο οι υπουργοί Οικονομικών παραδοσιακά «σκληρών» χωρών (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία) να πουν και στο Eurogroup «να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα», σημειώνουν πως η προοπτική των ευρωεκλογών πιθανόν να «μαλακώσει» τη στάση τους.

Μέχρι τότε, όμως, μεσολαβούν παραπάνω από δύο μήνες, στη διάρκεια των οποίων το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να καταθέσει προσχέδιο προϋπολογισμού (την 1η Οκτωβρίου), σχέδιο προϋπολογισμού στην Κομισιόν (στις 15 Οκτωβρίου) και τελικό κείμενο προϋπολογισμού (στις 21 Νοεμβρίου).

Χθες, το θέμα ακύρωσης των ψηφισμένων μέτρων για τις συντάξεις τέθηκε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς και τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί.

Αξίζει να σημειωθεί πως ουδείς πλέον μιλά για αναβολή της εφαρμογής των περικοπών, ενώ από πολλές πλευρές αναγνωρίζεται πως μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να θεωρηθεί παρέμβαση στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v