Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμο κρας τεστ στη μάχη του υπερπλεονάσματος

Οι φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλλουν ως την Παρασκευή δόση για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Η μεγάλη υπέρβαση στα έσοδα και πώς αξιοποιείται στη μάχη για τη διάσωση των συντάξεων.

Κρίσιμο κρας τεστ στη μάχη του υπερπλεονάσματος

Βαρόμετρο για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018, το οποίο, εκτός από τα περιθώρια διανομής κοινωνικού μερίσματος, θα αποτελέσει και «όπλο» κατά των περικοπών στις συντάξεις, αποτελούν τα έσοδα του Σεπτέμβρη.

Από την άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος, η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, την ερχόμενη Παρασκευή, συνθέτουν τον μεγάλο φθινοπωρινό εφιάλτη εκατομμυρίων φορολογουμένων.

Μέχρι σήμερα, τα έσοδα του προϋπολογισμού καταγράφουν σημαντική υπέρβαση έναντι των στόχων (στον τακτικό υπερβαίνουν τις εκτιμήσεις κατά 724 εκατ. ευρώ), αν και παρατηρείται ταυτόχρονη σημαντική υστέρηση της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ στις επιστροφές φόρων. Με τη διενέργεια μαζικών συμψηφισμών, η υστέρηση των επιστροφών αναμένεται να περιοριστεί.

Το στοίχημα είναι πλέον οι πληρωμές κυρίως του ΕΝΦΙΑ, οι οποίες κρίνοντας από τα προηγούμενα χρόνια δεν αποκλείεται να υπερβούν και φέτος το 1 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβρη. Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων, κυρίως μικροϊδιοκτήτες, οι οποίοι δικαιούνται εξόφληση σε δόσεις, επιλέγουν κάθε χρονιά να «ξεμπλέξουν» από τον Σεπτέμβρη με τον ΕΝΦΙΑ, πληρώνοντας όλο το ποσό σε μία δόση.

Έως το τέλος Αυγούστου ο προϋπολογισμός εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 3,157 δισ. ευρώ, σχεδόν τετραπλάσιο έναντι του στόχου για πλεόνασμα 917 εκατ. ευρώ, ενώ στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου διατυπώνονται εκτιμήσεις για πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 4% του ΑΕΠ το 2018.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, από την πλευρά του, δεν αποκλείει το πρωτογενές αποτέλεσμα να φτάσει ακόμα και στο 4,2% του ΑΕΠ. Οι επικαιροποιημένες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών θα αποτυπωθούν στο προσχέδιο προϋπολογισμού το οποίο θα κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή.

Στον βαθμό όπου επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, ακόμα και εάν δεν αξιοποιούνταν ένα ποσοστό της τάξεως του 0,1-0,2% του ΑΕΠ, υπό τον φόβο ενδεχόμενων διορθώσεων από τη Eurostat, πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ ανοίγει τον δρόμο για διανομή κοινωνικού μερίσματος κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Τα μισά περίπου από όσα (1,8 δισ. ευρώ) καλούνται να πληρώσουν σε φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι.

Φέτος, για πρώτη φορά, ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να πληρωθεί είτε εφάπαξ, είτε στις προγραμματισμένες δόσεις απευθείας μέσω του Taxisnet, με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Δεδομένου ότι έχουν παρατηρηθεί ορισμένα προβλήματα (κάποιες κάρτες δεν «περνάνε» χωρίς εμφανή λόγο), καλό είναι να μην αφήσουν οι φορολογούμενοι την εκκρεμότητα για την τελευταία στιγμή.

Απευθείας, μέσω taxisnet, επίσης για πληρωμές με κάρτες δεν μπορεί να σπάσει η οφειλή σε περισσότερες από τις προγραμματισμένες δόσεις. Για έως 12 μηνιαίες δόσεις, οι φορολογούμενοι έχουν πλέον την επιλογή να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση ηλεκτρονικά, ακόμα και εάν η οφειλή τους δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη ενώ παραμένει -εφόσον υπάρχει το απαραίτητο όριο- ενεργή και η ρύθμιση του φόρου σε 12 δόσεις μέσω πιστωτικών καρτών στις τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v