Παράθυρο αυξήσεων σε εργαζόμενους στην εστίαση από ΟΜΕΔ

Τι προβλέπει η διαιτητική απόφαση της Τριμελούς επιτροπής του Οργανισμού. Τα στάδια που ακολουθούν και οι δυσκολίες που υπάρχουν ώστε να επεκταθεί η Σύμβαση στο σύνολο των 270.000 εργαζόμενων. Πως διαμορφώνονται οι μισθοί ανά ειδικότητα.

Παράθυρο αυξήσεων σε εργαζόμενους στην εστίαση από ΟΜΕΔ

Το δρόμο για αυξήσεις μισθών 1% και διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων 270.000 εργαζόμενων σε εστιατόρια, μπαρ και κέντρα διασκέδασης ανοίγει απόφαση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Πρόκειται για απόφαση από την Τριμελή Επιτροπή του ΟΜΕΔ, που δέχεται το αίτημα των εργαζόμενων για αυξήσεις 1% επί των μισθών του 2016 και διαμορφώνει τις αποδοχές μεταξύ 662 ευρώ (για βοηθούς μπάρμαν) έως και 950 ευρώ το μήνα (για αρχιμάγειρες). Η ίδια απόφαση δεν δέχεται το αίτημα των εργοδοτικών οργανώσεων για αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της αμοιβής των σερβιτόρων, με την καθιέρωση εργόσημου αλλά και για δυνατότητα δίμηνης ευελιξίας στα ρεπό.

Για να καταστεί βέβαια υποχρεωτική για το σύνολο των εργαζόμενων του κλάδου, υπάρχουν ακόμη αρκετά στάδια, χωρίς ακόμη να θεωρείται δεδομένη η επέκτασή της. Αναλυτικά, η απόφαση στηρίζεται στη διαπίστωση πως ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή παρουσίασε από 1/1/2017 έως 28/2/2018 αθροιστική αύξηση 1%. Με βάση αυτή την μεταβλητή, ο ΟΜΕΔ αποδέχεται το αίτημα των εργαζομένων για αυξήσεις 1% και ορίζει την ισχύ της σύμβασης από 21/2/2018 έως και 20/2/2019.

Πλέον, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων έχουν περιθώριο 10 ημερών προκειμένου να ασκήσουν έφεση με ανασταλτικό χαρακτήρα, προσφεύγοντας στην Πενταμελή Επιτροπή του Οργανισμού. Μια πιθανή τέτοια εξέλιξη αναμένεται να καθυστερήσει την εφαρμογή της όποιας νέας απόφασης από τον Οργανισμό, για περίπου ένα μήνα.

Το σίγουρο είναι επίσης, ότι υπάρχει ακόμη δρόμος προκειμένου να καταστεί η όποια απόφαση υποχρεωτική στο σύνολο του κλάδου. Και αυτό γιατί θα πρέπει να φθάσει στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, είτε η πρώτη απόφαση της τριμελούς επιτροπής (εφόσον οι εργοδότες δεν κάνουν έφεση) είτε μια πιθανή τελική απόφαση της πενταμελούς επιτροπής.

Και πάλι δεν θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι δυνατή η επέκταση για το σύνολο των εργαζόμενων σε εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, επιχειρήσεις κέτερινγκ και κάθε είδους επισιτιστική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στη χώρα.  Θα πρέπει οι οργανώσεις ΠΟΕΣΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΟΕΖΕ και η Ομοσπονδία Καφεπωλών Ελλάδας να καταθέσουν τα μητρώα των μελών τους και να αποδειχθεί ότι καλύπτουν το 51% των εργαζόμενων στον κλάδο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δε εργαζόμενων στον κλάδο, καμία από τις δύο αυτές προϋποθέσεις δεν θεωρείται σίγουρη.

Βάσει της αρχικής απόφασης πάντως, τα κατώτερα όρια μηνιαίων μισθών ορίζονται σε 950,17 ευρώ για αρχιμάγειρες, 745,11 για μάγειρες Α, 690,77 για μάγειρες Β, 687,06 για εργαζόμενους στο μπουφέ, 674,19 για λαντζέρηδες και ψήστες, 750,39 για μπάρμαν κ.λπ. Ταυτόχρονα, οι βασικοί μισθοί των πλήρως απασχολούμενων διανομέων (ντελίβερι) ορίζονται σε 664,28 ευρώ.

Να σημειωθεί επίσης, ότι οι σερβιτόροι θα συνεχίζουν να αμείβονται με τον τρόπο που ήδη προβλέπεται και θα ασφαλίζονται με το τεκμαρτό ημερομίσθιο των 40,45 ευρώ και όχι με εργόσημο, το οποίο οδηγεί σε ασφάλιστρο 20 ευρώ για αμοιβή 100 ευρώ.

Η σύμβαση προβλέπει επίσης επιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου, εποχικής απασχόλησης, τουριστικής εκπαίδευσης, ανθυγιεινής εργασίας, ενώ ενσωματώνει ρήτρες επαναπρόσληψης εποχικώς απασχολούμενων. Σε κάθε περίπτωση οι μισθοί της κλαδικής είναι πολύ πιο πάνω από τα κατώτατα όρια των 586 ευρώ που κυριαρχούν στον επισιτισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v