ΗSBC: Γιατί παραμένουμε «neutral» για την Ελλάδα

Πώς επηρεάζει την Αθήνα η αύξηση του πολιτικού ρίσκου στην Ιταλία και η μεταβλητότητα στην Τουρκία. Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας, το μεγάλο πρόβλημα που παραμένει και το ρίσκο πρόωρων εκλογών.

ΗSBC: Γιατί παραμένουμε «neutral» για την Ελλάδα

Τη σύσταση «neutral» για τις επενδύσεις στην Ελλάδα διατηρεί η HSBC.

Όπως αναφέρει ο οίκος, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος και τη μεταμνημονιακή εποπτεία, η ελληνική αγορά δείχνει να τηρεί στάση αναμονής.

Οι όγκοι συναλλαγών στο χρηματιστήριο είναι ιδιαίτερα χαμηλοί και το ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες περιορίζεται. Η άποψη της αγοράς δείχνει μεικτή, με τις θετικές τάσεις στην οικονομία να αντισταθμίζονται από τις αμφιβολίες για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα της συμφωνίας για τη βιωσιμότητα του χρέους. Οι μακροοικονομικές προοπτικές θα πρέπει να επιβεβαιωθούν, προτού η αγορά υιοθετήσει θετικότερη στάση για τη χώρα.

Η εικόνα της οικονομίας

Ο οίκος σημειώνει ότι η αύξηση του ΑΕΠ ήταν χαμηλότερη των προσδοκιών το δεύτερο τρίμηνο, αλλά η ανοδική αναθεώρηση των μεγεθών του Q1 δείχνει ότι η Ελλάδα είναι ακόμη σε τροχιά για ανάπτυξη άνω του 2% στο έτος.

Ο οίκος αναβάθμισε πρόσφατα τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη του 2019, εκτιμώντας ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,3% (από 2,5%). Παράλληλα, σημειώνει ότι βλέπει ανάπτυξη 2% το 2020. Εως τα τέλη του 2020, αναμένει ότι το ποσοστό ανεργίας θα έχει υποχωρήσει στο 16%. Καθώς θα περιορίζονται οι πιέσεις στην αγορά εργασίας, κλειδί για αύξηση των αναπτυξιακών προοπτικών θα αποτελέσει η παραγωγικότητα. Αυτό, σημειώνει η HSBC, σημαίνει ότι η Αθήνα θα πρέπει να εμμείνει στις δομικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονταν στα μνημόνια, αλλά και στις προσπάθειες αύξησης των επενδύσεων, ιδίως από τους ξένους.

Εκτός μνημονίων αλλά με «μαξιλάρι»

Από τις 21 Αυγούστου, για πρώτη φορά τα τελευταία εννέα χρόνια, η Ελλάδα δεν βρίσκεται κάτω από την προστασία -και τους περιορισμούς- ενός μνημονίου. Χάρη στο μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητας και υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσει την ισχυρή δημοσιονομική της υπεραπόδοση, η Ελλάδα είναι πλήρως καλυμμένη χρηματοδοτικά για την επόμενη τετραετία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της HSBC. Επίσης, οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αναβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, με πιο πρόσφατη την κίνηση της Fitch. Ωστόσο είναι ακόμη εκτός επενδυτικής βαθμίδας, παραμένοντας εκτός ποσοτικής χαλάρωσης.

Τα εξωγενή ρίσκα

Μέχρι στιγμής, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς παραμένει στάσιμη λίγο πάνω από το 4%. Η αύξηση του πολιτικού ρίσκου στην Ιταλία αλλά και η μεταβλητότητα στην Τουρκία δεν έχουν βοηθήσει. Όμως το μεγάλο πρόβλημα φαίνεται να είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει ακόμη να επεκτείνει την επενδυτική της βάση, ενώ οι εγχώριες τράπεζες δεν μπορούν ακόμη να αγοράσουν ελληνικά κρατικά ομόλογα, λόγω των περιορισμών της ΕΚΤ.

Ρίσκο πρόωρων εκλογών

Οι εκλογές στην Ελλάδα θα πρέπει να λάβουν χώρα έως τον Οκτώβριο του 2019, για να ακολουθήσουν προεδρικές εκλογές στις αρχές του 2020. Η HSBC βλέπει ρίσκο πρόωρων εκλογών, εν μέρει λόγω της διαφωνίας μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του κυβερνητικού εταίρου για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, και ιδίως εάν αποδειχθούν δύσκολες οι συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους για τον προϋπολογισμό του 2019.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v