Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευκολότερη η Χρυσή Βίζα για τους επενδυτές

Τι αναμένεται να αλλάξει στο πρόγραμμα της Golden Visa. Ειδικές προτάσεις για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους καταθέτει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας. Ποια νομοσχέδια οδεύουν προς τη Βουλή.

Ευκολότερη η Χρυσή Βίζα για τους επενδυτές

Πακέτο προτάσεων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία πρόκειται να καταθέσει εντός του επόμενου δεκαημέρου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας.

Οι προτάσεις θα υποβληθούν στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και τη διοίκηση της ΔΕΗ και όπως ανέφερε ο κ. Πιτσιόρλας σε ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους, αυτές θα αποτελέσουν τη βάση για την επίλυση ενός πολύ σημαντικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η βιομηχανία.

Παρότι ρωτήθηκε για τη φύση των προτάσεων, ο αναπληρωτής υπουργός αρνήθηκε να τις διευκρινίσει, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία του ότι αυτές θα γίνουν αποδεκτές, επεξηγώντας ότι πλέον δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη βιομηχανία και στο πλαίσιο αυτό, τίθεται σε εφαρμογή ένα στοχευμένο σχέδιο για την ενίσχυσή της.

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει και τη δημιουργία ανεξάρτητου υπουργείου Βιομηχανίας. Εκτός όμως από το υπουργείο, το οποίο θα συσταθεί μετά τις εκλογές, ο κ. Πιτσιόρλας ανακοίνωσε ότι εντός του επόμενου διμήνου, θα προχωρήσει σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία στη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου για την τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, σημειώνοντας ότι είμαστε από τις λίγες χώρες της ΕΕ που δεν έχουμε εθνική στρατηγική.

Πέραν όμως των μακροπρόθεσμων σχεδίων, στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου για την εξυγίανση της βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων στον οποίο θα περιλαμβάνονται και διατάξεις για τη νομιμοποίηση των αποθηκών logistics, οι οποίες σήμερα λόγω έλλειψης θεσμικού λειτουργούν παράνομα. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για την πνευματική ιδιοκτησία και κατοχύρωση πατεντών.

Αλλαγές στην Golden Visa

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχουν και διατάξεις για τη Χρυσή Βίζα. Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, η απόκτηση της Χρυσής Βίζας θα γίνεται πλέον και με 400.000 ευρώ καταθέσεις, ομόλογα και μετοχές σε ΑΕΕΑΠ και 800.000 ευρώ με επενδύσεις στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και την απόκτηση μετοχών. Όσον αφορά το όριο για την αγορά κατοικίας, αυτό θα παραμείνει αμετάβλητο στις 250.000 ευρώ.

Επίσης για τη στήριξη της βιομηχανίας, ο κ. Πιτσιόρλας ανακοίνωσε ότι προσεχώς αναμένεται η προκήρυξη δύο χρηματοδοτικών εργαλείων. Του προγράμματος Αλυσίδες Αξίας για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ και Περιβάλλοντική Βιοημηχανία, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ.

Στο επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, θα συνεχιστεί η διαδικασία απλοποίησης των διαδικασιών και ελέγχου των επιχειρήσεων, αλλά και ο επαναπροσδιορισμός των κριτηρίων βιομηχανικής όχλησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v