Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bonus στα κρατικά έσοδα από την αύξηση στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Αυξημένα κατά 40% εμφανίζονται τα φορολογικά έσοδα που σχετίζονται με τις μεταβιβάσεις ακινήτων στο επτάμηνο. Ενισχυμένα κατά 30% τα deals λόγω Airbnb αλλά και... ενόψει της εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών.

Bonus στα κρατικά έσοδα από την αύξηση στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Υπό τον φόβο των νέων αντικειμενικών αξιών -πριν ξεκαθαρίσει ότι για τις μεταβιβάσεις ισχύουν από 1-1-2019- και με βασικούς τροφοδότες Airbnb και Χρυσή Βίζα, η αγορά ακινήτων έχει «ζεσταθεί» από τις αρχές του έτους και μαζί με αυτή και τα έσοδα του δημοσίου.

Στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αποκαλύπτουν αύξηση των φορολογικών εσόδων που σχετίζονται με μεταβιβάσεις κατά 40% το πρώτο επτάμηνο του έτους, ενώ συμβολαιογράφοι αναφέρουν αύξηση των μεταβιβάσεων κατά 30%, με ακόμα υψηλότερα ποσοστά στο κέντρο της Αθήνας, όπου η μόδα του Airbnb έχει χτυπήσει κόκκινο.

Ειδικότερα, από τα αναλυτικά στοιχεία της ΑΑΔΕ αναφορικά με την πορεία των εσόδων, προκύπτει ότι στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2018, τα έσοδα από τους φόρους στις μεταβιβάσεις και συγκεντρώσεις κεφαλαίων όπου το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από τις αγοραπωλησίες ακινήτων έφτασαν τα 204,63 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 40,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, οπότε είχαν φτάσει σε 145,30 εκατ. ευρώ.

Επιμέρους, τον Ιούλιο οι εισπράξεις από τους φόρους μεταβίβασης έκαναν άλμα κατά 50,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Ανήλθαν σε 24,59 εκατ. ευρώ, όταν τον Ιούλιο του 2017 είχαν εισπραχθεί 16,33 εκατ. ευρώ.

Στην έκθεση της ΑΑΔΕ σημειώνεται ότι η αύξηση στα έσοδα από τον φόρο μεταβίβασης «είναι πιθανόν να οφείλεται στην αναμενόμενη μεταβολή των αντικειμενικών αξιών, που δύναται να οδήγησε πλήθος υποψήφιων αγοραστών ακινήτων στην ταχύτερη ολοκλήρωση των αγορών τους, πριν την εφαρμογή των νέων τιμών ζώνης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές του 2019, αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ακινήτων «ακριβαίνουν» για την εφορία, εξαιτίας της εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών. Εντός του 2019, εφόσον τηρηθούν οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις, θα πρέπει να αναμένεται μία ακόμα προσαρμογή των αντικειμενικών, ώστε να καλυφθεί το 50% της απόστασης που συνεχίζει να τις χωρίζει από τις αγοραίες, πριν την πλήρη εξίσωσή τους το 2020.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v