Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προϋπολογισμός: Χωρίς «μαχαίρι» στις συντάξεις πάει στην Κομισιόν

Αποφασισμένη η κυβέρνηση να καταθέσει προσχέδιο χωρίς περικοπή συντάξεων στην Κομισιόν. Φέρεται να έχει εξασφαλίσει από τις Βρυξέλλες καταρχήν το «πράσινο φως» για τις κινήσεις της. Τα μηνύματα του Π. Μοσκοβισί προς την Αθήνα.

Προϋπολογισμός: Χωρίς «μαχαίρι» στις συντάξεις πάει στην Κομισιόν

Προσχέδιο προϋπολογισμού στο οποίο δεν ενσωματώνονται οι προνομοθετημένες περικοπές στις συντάξεις προετοιμάζεται να υποβάλει το υπουργείο Οικονομικών την ερχόμενη Δευτέρα στην Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές.

Την 1η Οκτωβρίου επελέγη η λύση κατάθεσης προσχεδίου στη Βουλή με δύο όψεις. Στο βασικό σενάριο, οι περικοπές στις συντάξεις και η εφαρμογή των προνομοθετημένων αντιμέτρων οδηγούσε σε πρωτογενές πλεόνασμα 4,14% του ΑΕΠ το 2019 και στο σενάριο «προθέσεων», οι περικοπές δεν περιλαμβάνονταν και τη θέση των αντιμέτρων έπαιρναν μέτρα τα οποία είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, οδηγώντας το πρωτογενές πλεόνασμα σε 3,56% του ΑΕΠ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει καταρχήν «πράσινο φως» μη περικοπών από την Κομισιόν, ενώ άλλες πηγές -εκτός κυβέρνησης- ανέφεραν ότι το προσχέδιο της Δευτέρας αναμένεται από τους δανειστές να ενσωματώνει τις περικοπές. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η Ελλάδα όπως και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης έχει υποχρέωση να υποβάλει το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2019 στην Κομισιόν έως τις 15 Οκτωβρίου.

Τα μηνύματα τα οποία έστειλε χθες ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, μέσω συνέντευξής του στο Bloomberg TV από το Μπαλί, αφήνουν να διαφανεί θετική διάθεση της Κομισιόν έναντι ενδεχόμενης μη περικοπής των συντάξεων, αν και επιδέχονται πολλών ερμηνειών. Σε κάθε περίπτωση, είναι ξεκάθαρο ότι πρώτα θα πρέπει να πιστοποιηθεί πως τα νούμερα βγαίνουν και οι δεσμεύσεις επί των πρωτογενών πλεονασμάτων τηρούνται, ενώ τον τελικό λόγο θα έχει το Eurogroup.

Ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε χθες: «Πρώτα απ’ όλα, περιμένω από την Αθήνα να παρουσιάσει τη Δευτέρα έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό, κάτι που έχω συζητήσει πολλές φορές με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι οποίοι γνωρίζουν καλά ότι πρώτα σεβόμαστε τις δεσμεύσεις και μετά προχωράμε σε συζητήσεις».

«Τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται εκτός προγράμματος, είναι ελεύθερη να καθορίσει την πολιτική της και ίσως να θελήσει να προχωρήσει σε ορισμένα κοινωνικά μέτρα» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως «δεν είναι στη δική μου δικαιοδοσία να μιλήσω για τις συντάξεις». Σας θυμίζω όμως, πρόσθεσε, ότι «οι συντάξεις θα πρέπει να μεταρρυθμιστού, σύμφωνα με το προηγούμενο πρόγραμμα».

Λίγο αργότερα όμως είπε πως: «Οι δανειστές δεν μπορούν να έχουν υπερβολικές απαιτήσεις από τον ελληνικό λαό, που δοκιμάστηκε τόσα χρόνια... Τώρα είναι η στιγμή οι θυσίες αυτές να αποφέρουν καρπούς. Οι δανειστές δεν είναι μηχανές, είναι ανθρώπινα όντα και δεν είναι όλοι υπέρ της λιτότητας. Εάν λοιπόν η Ελλάδα παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο, το οποίο θα σέβεται τις δεσμεύσεις -γιατί οι δεσμεύσεις οφείλουν να γίνονται σεβαστές-, τότε αυτό θα ληφθεί σοβαρά υπόψη».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του είπε επίσης: «Περιμένουμε τον ελληνικό προϋπολογισμό ώστε να συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και με τα μέλη του Eurogroup πώς και πού θα αξιοποιηθεί».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v