Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας και Μέρκελ θα «κλειδώσουν» τις συντάξεις

Η Κομισιόν αναμένει προϋπολογισμό με τις περικοπές στις συντάξεις και «αστερίσκο». Τα αντίμετρα και οι δύο επιλογές. Δεν υπάρχει deadline στη διαπραγμάτευση, διαμηνύεται. «Ομερτά» από όλους τους εμπλεκόμενους. «Εκτός» συζήτησης το ΔΝΤ. Αποκλειστικό παρασκήνιο.

Τσίπρας και Μέρκελ θα «κλειδώσουν» τις συντάξεις

Μπαλί, Ινδονησία, ανταπόκριση

«Είναι απολύτως σημαντικό για τη διαπραγμάτευση των συντάξεων, η Ελλάδα να μη δείξει συγκρουσιακό χαρακτήρα και να μην κάνει μονομερείς πράξεις», δήλωσε αποκλειστικά στο Euro2day.gr ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ, στο περιθώριο του ΔΝΤ στο Μπαλί της Ινδονησίας. Προσέθεσε δε πως αναμένει ότι «τη Δευτέρα η Ελλάδα θα στείλει προϋπολογισμό με τις περικοπές των συντάξεων αλλά με αστερίσκο», σύμφωνα με τις συνομιλίες που είχε τον τελευταίο καιρό με Ελληνες αξιωματούχους.

«Εάν μπουν στο προσχέδιο, τότε η Ελλάδα θα δείξει στο Eurogroup ότι δεν έχει πρόθεση να υπαναχωρήσει στα συμφωνηθέντα και ότι οι συντάξεις είναι απλά ένα κοινωνικά άδικο μέτρο προς διαπραγμάτευση», ανέφερε ο αξιωματούχος.

«Πρέπει η Αθήνα να διαπραγματευτεί με πνεύμα συνεργασίας με το Eurogroup και ειδικά με τη Γερμανία -πάνω απ’ όλα με τη Γερμανία- και να πείσει ότι η εφαρμογή των στόχων του πλεονάσματος δεν αλλάζει».

Τι λέει το Eurogroup και η Κομισιόν

Ερωτώμενος πώς βλέπει το θέμα της μη περικοπής συντάξεων το Eurogroup και δη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σολτς, ο αξιωματούχος απάντησε ότι «υπάρχει θετική διάθεση από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και απ’ ό,τι είδα ούτε ο κ. Σολτς είναι αρνητικός».

«Οι Ελληνες δεν θέλουν περικοπή των συντάξεων και η θέση της Κομισιόν είναι ότι η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% και θα τον υπερβεί. Εαν ισχύει αυτό, τότε δεν θα επιμείνουμε στην περικοπή συντάξεων».

Η πηγή ανέφερε ότι η συζήτηση έχει αρχίσει στο Eurogroup, αλλά το θέμα θα μπει για τα καλά προς συζήτηση τον Δεκέμβριο, όπως πρώτο αποκάλυψε το Euro2day.gr. Επισήμανε δε ότι δεν υπάρχει deadline για την απόφαση, όμως, έταιρος αξιωματούχος είχε πει ότι μπορεί να τραβήξει (εάν είναι δύσκολο το Eurogroup) μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, που κλείνει ταμειακά ο προϋπολογισμός του 2018 (με αναστολή έως τότε του μέτρου).

Πάντως, είπε, η σύσταση της Κομισιόν θα είναι να μην κοπούν οι συντάξεις. Μάλιστα αποκάλυψε ότι κατά την Κομισιόν, «δεν θα χρειαστούν αντίμετρα για τη μη περικοπή των συντάξεων καθώς θα υπάρχει υπερπλεόνασμα».

Συνεπώς οι επιλογές της Ελλάδας είναι δύο:

1. Εάν πιάσει τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ σε πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά δεν το υπερβεί, μπορεί το ποσοστό που αναλογεί στις συντάξεις να το αντικαταστήσει με αξιόπιστα μέτρα.

2. Εάν υπερβεί τον στόχο του 3,5%, μπορεί να χρησιμοποιήσει το υπερπλεόνασμα και για τη μη περικοπή των συντάξεων.

Ο Τσίπρας και η Μέρκελ

Ο αξιωματούχος έκλεισε δε το μάτι ότι ακόμα και με τη διαπραγμάτευση στο Eurogroup, ο τελικός γύρος θα είναι πολιτικός και θα έχει να κάνει με απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

Η διαπραγμάτευση θα περιλαμβάνει:

1. Το προσφυγικό και νέες διμερείς συμφωνίες για επιστροφή προσφύγων στον τόπο εισόδου στην ΕΕ

2. Τις ιδιωτικοποιήσεις

3. Τις κινήσεις στον ενεργειακό τομέα και τις έρευνες υδρογονανθράκων.

Δεν έχει βέτο το ΔΝΤ

Ο ανώτατος αξιωματούχος υπογράμμισε για ακόμα μια φορά ότι το ΔΝΤ δεν έχει πλέον δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις καθώς το μεταμνημονιακό πρόγραμμα της Ελλάδας είναι καθαρά ευρωπαϊκό. «Υπάρχει πολλή σύγχυση στον ελληνικό Τύπο απ’ ό,τι διαβάζω. Το ΔΝΤ έχει περιορισμένη άποψη και τεχνικό ρόλο πλέον. Η Ελλάδα πορεύεται με τις αποφάσεις του Eurogroup και μόνο. Το ΔΝΤ έχει "input" αλλά όχι δικαίωμα βέτο».

Και συνεχίζει: «Εχω δει τις προβλέψεις του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα. Εκεί ήταν ανέκαθεν η διαφορά μας. Καλό είναι να συμφωνήσει και το ΔΝΤ για τις συντάξεις, ώστε να υπάρξει σύμπλευση και κοινό μήνυμα στις αγορές. Ομως, εάν δούμε ότι το ΔΝΤ γίνεται εμμονικό (obsessed), τότε θα πορευθούμε χωρίς αυτό».

Η ομερτά και το ΔΝΤ

Διασταυρωμένες πηγές είχαν ενημερώσει το Euro2day.gr ότι στο συνέδριο του ΔΝΤ δεν θα μιλήσει κανείς για τις συντάξεις. Τόσο η επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ όσο και ο Πολ Τόμσεν απέφυγαν να τοποθετηθούν επί του θέματος.

Πηγή από την Ουάσινγκτον μας είπε πριν καν ξεκινήσει το συνέδριο ότι αποφασίστηκε από κοινού με την ΕΕ να μη μιλήσει κανείς για τις συντάξεις, την Ελλάδα, καθώς η Ιταλία ήδη προκαλεί προβλήματα στις αγορές. Οπως και έγινε.

Μόνο ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί απλά επανέλαβε αυτά που λέει η Κομισιόν επισήμως εδώ και δύο μήνες: ότι περιμένουμε τα στοιχεία για να τοποθετηθούμε.

Εντός του ΔΝΤ, όπως μαθαίνουμε, η ξαφνική απόφαση της Λαγκάρντ να απέχει γενικώς από ρητορικές, ακόμα και η παραδοχή λάθους στο αρχικό πρόγραμμα της Ελλάδας, έχει δημιουργήσει αρκετές κλειστές ομάδες. Κανείς δεν ξέρει εάν η επικεφαλής του Ταμείου αποφασίσει να διεκδικήσει μία από τις θέσεις της ΕΕ που ανοίγουν το 2019. Και έτσι, οι διαφορετικές ομάδες συγκρούονται μεταξύ τους για διάφορα θέματα, με αποτέλεσμα η λήψη αποφάσεων να εναπόκειται τελικά στην ίδια την κα Λαγκάρντ.

Κάτι που, όπως μαθαίνουμε, εκνευρίζει αφάνταστα τον Π. Τόμσεν, που θέλει να κρατήσει σκληρή γραμμή στην Ευρώπη...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v