Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητική συνεισφορά των «καθαρών εξαγωγών» στο ΑΕΠ το Q3 βλέπει η Eurobank

Πως διαμορφώνεται η εικόνα στο μέτωπο των εισαγωγών και των εξαγωγών. Ποιοι παράγοντες αναμένεται να δράσουν επιβαρυντικά στην μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς.

Αρνητική συνεισφορά των «καθαρών εξαγωγών» στο ΑΕΠ το Q3 βλέπει η Eurobank

Τη σημασία των εξαγωγών και τη συμβολή τους στην αύξηση κατά 2,2% του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο (υψηλό 21 εξαμήνων) καταγράφει η Eurobank σε ανάλυσή της.

Όπως τονίζει υπό το πρίσμα της προσέγγισης της δαπάνης, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών είχαν την υψηλότερη θετική συνεισφορά στην ανάπτυξη καθώς ενισχύθηκαν σε ετήσια βάση κατά 9% (15,1% σε τρέχουσες τιμές) και 8,4% (9% σε τρέχουσες τιμές) αντίστοιχα το 1ο εξάμηνο 2018.

Εξετάζοντας την κατάσταση τους μήνες που ακολούθησαν σημειώνει ότι σύμφωνα με τους λογαριασμούς εμπορευματικών συναλλαγών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου 2018 οι ελληνικές εξαγωγές εμπορευμάτων ενισχύθηκαν σε ετήσια βάση κατά 23,2% ή €1.036,0 εκατ. Βάσει της Τυποποιημένης Ταξινόμησης του Διεθνούς Εμπορίου SITC, η κατηγορία των ορυκτών καυσίμων και λιπαντικών συνεισέφερε το 66,5% της προαναφερθείσας αύξησης παρουσιάζοντας ετήσια άνοδο της τάξης του 49,3% ή €688,8 εκατ. Το εν λόγω αποτέλεσμα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Εξαιρώντας την κατηγορία των ορυκτών καυσίμων και λιπαντικών, η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών εμπορευμάτων διαμορφώθηκε στο 11,3% ή €347,2 εκατ. παρουσιάζοντας μικρή επιβράδυνση σε σύγκριση με το 2ο και το 1ο τρίμηνο 2018. Οι τομείς της βιομηχανίας, των χημικών και των τροφίμων αναδεικνύονται σε βασικούς μοχλούς ενίσχυσης των εξαγωγών εμπορευμάτων – εξαιρουμένων των ορυκτών καυσίμων και λιπαντικών – το 3ο τρίμηνο 2018.

Από την πλευρά της χρέωσης των εξωτερικών συναλλαγών της ελληνικής οικονομίας, οι εισαγωγές εμπορευμάτων το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου 2018 αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 23,9% ή 1.838,6 εκατ. Ο εν λόγω ρυθμός μεταβολής είναι κατά πολύ υψηλότερος σε σύγκριση με τους αντίστοιχους το 2ο τρίμηνο (11,5%) και το 1ο τρίμηνο (-1,7%) 2018 και οφείλεται κυρίως στην κατηγορία των μηχανημάτων και υλικού μεταφορών (κυρίως πλοία). Οι εισαγωγές στην εν λόγω κατηγορία εμπορευμάτων παρουσίασαν ετήσια αύξηση 64,7% ή €784,3 εκατ. από πτώση -11,4% και -19,9% το 2ο τρίμηνο και το 1ο τρίμηνο 2018 αντίστοιχα.

Αυτό το στοιχείο σύμφωνα με την Eurobank αναμένεται να έχει διττή επίδραση στους εθνικούς λογαριασμούς του 3ου τριμήνου 2018. Από την μια πλευρά αναμένουμε να καταγραφεί επιδείνωση του εμπορικού ελλείμματος (αρνητική επίδραση στον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης) και από την άλλη ενίσχυση των επενδύσεων σε μεταφορικό εξοπλισμό (θετική επίδραση στον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης). Επιπρόσθετα, στην περίπτωση που οι υπόλοιπες κατηγορίες κεφαλαιουχικών αγαθών (κατοικίες, άλλες κατασκευές, αγροτικά προϊόντα, εξοπλισμός τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνίας, μηχανολογικός εξοπλισμός και άλλα προϊόντα) συνέχισαν να κινούνται ανοδικά το 3ο τρίμηνο 2018 όπως το 1ο εξάμηνο 2018, τότε οι συνολικές επενδύσεις παγίων αναμένεται να καταγράψουν ανάκαμψη το 3ο τρίμηνο 2018.

Σε ότι αφορά τις εξωτερικές συναλλαγές της ελληνικής οικονομίας στον τομέα των υπηρεσιών, τα στοιχεία είχαν ως ακολούθως το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου 2018: ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των εξαγωγών υπηρεσιών επιβραδύνθηκε στο 7,6% ή €681,8 εκατ. από 13,7% το 2ο τρίμηνο 2018. Το εν λόγω αποτέλεσμα προήλθε από τη μείωση του ρυθμού αύξησης των εξαγωγών ταξιδιωτικών υπηρεσιών στο 7,3% ή €477,6 εκατ. από 17,7% το 2ο τρίμηνο 2018 (κυρίως λόγω της παρατήρησης του Αυγούστου 2018) και από την επιτάχυνση του ρυθμού πτώσης των εξαγωγών λοιπών υπηρεσιών στο -13,7% από -0,9% το 2ο τρίμηνο 2018. Οι εισαγωγές υπηρεσιών συνέχισαν να κινούνται ανοδικά -όπως τα προηγούμενα τρίμηνα- με τις κατηγορίες των μεταφορών και των λοιπών υπηρεσιών να παρουσιάζουν θετικούς ρυθμούς μεταβολής. Στην αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε η κατηγορία των εισαγωγών ταξιδιωτικών υπηρεσιών παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του -3,4%.

Βάσει των παραπάνω στοιχείων, την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου 2018 το εμπορικό έλλειμμα (σε τρέχουσες τιμές) εμφάνισε ετήσια επιδείνωση της τάξης των -€802,5 εκατ. ενώ το αντίστοιχο πλεόνασμα στις υπηρεσίες παρουσίασε ετήσια ενίσχυση €407,9 εκατ.

Αν κάνουμε την υπόθεση ότι τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δεν θα ανατρέψουν τη διαμορφωθείσα τάση, τότε αναμένουμε οι καθαρές εξαγωγές να έχουν αρνητική συνεισφορά στον ετήσιο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης το 3ο τρίμηνο 2018, τονίζει η Eurobank. Το εν λόγω αρνητικό αποτέλεσμα αναμένουμε να αντισταθμιστεί σε έναν βαθμό από την πιθανή ανάκαμψη των επενδύσεων παγίων στο ίδιο τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v