Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και γίνεται επενδυτικός προορισμός

«“Αποκτούμε αυξανόμενο ρυθμό ανάπτυξης και γινόμαστε ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Με τις εξαγωγές και τις επενδύσεις να είναι οι κινητήριοι μοχλοί, αλλά και τον τουρισμό να σπάει συνεχώς νέα ρεκόρ», είπε ο πρωθυπουργός.

Τσίπρας: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και γίνεται επενδυτικός προορισμός

Η συνεργασία με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής θεωρείται απαραίτητη για το μέλλον της ΕΕ και τον διεθνή της ρόλο.

Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας το πρωί της Δευτέρας, ανοίγοντας τις εργασίες της 3ης Ευρω-Αραβικής Συνόδου, που πραγματοποιείται, όπως και οι άλλες δύο, στην Αθήνα, με τη συμμετοχή ηγετών, υπουργών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων των χωρών-μελών της ΕΕ και των αραβικών χωρών.

Αφού επισήμανε τον ρόλο της Ελλάδας ως «αναντικατάστατου περιφερειακού, ενεργειακού, εμπορικού, ναυτιλιακού και μεταφορικού διαμετακομιστικού κόμβου, ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στα σημαντικά έργα που συντελούνται ήδη.

Όπως στους αγωγούς TAP και IGB, στον Κάθετο Διάδρομο, στον EastMed, στην αναβάθμιση της Ρεβυθούσας και στην ανάπτυξη του Κέντρου Επανυγροποίησης Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, στις σιδηροδρομικές διασυνδέσεις με το Βελιγράδι και τη Μαύρη Θάλασσα, στη σιδηροδρομική Εγνατία, στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης και στην αναβάθμιση των λιμανιών μας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, «και σύντομα της Αλεξανδρούπολης και Καβάλας».

Ο κ. Τσίπρας εστίασε στον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας ως ευρωπαϊκού πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας, «στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων».

Σ' αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι η ΕΕ μπορεί να αναβαθμίσει τον διεθνή της ρόλο μόνο αν συνεργαστεί με τον αραβικό κόσμο για την ειρήνη και τη σταθερότητα, «στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και πάντα μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος».

Ειδικά η Ελλάδα, πρόσθεσε, ως ευρωπαϊκή χώρα με ισχυρούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο, μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη συνομιλία των δύο πλευρών. Η θέση που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας για την επίλυση του παλαιστινιακού είναι να πρωτοστατήσει η ΕΕ στην ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους με έδρα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Σημειώνεται ότι αυτή τη θέση που προκρίνει και το Ισραήλ.

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και αφήνει πίσω τα υφεσιακά προγράμματα της τελευταίας οκταετίας.

«Αποκτούμε αυξανόμενο ρυθμό ανάπτυξης και γινόμαστε ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Με τις εξαγωγές και τις επενδύσεις να είναι οι κινητήριοι μοχλοί αλλά και τον τουρισμό να σπάει συνεχώς νέα ρεκόρ», είπε. Σημειώνοντας ως ακόμα πιο σημαντικό στοιχείο τις καλές επιδόσεις σε κοινωνικούς δείκτες, με μείωση της ανεργίας στο 19%.

Μαρίνα Μάνη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v