ΑΔΜΗΕ: Σε Fulgor, EΛΚΑ η επέκταση του συστήματος 400KV στην Πελοπόννησο

Στις δυο εταιρείες ανατέθηκε η κατασκευή των υποβρυχίων και υπόγειων καλωδιακών διασυνδέσεων στην περιοχή Ρίου-Αντιρρίου σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ. Η τιμή εκκίνησης και το τίμημα.

ΑΔΜΗΕ: Σε Fulgor, EΛΚΑ η επέκταση του συστήματος 400KV στην Πελοπόννησο

Ενα σημαντικό βήμα προς την επιτάχυνση της επέκτασης των Γραμμών Μεταφοράς (ΓΜ) του Συστήματος 400 kV προς την Πελοπόννησο πραγματοποιήθηκε με την επιλογή των αναδόχων για την κατασκευή των υποβρυχίων και υπόγειων καλωδιακών διασυνδέσεων στην περιοχή Ρίου-Αντιρρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ.

Πρόκειται για κομβικό τμήμα του λεγόμενου «Διαδρόμου Α» που θα συνδέσει το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης της Μεγαλόπολης –μέσω Πάτρας- με την υφιστάμενη ΓΜ 400 kV Αχελώου-Διστόμου. Συνιστά ταυτόχρονα ένα εμβληματικό έργο για το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, καθώς το καλώδιο Ρίου-Αντιρρίου είναι το πρώτο υποβρύχιο καλώδιο 400 kV στην Ελλάδα.

Ο ΑΔΜΗΕ προκήρυξε δυο διαγωνισμούς, έναν για το υποβρύχιο και έναν για το υπόγειο τμήμα της καλωδιακής διασύνδεσης, ενώ ως κριτήριο ανάθεσης πέρα από την τιμή χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά και ο χρόνος υλοποίησης. Και στους δυο διαγωνισμούς εκδηλώθηκε ισχυρό ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες του κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η μέθοδος του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού που υιοθετήθηκε συνέβαλε καθοριστικά στην εξασφάλιση σημαντικής έκπτωσης έναντι της τιμής εκκίνησης, καθώς ο οικονομικός ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων ήταν έντονος και στις δυο περιπτώσεις, κάτι που προκύπτει και από τον μεγάλο αριθμό ηλεκτρονικών προσφορών (189 συνολικά) που υποβλήθηκαν. Ειδικότερα:

-Στον διαγωνισμό για το υποβρύχιο καλώδιο συμμετείχαν η κοινοπραξία Ελληνικά Καλώδια ΑΕ-Fulgor AE, η Prysmian Powerlink (Ιταλία), η Nexans Norway AS (Νορβηγία) και η NKT HV Cables (Δανία). Η τιμή εκκίνησης ήταν τα 33,19 εκατ. Ευρώ (προσφορά με χρόνο υλοποίησης τους 14 μήνες). Μειοδότης αναδείχθηκε η κοινοπραξία Ελληνικά Καλώδια ΑΕ-Fulgor AE με τίμημα 29,02 εκατ. Ευρώ και χρόνο υλοποίησης 10 μήνες, σημειώνοντας σημαντική συνολική έκπτωση τιμής και χρόνου 19,5%.

-Στον διαγωνισμό για το υπόγειο σκέλος προσφορές υπέβαλαν η Ελληνικά Καλώδια ΑΕ, η Prysmian και η Link SA. Η τιμή εκκίνησης ήταν τα 22,26 εκατ. ευρώ με χρόνο υλοποίησης τους 11 μήνες και μειοδότης αναδείχθηκε η Ελληνικά Καλώδια ΑΕ με τίμημα 17,87 εκατ. Ευρώ και χρόνο υλοποίησης τους 11 μήνες, που ενσωματώνει έκπτωση σχεδόν 20%.

Ο «Διάδρομος Α», έργο συνολικού προϋπολογισμού 105 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2019. Θα έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς θα αυξήσει δραστικά την ικανότητα μεταφοράς ρεύματος από και προς την Πελοπόννησο, θα επιτρέψει την αξιοποίηση του ενεργειακού παραγωγικού δυναμικού της περιοχής και θα ενισχύσει την ευστάθεια τάσεων του Νότιου Συστήματος.

Τα οφέλη αυτά θα μεγιστοποιηθούν με τη δημιουργία του «Διαδρόμου Β» (Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Μεγαλόπολη-Κόρινθος-Αττική), για τον οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για την κατασκευή του νέου Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης στην Κόρινθο και για την κατασκευή της Γραμμής Μεταφοράς (τμήμα Μεγαλόπολη-Κόρινθος). Τα έργα αυτά αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2021, ενώ το σκέλος Κόρινθος-Αττική προγραμματίζεται να περατωθεί εντός του 2024.

Παράλληλα με τις νησιωτικές διασυνδέσεις (Κυκλάδες-Κρήτη), ο υπό δημόσιο έλεγχο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί με ταχείς ρυθμούς και τα μεγάλα έργα που αφορούν στην ενίσχυση της «ραχοκοκαλιάς» του ΕΣΜΗΕ: Ο λόγος για τις ύψιστης σημασίας για τη χώρα ΓΜ 400 kV που μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια από τους μεγάλους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας και τις διασυνδέσεις με τα ηλεκτρικά συστήματα των γειτονικών κρατών προς τα μεγάλα κέντρα κατανάλωσης της χώρας, τονίζει ο ΑΔΜΗΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v