Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς απαντά ο Θ. Κιτσάκος στις κατηγορίες για την ELFE 

«Σε γνώση της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ ήταν οι χειρισμοί μου», υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ. Ο Θ. Κιτσάκος επέρριψε ευθύνες και στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τα χρέη. Κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ για το θέμα.

Πώς απαντά ο Θ. Κιτσάκος στις κατηγορίες για την ELFE

«Γνώριζαν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης και η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και οι μέτοχοι της ΔΕΠΑ και έδωσαν και την έγκριση τους στους χειρισμούς μου για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών αλλά και των τρεχουσών οφειλών της ELFE προς τη ΔΕΠΑ».

Αυτό υποστήριξε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος στον οποίο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία σε βάρος του δημοσίου αναφορικά με την υπόθεση διαχείρισης των χρεών της εταιρίας «Ελληνικά Χημικά Λιπάσματα» (ΕLFE) που ανήκει στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Είχε προηγηθεί μήνυση της νέας διοίκησης της ΔΕΠΑ το Νοέμβριο του 2017 για τα χρέη της πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων ύψους 115 εκατ. ευρώ προς την επιχείρηση.

Ο κ. Κιτσάκος, ο οποίος θήτευσε στη θέση του CEO της εταιρίας από τον Δεκέμβριο του 2015 μέχρι τον Νοέμβριο του 2017, οπότε κι απομακρύνθηκε μαζί με άλλα τέσσερα στελέχη από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, επιχείρησε να δώσει απαντήσεις για τους χειρισμούς του στην υπόθεση των χρεών της βιομηχανίας της Καβάλας προς τη δημόσια επιχείρηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο «υφίσταται έντονο και ασύμμετρο κανιβαλισμό και στοχοποίηση», ενώ έκανε λόγο για «εντονότατο κυβερνητικό παρεμβατισμό, χωρίς να είναι απαραίτητα δόλιος, στην υπόθεση της ELFE». Όπως υποστήριξε για το θέμα της βιομηχανίας είχε σαφείς εντολές παρά το μεγάλο ύψος των χρεών πως θα πρέπει να μείνει ανοικτή και σε καμία περίπτωση η ΔΕΠΑ να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου. Σημειωτέον ότι η ELFE είναι ο μεγαλύτερος βιομηχανικός πελάτης της επιχείρησης.  

Πριν όμως, εξειδικεύσει τους ισχυρισμούς του, ο πρώην CEO της εταιρίας επέρριψε ευθύνες και στις προηγούμενες κυβερνήσεις για την εξέλιξη του χρέους προς την επιχείρηση αερίου: «Ο κυβερνητικός παρεμβατισμός είχε το αποτύπωμά του και στην εξέλιξη του χρέους της ELFE. Ποια ήταν κυβέρνηση το 2008 όταν η οφειλή ήταν στα 108,1 εκατ. ευρώ, με ΦΠΑ μόλις 6% και χωρίς ΕΦΚ στο φυσικό αέριο; Ποια κυβέρνηση ήταν το 2009 όταν σε προεκλογική περίοδο πουλήθηκε η βιομηχανία στον όμιλο Λαυρεντιάδη αφήνοντας χρέος 55 εκατ. ευρώ; Ποια κυβέρνηση ήταν την 1η Ιανουαρίου του 2011 όταν το χρέος από τα 42,04 εκατ. ευρώ εκτινάχθηκε στα 89,76 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2015;».

Αναφορικά με τις ευθύνες της παρούσας κυβέρνησης, ο κ. Κιτσάκος είπε ότι από τότε που ανέλαβε ενημέρωνε κάθε εβδομάδα το υπουργείο Ενέργειας και το ΤΑΙΠΕΔ για την πορεία των οφειλομένων ποσών των μεγάλων βιομηχανικών πελατών στη ΔΕΠΑ.

Κατά τον ίδιο είχαν πραγματοποιηθεί διυπουργικές επιτροπές παρουσία και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ενώ τον Μάιο του 2017 κατόπιν πίεσης του ιδίου πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ενέργειας μεγάλη διυπουργική συνάντηση με συντονιστή τον Αλέκο Φλαμπουράρη και τη συμμετοχή των Σταθάκη, Χαρίτση, Νεφελούδη και Τράπεζες για το πρόβλημα της ΒΦΛ.

Τότε τον Μάιο το χρέος είχε εκτιναχθεί στα 92 εκατ. ευρώ αλλά στη σύσκεψη μονοπώλησε το θέμα των απολύσεων στη βιομηχανία της Καβάλας.

Ο κ. Κιτσάκος υπεραμύνθηκε των ενεργειών του λέγοντας ότι επί των ημερών της θητείας του και με δεδομένο τον κυβερνητικό παρεμβατισμό πέτυχε να διατηρήσει το ύψος των οφειλών στα επίπεδα των 90 εκατ. ευρώ, ενώ όταν έφυγε από την εταιρία με επιταγές είχε εισπράξει τα ποσά των τρεχουσών ποσοτήτων που παρέδιδε η ΔΕΠΑ στην ELFE αλλά και είχε εισπράξει και 8 με 9 εκατ. ευρώ έναντι του παλιού χρέους.

Επιπλέον σημείωσε ότι οι μέτοχοι της ΔΕΠΑ είχαν δώσει και τον Μάιο του 2017 την έγκριση για την παροχή φυσικού αερίου στη βιομηχανία μόνο με την πληρωμή κατά 50% σε μετρητά και κατά 50% σε επιταγές.  

Ο ίδιος υποστήριξε ότι τον Μάρτιο του 2016 ο Στέργιος Πιτσιόρλας τότε επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ επέμενε στη διοίκηση της ΔΕΠΑ να διερευνήσει τη δυνατότητα η εταιρία να αποκτήσει ακίνητο της ELFE στο Καλοχώρι της Καβάλας για τη μετατροπή σε εγκαταστάσεις LNG.

Το τίμημα θα συμψηφιζόταν με χρέη της βιομηχανίας. Κατά τον κ. Κιτσάκο κανείς από τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΠΑ αλλά ούτε και η νομική υπηρεσία της εταιρίας γνώριζαν ότι το ακίνητο ήταν δεσμευμένο με βάση τις διατάξεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. 

ΝΔ: Οι αποκαλύψεις Κιτσάκου εκθέτουν τον Αλ. Τσίπρα

Από την πλευρά της η ΝΔ τονίζει πως «έξι ημέρες μετά τη διατύπωση των ερωτημάτων που έθεσε η Νέα Δημοκρατία αναφορικά με την ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος που ασκήθηκε στο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόδωρο Κιτσάκο για τα πεπραγμένα του κατά τη θητεία του στη διοίκηση της ΔΕΠΑ, η Κυβέρνηση εξακολουθεί αμήχανα να σιωπά».

«Οι βαρυσήμαντες σημερινές αποκαλύψεις του κ. Κιτσάκου ότι κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όπως οι κ. Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Σταθάκης, Πιτσιόρλας και Τζάκρη γνώριζαν για τους χειρισμούς και τις ενέργειες του, οι οποίες ήδη ελέγχονται από την ελληνική δικαιοσύνη, εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον κ. Τσίπρα και αναδεικνύουν τις βαρύτατες κυβερνητικές ευθύνες.

Οι αναφερόμενοι υπουργοί δεν μπορούν να κρύβονται και οφείλουν να πάρουν άμεσα θέση για όσα καταγγέλλει ο κ. Κιτσάκος.

Σταθάκης: Πρωτόγνωρο θράσος από τη ΝΔ

Απάντηση στην ανακοίνωση της ΝΔ έδωσε ο  Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Ο Υπιουργός τονίζει πως «τη Νέα Δημοκρατία διακατέχει πρωτόγνωρο θράσος, καθώς η πώληση της εταιρείας ELFE και η δημιουργία ενός χρέους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς τη ΔΕΠΑ έγινε επί των ημερών της. Η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε μια κατάσταση, την οποία προσπάθησε να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Προτάσσοντας την προάσπιση των συμφερόντων της ΔΕΠΑ και αφού διασφαλίστηκε πρώτα η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων στην ELFE, η κυβέρνηση αναζήτησε, σε συνεργασία με τους πιστωτές της ELFE, μια μονιμότερη λύση εξυγίανσης.

Η θητεία του κ. Κιτσάκου στη διοίκηση της ΔΕΠΑ κρίθηκε με την απόφαση αντικατάστασής του. Πιθανοί σχεδιασμοί περί ανταλλαγής ακινήτων δεν προχώρησαν ποτέ, καθώς δεν είχαν την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας. Σχετικά με το χρέος της εταιρείας ELFE, η πολιτική ήταν να τηρούνται αυστηρά οι τρέχουσες πληρωμές και να μην δημιουργούνται νέα χρέη. Για το κατά πόσο οι χειρισμοί της διοίκησης ζημίωσαν τη ΔΕΠΑ, αρμόδια πλέον να αποφανθεί είναι η Δικαιοσύνη.

Η μονιμότερη λύση αφορά ένα σχέδιο εξυγίανσης της ELFE, το οποίο για την κυβέρνηση σημαίνει εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και βιώσιμη λύση ρύθμισης των χρεών προς όλους τους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών. Διαφορετικά σχέδια συζητήθηκαν κατά καιρούς με τους πιστωτές, χωρίς να προκύψει για κάποιο συναίνεση.

Για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ η πολιτική της κυβέρνησης αποτυπώθηκε στη συμφωνία με τους Θεσμούς, που προβλέπει την εξαγορά του μεριδίου της Shell στην Αττική από τη ΔΕΠΑ, την αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τη λιανική Θεσσαλονίκης και τον διαχωρισμό στη συνέχεια της ΔΕΠΑ, σε ΔΕΠΑ εμπορίου, η οποία θα ιδιωτικοποιηθεί και ΔΕΠΑ υποδομών, η οποία περιλαμβάνει το σύνολο των δικτύων φυσικού αερίου της χώρας και θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v