Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθάκης: Ανοικτό το ενδεχόμενο νέας παράτασης του διαγωνισμού για λιγνιτικές

Δεν αποκλείει και νέα παράταση του διαγωνισμού ο υπουργός ΠΕΝ. Απόφαση για παράταση του Αμυνταίου. Θετικά νέα για τη διασύνδεση της Κρήτης.

Σταθάκης: Ανοικτό το ενδεχόμενο νέας παράτασης του διαγωνισμού για λιγνιτικές

Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο ο Γιώργος Σταθάκης παράτασης του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός έκανε γνωστή τη συνέχιση της λειτουργίας του λιγνιτικού σταθμού του Αμυνταίου με απόφαση που υπέγραψε πριν από λίγες ώρες.

Ειδικότερα, ο κ Σταθάκης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας μέχρι το 2030 όταν ρωτήθηκε για την εξέλιξη του διαγωνισμού των σταθμών της Μελίτης και της Μεγαλόπολης χαρακτήρισε φυσιολογικές τις παρατάσεις που δόθηκαν και δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο και νέας παράτασης. «Θα εξαρτηθεί από τα αιτήματα των επενδυτών», είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου στο θέμα των λιγνιτικών ο κ. Σταθάκης έκανε γνωστό σε ότι αφορά τον σταθμό της Μελίτης και της άδειας κατασκευής της δεύτερης μονάδας, ότι η νέα μονάδα περιλαμβάνεται στον ενεργειακό σχεδιασμό εφόσον γίνουν οι περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις των άλλων λιγνιτικών μονάδων.

Σε σχέση με το θέμα του σταθμού του Αμυνταίου ο οποίος έχει εξαντλήσει τις ώρες λειτουργίας του ο υπουργός ΠΕΝ ανακοίνωσε πως υπέγραψε απόφαση με την οποία παρατείνει τις ώρες λειτουργίας, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε συζήτηση με την Ευρ. Επιτροπή για το πως θα γίνει ο διαγωνισμός της περιβαλλοντικής αναβάθμισης του σταθμού.

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

Ο υπουργός ΠΕΝ ρωτήθηκε και για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική.

Όπως είπε το έργο εκτελείται κανονικά με βάση την απόφαση της ΡΑΕ για την ανάθεση του στον ΑΔΜΗΕ. Ο ίδιος αναφορικά με τις ενστάσεις της Κομισιόν παρέπεμψε σε θετικά νέα τις επόμενες εβδομάδες σημειώνοντας πως είναι σε εξέλιξη συζητήσεις.

Αναφορικά με το πρόβλημα εφοδιασμού που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η Κρήτη στο μεσοδιάστημα 2020 (θα έχει υλοποιηθεί η μικρή διασύνδεση με την Πελοπόννησο αλλά θα πρέπει να αποσυρθούν οι ντιζελοκίνητες μονάδες της ΔΕΗ) με 2022 όποτε και θα χει τελειώσει το έργο της μεγάλης διασύνδεσης απάντησε: «Η Κρήτη δεν θα μείνει χωρίς ρεύμα. Εξετάζουμε λύσεις με βάση σχέδια που επεξεργάζεται η ΡΑΕ. Αν χρειαστεί θα ζητήσουμε παράταση της λειτουργίας ντιζελοκίνητων μονάδων της ΔEH»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v