Η ώρα της αλήθειας για προϋπολογισμό και μεταρρυθμίσεις

Δύο εκθέσεις από την Κομισιόν και το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού παρουσιάζονται σήμερα. Τα καλά λόγια που περιμένει η Αθήνα και τα μηνύματα για τις μεταρρυθμίσεις. Πού μπαίνει ο πήχης για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 και το κοινωνικό μέρισμα.

Η ώρα της αλήθειας για προϋπολογισμό και μεταρρυθμίσεις

Μπαράζ εκθέσεων, θετικών δημοσιονομικών εξελίξεων αλλά και προειδοποιήσεων για τα αδύνατα σημεία της ελληνικής οικονομίας αναμένονται σήμερα.

Η Κομισιόν αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τόσο την πρώτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας όσο και την έκθεση αναφορικά με τον ελληνικό προϋπολογισμό. Στην πρώτη έκθεση, αναμένονται επισημάνσεις καθυστερήσεων στην υλοποίηση μεταμνημονιακών δεσμεύσεων ιδίως στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων αλλά και στο μέτωπο της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς ιδιώτες (οριακά χαμηλότερα από τα 3 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο).

Στο μέτωπο του προϋπολογισμού, τα νέα είναι καλά. Η Ελλάδα δεν έλαβε επιστολή παρατηρήσεων από την Κομισιόν επί του προσχεδίου, γεγονός το οποίο επισήμανε την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Χθες άλλωστε, ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε πως «η δημοσιονομική απόδοση ήταν εξαιρετική καθώς η χώρα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά υπερκαλύπτει τους στόχους, περιλαμβανομένου του φετινού, για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ».

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο προϋπολογισμός του 2019, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, ενσωματώνει προβλέψεις πρωτογενούς πλεονάσματος «κοντά στο 4% του ΑΕΠ για το 2018», σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η οποία, όμως, κράτησε κλειστά χαρτιά αναφορικά με το ύψος του κοινωνικού μερίσματος το οποίο έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται, πάντως, πως πηγές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έκαναν λόγο για «σενάρια εκτός πραγματικότητας» αναφορικά με τις ανεπίσημες εκτιμήσεις για πρωτογενές πλεόνασμα ακόμα και 4,5% του ΑΕΠ, αν διατηρηθούν οι επιδόσεις εννιαμήνου που κατέγραψε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για μεγαλύτερο κατά 1 δισ. ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με το εννιάμηνο 2017.

Κατά τα λοιπά, ο προϋπολογισμός δεν θα περιλαμβάνει τις προνομοθετημένες μειώσεις των συντάξεων από το 2019, αλλά αντίθετα θα ενσωματώνει θετικά μέτρα της τάξεως των 900 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 400 εκατ. ευρώ αναμένεται να κατευθυνθούν για τη χρηματοδότηση επιδόματος στέγασης και ενοικίου.

Σήμερα, τέλος, στις 12 το μεσημέρι αναμένεται και η έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, στο πλαίσιο των νεότερων εκτιμήσεων του ΟΟΣΑ για τις εξελίξεις στα κράτη-μέλη του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v